Julian Fellowes ken je natuurlijk als maker van Downton Abbey en schrijver van boeken als Belgravia, maar wist je dat ook zijn nichtje Jessica Fellowes uitstekend kan schrijven? ‘De Mitford-moorden’ zijn echt een aanrader voor liefhebbers van detectives die zich afspelen in de jaren twintig en dertig.
Overigens kwam ik aan het begin van de zomer toevallig het tweede deel van de reeks tegen in de bibliotheek. Ik ben ‘m gaan lezen. Dat kon prima, want ondanks dat het een reeks is, kun je de delen met gemak afzonderlijk lezen. Al was ik zo benieuwd dat ik later het eerste deel las en in de herfstvakantie het derde deel – figuurlijk dan – verslond.
De Mitfords
Maar eerst even terug naar de reeks die uit zes delen bestaat. En dat is niet toevallig, want ieder deel van de reeks draait om een Mitford-zus en hun broer. Ken je ze niet? Zoek er vooral wat over op, want de Mitfords waren de It-girls van hun tijd. Een soort van Kardashians. Maar dan chique en van adel. Decennia lang beheersten zij voor een groot deel de krantenkoppen. Alles wat ze deden was nieuws.
Wie waren ze?
Oudste dochter Nancy – een heuse flapper – was goed van de tongriem gesneden en zou vooral bekend worden om haar vileine romans die zich afspeelden in de hogere kringen. Haar zus Pamela was de rustigste en vond uiteindelijk haar heil op het platteland. Dat konden we niet zeggen van schoonheid Diana die eerst trouwde met één van de rijkste mannen van Groot-Brittannië om hem vervolgens in de steek te laten voor de Britse leider van de fascisten, Oswald Mosley. Zusje Unity was al even fan van de fascisten en werd één van de grootste bewonderaars van Hitler. Dagen nadat Groot-Brittannië Duitsland de oorlog verklaarde, schoot ze zichzelf door het hoofd.
Dan hadden we ook nog Jessica – al even goed van de tongriem gesneden als Nancy- die vroeger al van plan was om weg te lopen en dat vervolgens ook deed. Met een soort van neef van Winston Churchill nog wel. Bovendien verklaarde ze zichzelf tot communist.
Een groter contrast met Diana en Unity was er niet.
Als laatste zus was er de mooie Deborah. Zij trouwde met Andrew Cavendish die de Hertog van Devonshire zou worden. Samen toverden zij zijn landgoed Chatsworth House om in één van de succesvolste landgoederen van Groot-Brittannië. In de tussentijd schreef ze ook nog eens talloze boeken over het reilen en zeilen van zo’n landgoed. Leuk weetje: kleindochter Stella Tennant zou later nog een bekend supermodel worden.
Ook was er nog broer Tom. Eveneens knap en begaafd. Al stond hij natuurlijk altijd in de schaduw van zijn uitgesproken zussen. Hij zou omkomen in Azië tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Mitford-moorden
Geen wonder dat journalist en schrijfster Jessica Fellowes de Mitfords uitstekend materiaal vond voor een detectivereeks. Haar personage is Louisa Cannon die door haar verleden een speciale band heeft met de familie Mitford.
Het eerste deel ‘De Mitford moorden’ begint in 1920. Louisa Cannon hoopt aan haar leven van armoede en een gevaarlijke oom te ontsnappen. Ze krijgt een baan als kindermeisje en chaperonne in de huishouding van de rijke familie Mitford.
Wanneer er op klaarlichte dag in de trein een verpleegster wordt vermoord, raken Louisa en de oudste Mitford-dochter Nancy verstrikt in het moordmysterie.
In het tweede deel ‘Pamela’ is het 1925 en de kranten staan vol met roddels over de extravagante feesten van een groep losbandige aristocraten die de ‘Bright Young Things‘ worden genoemd. Pamela Mitfords achttiende verjaardag wordt geheel in de stijl van deze sensatie gevierd met een gemaskerd bal en een speurtocht, maar de avond eindigt in een tragedie wanneer een van de gasten dood wordt aangetroffen.
Al snel wordt bediende Dulcie Long verdacht, maar Louisa – nog steeds kindermeisje en chaperonne van de Mitford-zussen – denkt dat het anders zit. Ze gaat op onderzoek uit …
In het derde deel ‘Diana’ komt tijdens een feest van de rijke Guinness-familie in 1928 een van de bediendes door een val om het leven. De gebeurtenis wordt al snel afgeschreven als een tragisch ongeluk.
Onder de aanwezigen bevindt zich ook Diana Mitford. Niet lang daarna trouwt ze met erfgenaam Andrew Guinness. Tijdens hun huwelijksreis vergezelt Louse Diana als dienstmeisje.
Maar dan overlijden meer mensen uit de kring rondom Diana en Bryan overlijden. Louisa begint te vermoeden dat deze sterfgevallen iets met elkaar te maken hebben.
Realistisch?
Een detective schrijven rondom mensen die echt hebben bestaan en zo bekend zijn? Als schrijver zou je je snel op glad ijs kunnen begeven, maar dat geldt niet voor Jessica Fellowes.
Zij heeft overduidelijk veel tijd in haar research gestoken en weet de personages en de achtergrond van de jaren twintig en dertig maar al te raak te beschrijven.
Bovendien waren deze mensen zo extravagant en leefden ze zo uitbundig dat een moord er ook nog makkelijk tussen past. Nog handiger van de auteur? Af en toe baseert ze plotwendingen op waargebeurde gebeurtenissen waardoor de verhalen behoorlijk authentiek voelen.
Ook al hebben die moorden nooit plaats gevonden. Maar toch, het voelt alsof het zou hebben gekund.
Leest lekker weg
Bovenal lezen deze boeken gewoon héél lekker weg. Dit zijn detectives met een mix van intriges, schandalen, liefde en moord. Bovendien heeft Jessica Fellowes een vlotte schrijfstijl en houdt ze de vaart er lekker in. Precies wat een goede detective hoort te doen.
Als je een spannende thriller zoekt, dan zou ik ergens anders mijn heil zoeken. Maar hou je wel van een lekkere detective met glitter, glamour en een lekker dosis romantiek? Lees de ‘Mitford-Moorden.’ Niet voor niets gaan deze boeken – net als de boeken van de oom van Jessica Fellowes, Julian Fellowes – ook verfilmd worden. Ik verheug mij er nu al op.
Bekijk hier de volgorde van ‘De Mitford-moorden’:
Deel 1: ‘De Mitford Moorden’
Deel 2: ‘Pamela’
Deel 3: ‘Diana’
Het vierde deel ‘The Mitford Trial’ van ‘De Mitford-moorden’ verschijnt in het Engels begin 2021.
Leuk artikel!
Kwam hierop omdat ik aan het uitzoeken was wie Oswald Mosley was. Die is afkomstig uit de serie Peaky Blinders. Maar die blijkt dus getrouwd te zijn geweest met Diane Mitford. Grappig hoe die twee series op deze manier met elkaar verbonden zijn en aan de andere kant niet zo gek aangezien ze allebei op historische feiten gebaseerd zijn en zich in ongeveer dezelfde tijd afspelen.