De moord op Pim Fortuyn in 2002 veroorzaakte een schok in Nederland. Geen wonder dat een serie werd gemaakt over de politieke rising star die Fortuyn was en de daaropvolgende moord. Benieuwd naar het resultaat? Vanaf 25 maart is ‘Het Jaar van Fortuyn’ te zien op NPO1.
Veranderend politiek landschap
De vijfdelige miniserie Het jaar van Fortuyn laat zien hoe in een periode van nog geen jaar het politieke landschap in Nederland voorgoed verandert. Een verhaal over nieuwe politiek, de opkomst van het populisme, toenemende polarisatie, een democratie onder druk en het verlangen om gehoord te worden.
De snel stijgende populariteit van Fortuyn dwingt de gevestigde orde om krachtig stelling te nemen. De dramatische gebeurtenissen die hiervan het gevolg zijn, laten hun sporen na in de samenleving en het persoonlijk leven van de hoofdrolspelers.
Het Jaar van Fortuyn
Niks lijkt Ad Melkert in de weg te staan om het stokje over te nemen van minister-president Wim Kok. Maar als twee vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York boren, brengt dit een schokgolf teweeg die ook in Nederland voelbaar is.
De spraakmakende columnist Pim Fortuyn besluit de politiek in te gaan en sluit zich aan bij de nieuwe partij Leefbaar Nederland. In de verkiezingsstrijd die volgt, zien we hoe Fortuyn onder vuur komt te liggen als hij de islam een achterlijke cultuur noemt.
Heftige verkiezingsstrijd
Het politieke establishment schrikt op van de stormachtige opkomst van de flamboyante nieuwkomer Pim Fortuyn (Jeroen Spitzenberger). PvdA-lijsttrekker Ad Melkert (Ramsey Nasr), de belangrijkste kanshebber in de strijd om het Torentje, ziet hoe het politieke spel onder invloed van de eigenzinnige populist Fortuyn razendsnel verandert. Wat volgt is een verkiezingsstrijd die zijn weerga niet kent.
Lijst Pim Fortuyn
Fortuyn wordt uit de partij gezet en hij richt zijn eigen partij op: de Lijst Pim Fortuyn. Ondertussen probeert Melkert de regie over de campagne terug te krijgen. Maar in zijn pogingen de juiste te strategie te vinden, wordt hij dwarsgezeten door zijn eigen partijgenoten.
Naarmate de populariteit van Fortuyn groeit, wordt ook het verzet tegen zijn persoon steeds heviger. Terwijl de gemoederen in het land steeds hoger oplopen, nadert de LPF in de peilingen de PvdA.
Neergeschoten
Op 6 mei 2002, enkele dagen voor de verkiezingen, wordt Fortuyn neergeschoten. Hij overleeft de aanslag niet. De woede die uitbreekt in het land keert zich tegen Melkert, die in het zicht van de eindstreep alles op alles zet om overeind te blijven. Maar of dat lukt?
Cast
De cast is om van te smullen. Denk aan Jeroen Spitzenberger als Pim Fortuyn, Ramsey Nasr zien we in de rol van Ad Melkert, terwijl Fedja van Huêt in de huid kruipt van Mat Herben. Dan is er ook Jaap Spijkers als Wim Kok, Carly Wijs als Gerdi Verbeet en Thijs Römer die de rol van Kay van de Linde vertolkt. En oh ja, wie zien ook Frank Lammers als Peter Langendam en Teun Luijkx als Jacques Monasch.
Verder zijn er rollen weggelegd voor onder anderen Tijn Docter, Olinda Larralde Ortiz, Jeroen de Man, Dick van den Toorn, Jorrit Ruijs en Malou Gorter.
Niet slecht toch? Alleen al daarom zou je deze serie kijken.
Makers
De makers zijn overigens ook prima. Zo is het scenario is geschreven door Pieter Bart Korthuis en Nathan Vecht en is de regie is in handen van Michiel van Jaarsveld.
Wordt het wat?
Ondanks dat de makers en cast prima zijn, ben ik heel benieuwd naar de uitvoering. Hoe wordt Fortuyn neergezet? Hoe geldt dat voor de andere personages? Dit jaar en vooral de moord op Fortuyn ligt – terecht – nog altijd heel gevoelig. En dat kan een serie maken of breken. We wachten af.
De vijfdelige miniserie is vanaf vrijdag 25 maart om 21.30 uur bij AVROTROS op NPO 1 en NPO Plus
Alleen afl. 1 t/m 3 staan op NPO Plus
Waar zijn afl. 4&5?
Deel 4&5 staan (nog) niet op NPO Plus
Reden is totaal onbekend