Soms kijk je een serie, film of docu waar je even van bij moet komen. Dat had ik afgelopen weekend met ‘Three Identical Strangers’ op Videoland. Man, wat een indrukwekkende docu is dit.
>> 23 februari verschijnt ook de Nederlandse remake, Bernhard, op Videoland.
Three Identical Strangers
Deze docufilm uit 2018 is gemaakt door Tim Wardle en volgt de levens van de drieling Edward Galland, David Kellman en Robert Shafran. Deze broers zijn als baby uit elkaar gehaald en geadopteerd door drie verschillende gezinnen met verschillende achtergronden. Denk aan een arbeidersgezin, een gezin uit de middenklasse en een welvarende familie.
Door middel van onder meer archiefbeelden, re-enacted scenes en interviews met de hoofdrolspelers zien we hoe de drieling gescheiden kon worden en wat voor redenen daaraan ten grondslag lagen. En de waarheid blijkt duisterder dan iedereen kon vermoeden.
Het begint vrolijk …
Het begint allemaal leuk en aardig. We beginnen met Robert Shafran die op een universiteitscampus ontdekt dat hij een tweelingbroer heeft wanneer iedereen hem al schijnt te kennen. Zij dachten namelijk dat hij ene Eddy Galland was. Het duurt maar even of Robert en Eddy ontmoeten elkaar. De broers weten al dat ze geadopteerd zijn, maar weten het zeker wanneer bekend wordt dat dezelfde adoptie-organisatie dit geregeld heeft.
Het duurt maar even tot de pers het verhaal oppikt en het verhaal groot wordt. Zo groot dat het nieuws ook David Kellman bereikt. Ook hij lijkt als twee druppels water op de tweeling en al snel komen ze te weten dat ze een drieling zijn.
Bekendheden
Vanaf dat moment gaat het los. De drieling is blij met elkaar, is veelvuldig te zien in grote talkshows en worden heuse celebs. Ze besluiten samen te gaan wonen en openen zelfs samen een restaurant ‘Triplets.’
Daarna gaat het mis
Maar door de jaren heen ontdekken de mannen dat ze ook veel van elkaar verschillen. Al worstelen ze alle drie met hun mentale gezondheid, krijgen ze onenigheid met elkaar en pleegt Galland uiteindelijk in 1995 zelfmoord. Een aantal onderzoeksjournalisten – zij zijn ook te zien in de docu – houdt zich inmiddels bezig met het verhaal en doet een aantal duistere ontdekkingen.
Als je het verhaal nog niet kent, ga ik je daar niet al teveel over vertellen. Ik kan je wel vertellen dat het echte leven soms angstaanjagender is dan fictie. Een scriptschrijver zou het misschien niet eens geloofwaardig vinden. Hoe dan ook, je gaat er nog lang over nadenken.
Goede reviews
De film ging op 2018 in première op het Sundance Film Festival en won daar verschillende grote prijzen. Ook stond het op de shorlist van de BAFTA’s en de Oscars. Geen wonder dat de docufilm een beoordeling kreeg van 96% op Rotten Tomatoes:
Surreal and surprising, Three Identical Strangers effectively questions the nature of reality and identity.”
Bron: Rotten Tomatoes
Aanrader
En die beoordeling is wat mij betreft terecht. Het verhaal is boeiend, de broers zijn charismatisch en de onderzoeksjournalisten die aan het woord komen, leveren goed en gedegen werk. Bovendien is het verhaal goed opgebouwd. Het begint allemaal vrolijk, daarna wordt het donker en eindigt het ronduit duister. Daarbij laat het je vooral nadenken over de nature nurture kwestie. En wanneer is iets ethisch of onethisch in een wetenschappelijk onderzoek?
Is de docufilm perfect? Aan het einde van de docu kun je twijfelen aan sommige uitkomsten en resultaten, maar dat is persoonlijk en genoeg food for thought. En alleen al daarom is het een aanrader. Al moest ik er wel even van bijkomen.
De docufilm ‘Three Identical Strangers’ is nu te op Videoland
Geef een reactie