Net voor mijn vakantie kreeg ik het recensie-exemplaar ‘Het zwarte boek van de uren’ van Eva García Sáenz de Urturi binnen. Dit is het vierde deel in de Witte Stad reeks. En dit boek heb ik – net als de voorgaande drie delen – verslonden. Figuurlijk dan, want wat een lekkere pageturner is dit.
>> Lees hier de review over ‘De stilte van de witte stad.’
>> Lees hier de review over ‘De Riten van het Water.’
>> Lees hier de review over ‘De Heren van de Tijd’
Toch niet het laatste deel …
De eerste drie delen maakten deel uit van de zogenoemde ‘De Witte Stad’ en waren enorm populair. Zo verkochten de thrillers goed in Spanje en in veel landen daarbuiten. Het zorgde er zelfs voor dat de stad Vitoria ontzettend populair werd onder toeristen.
Ook omdat schrijfster Eva García Sáenz de Urturi in deze stad is geboren en tot in detail de stad beschreef. Net als de bijbehorende tapas en wijn. Je kreeg letterlijk en figuurlijk zin in om er naar toe te reizen. Op de moorden na dan.
Geen wonder dat er ontzettend werd uitgekeken naar het derde en laatste deel van deze trilogie: ‘De Heren van de Tijd.’ Alleen bleek dit helemaal niet het laatste boek. Er kwam gewoon nog een deel. En na het lezen van het vierde boek, zou het zomaar kunnen dat een vijfde deel er ook nog inzit.
Overigens is het dan wel handig om eerst de andere drie delen gelezen te hebben. Het is niet per se nodig, maar het verduidelijkt veel verhaallijnen en personages in het vierde deel.
Het zwarte boek van de uren
Maar goed, terug naar dat vierde boek. We gaan naar het Vitoria van 2022. Voormalig inspecteur Unai López de Ayala – alias Kraken – krijgt een anoniem telefoontje dat alles wat hij weet over zijn familie zal veranderen. Hij heeft een week de tijd om het legendarische Zwarte boek van de uren te vinden, een exclusief bibliografisch juweel, en dan zal zijn moeder niet sterven.
Een ding? Zijn moeder rust al tientallen jaren op het kerkhof. Hoe is dit mogelijk? Er volgt een race tegen de klok tussen Vitoria en Madrid om het belangrijkste criminele profiel van zijn leven te maken. Een profiel dat het verleden voor altijd kan veranderen. Wat als je moeder de grootste vervalser van oude boeken aller tijden was?
Lekkere pageturner
Deze thriller houdt je – net als de andere drie thrillers – ook op het puntje van je stoel. Dat heeft vooral te maken met de gelaagde personages, de enorme vaart in het verhaal, de talloze cliffhangers en de vele – soms onverwachte – wendingen. Vanaf de eerste bladzijde word je meteen het verhaal in gezogen. En niet zo’n beetje ook. Dit is gewoon een lekkere pageturner.
Vertrouwde personages
Dat komt ook door de vertrouwde personages. Ondanks zijn huwelijk met Alba en de geboorte van zijn dochter is rechercheur Unai nog altijd getroebleerd. Ook met dank aan zijn verleden waarin hij zijn ouders verloor en samen met zijn broer opgroeide bij zijn grootouders. Maar zelfs die wereld komt in dit deel op z’n kop te staan.
Liefde voor boeken
En dat allemaal door oude boeken en de bijbehorende vervalsingen. Een wereld waarin veel geld blijkt om te gaan en waar mensen er alles voor over hebben om een zeker boek in handen te krijgen. Aan Unai – alias Kraken – de taak om de intriges in deze wereld te ontrafelen. Tijdens deze race tegen de klok wordt niet alleen Unai een paar keer op het verkeerde been gezet, maar ook de lezer. Al krijgen we wel tijdens flashbacks naar verleden stukje bij beetje verschillende hints.
Voorspelbaar?
Veel lezers zullen dan ook nog voor het einde het mysterie en de dader al opgelost hebben. Maar of dat erg is? Nee, wat mij betreft niet. Het achtergrondverhaal van Unai is boeiend genoeg, er zit lekker veel vaart in het verhaal en er zitten een paar goede wendingen in. Ideale vakantielectuur voor op het strand of op het terras. Blij dat ik dit recensie-exemplaar nog voor de vakantie binnen kreeg.
‘Het zwarte boek van de uren’ wordt uitgegeven door A.W. Bruna en is nu (online) verkrijgbaar bij de boekhandel.
Geef een reactie