Om maar even met de deur in huis te vallen: ik was nog niet eens geboren toen de punkband ‘The Sex Pistols’ doorbrak. Ik wist wel dat hun doorbraak nogal provocerend en ophefmakend was. Geen wonder dat er nu een serie over is gemaakt. En die serie ‘Pistol ‘ is nu te zien op Disney+. Off all places.
Provocerend
Want laten we wel zijn, je zou het ietwat brave Disney+ niet meteen associëren met die rebelse Sex Pistols. Eerder met een – overigens zeer vermakelijke – serie als Only Murders in the Murders. In deze serie wordt namelijk gevloekt, gevochten, heroïne gespoten en borsten ontbloot, want alles dat God verboden heeft, deden de Sex Pistols. Zij maakten de punk-stroming niet voor niets populair. Hell, als er iemand punk was, waren zij het wel.
Ook al waren ze op muzikaal gebied niet bepaald briljant. Wel op het gebied van songteksten. ‘Anarchy in the UK’? Ik vermoed dat zeker veel Britten ‘m nog kunnen mee blèren. Laat ik het zo omschrijven: die teksten dekten nogal de lading van de donkere tijdsgeest van dat moment.
Pistol
De serie over het ontstaan en de teloorgang van deze groep wordt verteld vanuit het perspectief van Steve Jones, de bassist van de groep. Een jongen die opgroeide in een hard en kansarm milieu die later ronddwaalde tot hij – door een gekke samenloop van omstandigheden – Malcolm McLaren en zijn vriendin Vivienne Westwood ontmoette in hun toenmalige winkel ‘Sex. ‘
Inderdaad, dat is de bekende mode-ontwerpster.
Vanuit daar besluiten ze een groep op te richten die de anarchistische tijdsgeest van die tijd belichaamde. Op dat moment was Groot-Brittannië er niet goed aan toe. De werkloosheid was hoog, de politieke verdeeldheid was groot en de toekomst grauw voor veel jongeren.
In dat gat sprong Malcolm McLaren handig in. Hij wierp zich op als manager van een stelletje ongeregeld onder leiding van Steve Jones dat zich uiteindelijk The Sex Pistols zou noemen. Uiteindelijk wordt Johnny Rotten aangenomen als zanger die het gezicht van de serie zou worden.
En ze kregen uiteindelijk nog succes ook. Al waren de meningen nogal verdeeld. Zo vonden veel jongeren de pistols en de punkstroming briljant, terwijl de meer conservatieve Britten ervan gruwden. Hoe dan ook, het succes duurde niet lang voordat de groep ten onder ging. Zeker wanneer bassist Sid Vicious zijn vriendin Nancy Spungen neerstak in het Chelsea hotel in New York.
Danny Boyle
Maar uiteindelijk is dit natuurlijk wel fascinerend materiaal voor een serie. Zeker wanneer het geregisseerd wordt door de onvolprezen Danny Boyle die we nog kennen van films als ‘Trainspotting’ en ‘Slumdog Millionaire.’ De basis voor deze serie was het boek “Lonely Boy: Tales from a Sex Pistol” van de eerdergenoemde Steve Jones.
Dat moest dan toch goed komen? Oud-zanger Johnny Lydon (Johnny Rotten) vond van niet en weigerde mee te werken aan de serie. Volgens Disney en Boyle dan, want Lydon beweerde later dat hem niets gevraagd werd over de serie.
Reviews
Hoe dan ook, de pers bleek niet veel op te hebben met de serie. Zo kreeg de serie na de release net een voldoende op Rotten Tomatoes:
Danny Boyle’s frenzied direction brings plenty of energy to this punk biography, but the rote conventions of a band’s rise and fall make Pistol something of a misfire.
Bron: Rotten Tomatoes
Kijkers veel positiever (en ik ook)
Lees: ze vonden de serie nogal cliché. Maar zoals dat wel vaker gaat, zijn de kijkers veel positiever. Zo krijgt de serie op IMDb een 7.6. Fabulous Filthy Lucre schrijft een bezoeker niet voor niets. En daar sluit ik mij geheel bij aan. Deze serie is rauw en donker, maar geeft ook die depressieve tijdsgeest van het Groot-Brittannië van toen goed weer. Bovendien zijn de personages fascinerend, de muziek lekker rebels en soms zelfs provocerend. En ondanks al dat drama en gedoe, zit er ook veel humor in de serie. Ik heb regelmatig hardop gelachen.
Ik geef ‘m dan ook een 7.5. En dat voor iemand die deze periode niet eens heeft meegemaakt.
De zesdelige serie ‘Pistol ‘ is nu te zien op Disney+
Geef een reactie