De detectives van Agatha Christie mogen dan wel decennia oud zijn, maar ze vervelen nooit. En dat is ook de reden waarom twaalf bekende auteurs in de ‘Miss Marple verzameling: twaalf nieuwe Miss Marple verhalen’ de opdracht kregen om korte verhalen te schrijven. Met in de hoofdrol één van de iconische hoofdrolspelers uit de boeken van Agatha Christie, Miss Marple.
Miss Marple verzameling: twaalf nieuwe Miss Marple verhalen
En dat is leuk, want met deze verzameling van twaalf nieuwe verhalen wordt het personage van Jane Marple aan een hele nieuwe generatie geïntroduceerd. Iedere auteur vindt Agatha Christie’s Miss Marple opnieuw uit, maar blijft wel trouw aan kenmerken van het genre. Dat moet ook wel, want Jane Marple moet wel één van de bekenste vrouwelijke detectives aller tijden zijn.
Bekende schrijvers
En ze hebben nogal wat bekende én goede auteurs bereid gevonden om een verhaal te schrijven. Zo kennen we Naomi Alderman van The Power, is Leigh Bardugo vooral bekend van Shadow & Bone, was ‘When no one is watching’ van Alyssa Cole een heuse bestseller en las ik al talrijke thrillers van Lucy Foley. De bekendste? De Jachtpartij.
Dan hebben we ook nog de onvolprezen Elly Griffiths die bekend is van de Ruth Galloway boeken, weet Nathalie Haynes Griekse mythen op boeiende wijze te hervertellen en is Jean Kwok bekend van bestellers als ‘Bijna Thuis.’ Val McDermid kennen we onder meer van de Wire in the Blood- reeks en Karen M. McManus is één van de koninginnen van het young adult genre. Dreda Say Mitchell heeft ook al meerdere bestsellers op haar naam staan, terwijl Kate Mosse furore maakte met de Languedoc-trilogie. De afsluiter is Ruth Ware die ieder jaar een bestseller-hit als ‘De Moord in Oxford‘ weet af te leveren.
Miss Marple
Maar waarom zijn ze zo fan van Miss Marple? Zij verscheen voor het eerst in een verhaal van Agatha Christie in 1927 en wist de harten van de lezers te veroveren. Een ogenschijnlijk oud, onschuldige vrouwtje dat de meest complexe misdaden wist op te lossen. Alleen door haar scherpe verstand, intuïtie en haar levenservaring die ze opdeed in het plaatsje St. Mary’s Mead? De lezers hielden ervan. In 1976 verscheen, weliswaar postuum, de laatste detective met haar in de hoofdrol.
>> Lees meer over Miss Marplehttps://nl.wikipedia.org/wiki/Miss_Marple
Eerbetoon gelukt?
Deze verzameling ingenieuze en nieuwe verhalen is da weer een eerbetoon aan Jane Marple, de bekendste vrouwelijke detective aller tijden. Maar de vraag is natuurlijk of dat eerbetoon gelukt is? Het is nogal wat om een verhaal te schrijven over zo’n iconisch personage. Maar het is al deze schrijvers gelukt. Vooral omdat het is gelukt om die typisch Britse sfeer te bewaren.
Bovenal is het alle schrijvers gelukt om Miss Marple eer aan te doen. Ze mag dan wel oud zijn, maar ze is scherp, intelligent en weet goed wat ze wil. Net als in de boeken van Agatha Christie. In deze verhalen vind je dan ook vele verwijzingen naar verhalen die Agatha Christie zelf schreef. Zo is ‘De Tweede Moord in de Pastorie’ van Val McDermid daar een goed voorbeeld van is.
Dat is goed gelukt.
De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat het ene verhaal wat meer aanspreekt dan de ander. Zo vond ik ‘Miss Marple verovert Manhatten’ net iets minder. Misschien kwam dat omdat er niet écht een moord werd gepleegd. ‘Kerstmis met Miss Marple’ van Ruth Ware las weliswaar heerlijk weg, maar was misschien iets te voorspelbaar. Maar ‘De Open Geest’ van Naomi Alderman en ‘Moord in Villa Rosa’ van Elly Griffiths waren misschien wel de beste verhalen.
Allemaal de moeite waard
Maar dat is meer een kwestie van smaak. Alle verhalen zijn goed geschreven, zitten leuk in elkaar en Miss Marple is de ster van het boek. En dat is al een heuse prestatie. Hopelijk komt er nog een tweede deel. Miss Marple zou trots zijn geweest.
De ‘Miss Marple verzameling: twaalf nieuwe Miss Marple verhalen’ is verkrijgbaar in de (online) boekhandel
Geef een reactie