Vanavond is het tijd voor de finale van het Eurovisiesongfestival en de verwachting is dat Oekraïne gaat winnen. Maar of dat écht zo is? Het balletje kan soms raar rollen. Ook bij het Eurovisiesongfestival. Hoe dan ook, ik heb de inzendingen van de finale van het Eurovisiesongfestival 2022 voor je op een rijtje gezet.
Tsjechië: Domi – Lights off
Tsjechië gaat dit keer voor een lekker dansbaar nummer met een donker randje. Zangeres Domi heeft een aangenaam loom stemgeluid dat goed past bij het nummer. Ik hoopte dan ook al al dat ze door zouden gaan tijdens de tweede halve finale en gelukkig… Ze zijn door.
Gaat het winnen? Natuurlijk niet. Maar het is wel een lekker dansbaar middenmotertje.
Roemenië: WRS – Llámame
Roemenië kiest dit jaar voor de categorie campy, want mensen – alles aan dit nummer is fout. Lekker fout dan. Het nummer klinkt als een zomerhit uit 2003, de jaren tachtig wil zijn outfits terug en ik ben echt mateloos gefascineerd door het kapsel van de zanger.
Fout, fouter, foutst.
Twitter gaat hier los op. En ik ook, want laat ik nou net houden van die Roemeense zomerhits.
Portugal: Saudade saudade – MARO
De laatste jaren stuurt Portugal lekker eigenzinnige acts naar het Eurovisiesongfestival. Dat valt soms in de smaak, soms ook niet. Dit is in ieder geval een rustig nummer dat wordt gezongen door zangeressen met een prachtig stemgeluid. Het kan zo op de soundtrack van een arthouse film. En dat bedoel ik als compliment.
Finland: Jezebel – The Rasmus
Finse rockband The Rasmus is geen onbekende in Nederland, want ze scoorden jaren terug eerder al een dikke hit met In the Shadows. De vraag is dan ook of Jezebel een dikke hit wordt? Ik denk van niet. Ja, zanger Lauri Ylönen kan een lekker potje zingen, het nummer zit oké in elkaar, maar mensen – hebben we dit al niet al héél vaak gehoord? Als het in 2003 had meegedaan, had ik het ook geloofd. Zal dankzij de naamsbekendheid toch scoren.
Zwitserland: Boys do cry – Marius Bear
Zwitserland stuurt Marius Bear die een klein liedje zingt. Gewoon mooi en breekbaar. En Marius heeft – op een valse uithaal na (moet-ie niet doen) een prima stem.
Frankrijk: Fulenn – Avan & Ahez – Fulenn
Frankrijk gaat dit jaar voor een bijzondere inzending. Denk aan zangeressen die Bretons zingen gecombineerd met een danceproducer. En mensen, folklore met beats werkt. Dit is lekker. Je zingt het zo mee. Bretonse dance. Ik hou ervan.
Noorwegen: Give that wolf a banana – Subwoolfer
En dan is eindelijk is Noorwegen aan de beurt. Die pakken uit met een paar gele wolven die zingen dat je die wolf een banaan moet geven. Klinkt bizar, is het ook, maar het is ronduit geestig. Voor je het weet zit dit deuntje in je hoofd.
Camp? Absoluut? Maar wat is het leuk. En oh ja, waarschijnlijk zitten de mensen van Ylvis achter deze act.
Armenië: Rosa Linn – Snap
Uit gedanst? Dan krijgen we weer een klein liedje van een jonge zangeres voor de kiezen. En nee, het is niet slecht. Valt voor mij in de de categorie sympathiek maar saai. Wel doorgegaan naar de finale, dus blijkbaar vinden veel mensen dit toch fijn. Ik ga even wijn halen.
Italië: Brividi – Mahmood & Blanco
Italië lukt het ieder jaar weer om een goede inzending te sturen. Ook omdat ze allemaal het festival van San Remo wonnen en dat festival levert behoorlijk wat kwaliteit op. Dat is met deze inzending niet anders.
Overigens kennen we Mahmood nog van de lekker urban inzending Soldi waarmee hij na Arcade van Duncan Laurence eindigde in 2019. Dit keer kiest Mahmood samen met zanger en rapper BLANCO voor een prachtige ballad. Deze ballad is gevoelig, breekbaar en heeft ook nog eens een geweldige tekst. Kippenvel.
Spanje: SloMo – Chanel
Ik ga het gewoon toegeven: ik hou van deze Spaanse inzending. Het is sexy, dansbaar en de act is spectaculair. Dit is de Fuego van dit jaar. En trouwens, zangeres Chanel kan zingen. Terwijl ze danst en allerlei acrobatische toeren uithaalt. Ik doe het haar niet na.
Nederland: De Diepte – S10
Ik zal heel eerlijk zijn: toen ik hoorde dat de Nederlandse inzending in het Nederlands zou zijn, was ik nogal sceptisch. Noem het maar mijn Sieneke-trauma. Maar oh boy, wat zat ik ernaast. De Diepte van S10 is prachtig. Nederlands is nog nooit zo mooi geweest. Een top 10 plek zou toch moeten lukken?
Oekraïne: Kalush Orchestra – Stefania
De kans is heel groot dat Oekraïne dit jaar gaat winnen. Gewoon, als statement tegen Rusland (dat trouwens niet meer mee mag doen). Net als de overwinning van Jamala – ten tijde van de inname van de Krim – dat eerder was.
Nu moet ik zeggen dat ik de inzending van Oekraïne veel beter te hachelen vind dan het nummer van Jamala. Dit is een dansbaar nummer met folkloristische invloeden, een enthousiaste rapper en een melodie – met dank aan een aanstekelijk fluitje – die zich razendsnel in je hoofd nestelt. Voor je het weet zit je nog mee te deinen ook. Tel daarbij op dat dit op TikTok al omarmd is door vele Oekraïners.
Hier gaan de Russen dan ook niet blij mee zijn, want dit zo zomaar de winnaar kunnen zijn.
Duitsland: Rockstars – Malik Harris
Dit jaar is de zogenoemde Big Five – landen als Italië, Spanje, Groot-Brittannië en Frankrijk – ronduit sterk. Duitsland is de minste van de vijf. Slecht is-ie trouwens ook niet. Dit is een popdeuntje dat je zomaar mee neuriet. Daarbij heetf Malik Harris best een aardig rauw stemgeluid. Bijzonder? Nee. Wel een aardige middenmoter.
Litouwen: Monika Liu – Sentimentai
Litouwen koos voor een nummer dat niet had misstaan in een jazzy dansclub. Denk rokerige stemmen, een jazzy geluid en een Monika Liu die als zangeres prima in dat plaatje past. Een verademing tussen het ietwat foute geweld.
Azerbeidzjan: Nadir Rüstəmli – Fade to black
Azerbeidzjan de musical! tikte ik tijdens de halve finale. Het is wel best aardig gezongen, dat moet gezegd. En de act is ook – ehm – wat anders. Maar nogal melodramatisch. Als je van musicals en een hoop drama houdt, zit je hier goed.
België: Jeremie Makiese: Miss You
Dit jaar mag de Waalse RTBF een deelnemer leveren en zoals we gewend zijn, is dit weer een winnaar van de Belgische Voice. Deze Jerémie Makiese zingt een popdeuntje zoals we het wel eens vaker hebben gehoord.
Vind ik in dit geval geen bezwaar. Het nummer heeft een pakkend begin, het nummer bouwt lekker de spanning op en Makiese zingt uitstekend. In combinatie met een goede staging zit België hartstikke goed. Top 10?
Griekenland: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together
Ook Griekenland doet het rustig aan. Nou ja, rustig? Dit is dan wel weer een dramatische ballad waarin zangeres Amanda helemaal lekker kan uithalen. Zeker niet slecht, maar man – we gaan wel even verlangen naar – welja – iets vrolijks.
IJsland: Systur – Með Hækkandi Sól
IJsland stuurt graag controversiële acts naar het Eurovisiesongfestival, maar daar is deze act van de drie zusjes niet één van. Dit is meer een folky, dromerige tune dat meerstemmig wordt gezongen. Klinkt op Spotify best aardig, maar tijdens Eurovision in Concert was het saai, saaier, saaist. Toch waren tijdens de halve finale veel mensen gecharmeerd van het nummer.
Smaken verschillen.
Moldavië: Moldavië: Zdob şi Zdub & Frații Advahov – Trenulețul
Het is iedere keer weer afwachten wat er uit Moldavië komt. Soms is het fantastisch – Ik denk aan Hey, Mamma! van Project Sunstroke in 2017 – en soms is het bagger.
Lees: ik vond dit bagger.
Denk folkloristisch orkest dat een deuntje speelt dat het alleen goed doet op feesten in een schuur na tien shotjes. Vond ik dan, want heel veel mensen – inclusief mijn vriend – zijn dol op dit nummer. Iets met heel veel vrolijkheid. Mooi man. Wijn anyone?
Zweden: Hold me closer – Cornelia Jacobs
De Zweden zijn terug met iets waar ze goed in zijn: prima zangeres zingt ijzersterke ballad. En die ballad wordt – en dit zeg ik uit ervaring – steeds mooier naarmate je dit nummer meer luistert.
Het is dat Oekraïne gaat winnen dit jaar, anders was Zweden absoluut een kanshebber geweest.
Australië: Sheldon Riley – Not the same
Sinds een paar jaar mag Australia ook meedoen en hoewel er veel discussie over is ( AUSTRALIË LIGT NIET IN EUROPA!), vind ik het prima. Vooral omdat de Australiërs vaak kwaliteit leveren. En dit jaar levert het land een wel heel bijzondere inzending. Behoorlijk woke, dus het zal niet ieders kopje thee zijn. Maar Sheldon kan zingen en dat gaat punten opleveren.
Groot-Brittannië
Vorig jaar had ik een klein beetje medelijden met Groot-Brittannië, want ze kregen in de finale nul punten. NUL. Een schande voor een land waar zoveel muzikaal talent vandaan komt.
Hopelijk kan TikTok ster Sam Ryder dit jaar met Space Man het tij keren. Deze Sam Ryder – die grote gelijkenis vertoont met Jezus op oude afbeeldingen – zingt met een behoorlijk hoge stem een aanstekelijk popdeuntje dat je zo lekker mee neuriet.
Staat al – zeer terecht – hoog bij de bookmakers. Nu nog een goede staging en dan gaat ze vast veel punten opleveren. Zijn de Britten eindelijk van hun nul-punten-trauma af.
Polen: River – Ochman
Heel eerlijk? Ik ben niet echt fan van het Poolse nummer River. Het is niet héél origineel. Dertien in een dozijn. Saai. Melodramatisch.
Een enorm pluspunt? De stem van Ochman. Deze man – ook gehoord tijdens Eurovision in Concert – heeft een stem waar je U tegen zegt. Al zou hij een boodschappenlijstje opdreunen, dan nog luister ik. Kan zomaar top 10 worden.
Servië: In corpore sano – Konstrakta
What could be the secret of Meghan Markles healthy hair? Dat is de vertaling van de eerste zin van de inzending van Servië. In dit nummer – dat ongetwijfeld heel ironisch bedoeld is – krijgen we gratis en voor niets gezondheidsadvies mee.
Dit hebben we nog niet eerder gezien op het Eurovisiesongfestival en dat levert fans op. Niet dat ik er één van ben. Ik vind het stomvervelend. Al wil ik stiekem best weten wat het geheim is van het mooie haar van Meghan Markle.
Estland: Stefan – Hope
Is dit nummer niet schaamteloos bij elkaar gejat? vroeg een vriend zich laatst af. Terecht, want wij konden zo een paar nummers opnoemen (Lovers on the Sun? Hey Brother?). Maar hé, beter goed gejat dan slecht bedacht. Voor je het weet zing en dein je mee. Je bent gewaarschuwd.
Geef een reactie