Wanneer je een thriller leest van Alice Feeney weet je dat het alle kanten op kan gaan. Laat ik het zo zeggen: Alice Feeney schuwt gekke plotlijnen niet. En ook haar nieuwste, ‘Daisy Darker’, is een wonderlijke thriller, maar is dan wel weer een pageturner. Laat dat maar aan Feeney over.
>> Al was ik overigens niet erg gecharmeerd van dit boek van Alice Feeney. De thriller ‘Hij & Zij’ is wel een aanrader.
Daisy Darker
Maar goed, eerst eens even terug naar dat plot. Daisy Darker werd geboren met een gebroken hart. Letterlijk. Maar nadat ze elkaar jarenlang hebben weten te vermijden komt haar familie samen voor de tachtigste verjaardag van haar grootmoeder, Nana. De plaats van het feest is Seaglass, het afbrokkelende gothic landhuis van Nana op een eiland dat alleen bij eb te bereiken is.
Wanneer de familie arriveert, komen de geheimen één voor één bovendrijven. En het wordt nog erger wanneer ze tijdens de vloed acht uur worden afgesloten van het vasteland. Tel daarbij een zware storm op en het feest is compleet.
Vooral wanneer om middernacht Nana dood wordt aangetrokken. Een uur later geldt dat ook voor het volgende familielid. Dan realiseert de familie zich dat ze één voor één worden vermoord. Om de dader te vinden zullen ze hun geheimen onder ogen moeten zien …
Mix van genres
Dit boek is een mix van verschillende genres. Natuurlijk doet je het onmiddellijk denken aan ‘And Then There Were None‘ van Agatha Christie. Ook hier zien we een groep mensen die op een afgelegen eiland één voor één wordt omgebracht.
In dit geval betreft die groep mensen ook nog eens een disfunctionele familie. Hou je van verhalen over dit type familie, dan zit je hier ook goed. Ook de mensen die open staan voor een bovennatuurlijk tintje, kunnen dit met gemak lezen. Ben je daar wat minder gecharmeerd van? Dan kun je dit verhaal beter aan je voorbij laten gaan.
Lekkere plotwendingen
Voor de mensen die daar geen moeite hebben, wacht een verhaal met een heerlijk claustrofobische, Gotische sfeer, véél plotwendingen en paar leuke cliffhangers. Zelfs de flashbacks naar het verleden zorgen niet voor verwarring. Sterker nog, ze zorgen alleen maar voor goede hints. Een goede puzzelaar – hallo lezers van Agatha Christie – zullen dan ook veel wendingen kunnen voorspellen. Maar dat doet niet op en af aan het schokkende einde van het boek. Al hebben we die wel eens vaker voorbij zien komen.
Onuitstaanbare personages
Nog wel een klein dingetje? De meeste personages waren ronduit onuitstaanbaar. Op zich niet erg, maar het doet je vervolgens als lezer weinig wanneer de één na de ander wordt omgebracht. Het was eigenlijk net iets te dik aangezet door de schrijver. In combinatie met dat gekke plot en die vele cliffhangers, zorgt dat voor een wonderlijke thriller.
Maar verder? Dit is best een lekker verhaal. Je zou bijna zelf in Seaglass willen wonen. Minus de moorden dan. Heeft Alice Feeney toch weer goed gedaan. Eens kijken met wat voor geks ze de volgende keer komt. Ga ik weer lezen.
‘Daisy Darker’ is vooralsnog alleen verkrijgbaar in het Engels. Ik hou de Nederlandse vertaling in de gaten.
Geef een reactie