Een tijd terug stond Six Stories van Matt Wesolowski hoog op mijn leeslijst, maar door allerlei andere omstandigheden (ik geef de schuld aan mijn studie) kwam ik daar niet aan toe. Gelukkig kreeg ik van A.W. Bruna het tweede deel – Hydra – toegestuurd. En dat is een geweldig boek. Dus je begrijpt: ik wil Six Stories nu ook lezen, want Hydra is geweldig.
Podcast
In het eerste deel volgde podcaster Scott King al een onopgelost misdrijf en dat is in het tweede deel niet anders. Dit keer behandelt hij een gruwelijke gezinsmoord waar één van de dochters verantwoordelijk voor wordt gehouden. Hij behandelt de zaak vanuit zes gezichtspunten waardoor je telkens nieuwe informatie en inzichten krijgt. Aan de lezer de taak om mee te puzzelen. En dat is bepaald geen straf in dit boek.
Hydra
Maar eerst even terug naar die gezinsmoord. Wat zijn de kale feiten? Op een avond in 2014 slaat Arla Macleod haar moeder, vader en zusje dood met een hamer. Een verbijsterende daad die sindsdien bekendstaat als de Macleod-moorden. Nu ze vastzit in een inrichting, weigert Arla om iemand erover te spreken. Behalve Scott King. Ook omdat zijn Six stories-podcast (ik moet zo dat eerste deel lezen) een internetsensatie is.
Maar King bevindt zich in een complexe zaak. Hij interviewt niet alleen Arla maar ook vijf getuigen, en vraagt zich af of Arla wel zo ontoerekeningsvatbaar was als haar advocaten altijd hebben beweerd.
Terwijl hij de zes verhalen ontleedt, wordt Scott een wereld in getrokken van dodelijke, verboden ‘spelletjes’ en mysterieuze ‘black-eyed kids’, die niet alleen in de waanideeën van een moordenares lijken te bestaan.
Donker en beklemmend
Door de uitgever wordt het boek omschreven als donker en beklemmend, zowel een klassiek moordmysterie als een adembenemende thriller. Vaak een promopraatje, maar in dit geval ga ik daar helemaal in mee.
Allereerst vanwege dat plot: podcaster onderzoekt true crime zaak. Actueel, gezien de populariteit van al die true crue podcasts. Soms staat die podcaster dan ook als personage centraal, maar dat weigert deze Scott King. Het gaat om het verhaal, de misdaad, de nieuwe inzichten … En dat fascineert.
Want die gezinsmoord is gruwelijk en je vraagt je vanaf de eerste bladzijde af hoe en waarom Arla besloten heeft haar familieleden te vermoorden. En eigenlijk is de waarom-vraag het allerbelangrijkste in dit verhaal. In ieder deel van dit verhaal – waarin we een nieuwe getuige of bekende horen – wordt stukje bij beetje nieuwe info onthuld.
Dat maakt de sfeer steeds donkerder, onheilspellender zelfs. Beklemmend, dat ook. Met dank aan doodenge spelletjes. Soms moet je als lezer even stoppen om alle info én de sfeer even te laten bezinken. En hoe minder je als lezer aan het begin weet, hoe interessanter het wordt. Het wordt op zekere momenten namelijk écht even spannend.
En het einde?
Tegen het einde zullen overigens de meeste mensen de hoe-en-waarom-vragen wel hebben uitgevogeld. Ik althans wel. In andere boeken vind ik dat soms ergerlijk, maar in dit geval niet. Dit boek was bedoeld om in de psyche en het verleden van Arla te duiken en dat bleek mateloos fascinerend. Ook met dank aan verschillende mooi uitgewerkte, gelaagde personages waar je nog lang over zult nadenken. Net als het einde.
Nu maar hopen dat er nog een deel inzit. En dat eerste deel? Die heb ik al besteld. Ik kan niet wachten.
Geef een reactie