Ondanks dat de lente bijna voor de deur staat hebben we nog te maken met koud weer. Tijdens de koudere wintermaanden vinden wij het heerlijk om lekkere warme ovengerechten te maken. Je kunt met deze gerechten alle kanten op. Zo kun je kiezen voor lekkere Nederlandse gerechten met aardappelen en groente of kies voor Mexicaanse schotels met nacho’s, jalapeño’s en gehakt. De mogelijkheden zijn enorm. Maar, wat is essentieel voor het maken van een goede ovenschotel, juist: de ovenschaal! In dit artikel gaan we dieper in op de ovenschaal en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen. Zo hopen we je te helpen bij het kiezen van de juiste schaal, zodat ook jij kunt genieten van overheerlijke ovengerechten.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een ovenschaal?
We beginnen met een belangrijke vraag, want waar let je nu eigenlijk op als je een ovenschaal gaat kopen. Hieronder vind je enkele tips waar je rekening mee dient te houden als je een keuze maakt.
Vorm: ovenschalen zijn er in vele verschillende vormen. Zo kun je kiezen uit rechthoekige, ronde of vierkante schalen. Bij het kiezen van de vorm is het van belang dat je rekening houdt met de afmetingen van je oven. Past de vorm in je oven?
Materiaal: ook qua materiaalsoorten heb je voldoende keuze. Aardewerk, glas of metaal, waar kies je voor? Elke soort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo kan metaal tegen een stootje, maar kan het een metalen smaak afgeven aan je gerecht. Laat je informeren over de voor- en nadelen van de materiaalsoorten en weeg af welke soort het beste bij je past.
Inhoud: het is uiteraard ook belangrijk om rekening te houden met het aantal personen waarvoor je gaat koken. Hoe groot moet de ovenschaal zijn? Als je voor een groot gezin kookt heb je logischerwijs een grotere schaal nodig dan wanneer je meestal met zijn tweeën eet.
Wat is het beste materiaal voor een ovenschaal?
Zoals gezegd heeft elke materiaalsoort zijn eigen voor- en nadelen als het gaat om het maken van ovengerechten met een ovenschaal. Hieronder gaan we per materiaalsoort dieper in op de voor- en nadelen.
Aardewerk: het grote voordeel van aardewerk is dat het warmte goed kan vasthouden. Na het opdienen van je ovengerecht zal deze nog lang warm blijven. Ideaal dus als je van lang tafelen houdt. Daarnaast geeft geglazuurd aardewerk geen smaak af aan het gerecht. Het nadeel is dat aardewerk sneller kan beschadigen dan bijvoorbeeld metaal. Dus bij het schoonmaken van de ovenschaal is het belangrijk dat je niet te hardhandig bent.
Glas: ga je een lekkere lasagne maken en besteed je hier veel aandacht aan. Een glazen ovenschaal laat het gerecht heel mooi zien, in het geval van de lasagne zie je dus heel mooi de verschillende laagjes. Visueel is het dus aantrekkelijker dan een schaal van metaal of aardewerk. Het nadeel van een glazen schaal is dat je viezigheid heel snel ziet.
Metaal: de metalen ovenschaal is zeer stevig. Als je de schaal laat vallen of hardhandig schoonmaakt zal deze absoluut niet kapot gaan. Het nadeel is dat deze een metalen smaak kan achterlaten in je gerecht.
Geef een reactie