Afgelopen jaren keek ik heel graag de culinaire reisprogramma’s van Anthony Bourdain. Maar hoe was het nu om met hem te werken en wat gebeurde er allemaal achter de schermen? En hoe was het voor zijn toegewijde collega’s toen hij overleed? Zijn voormalige producer Tom Vitale laat ons meekijken in zijn boek ‘Over de kook.’ En wat een rollercoaster is dit. Ik heb hardop gelachen, maar ook een traantje weggepinkt.
>> Lees hier meer over The Layover, No Reservations en Parts Unknown
Over de kook
Over de kook is een soort van biografie over Anthony Bourdain, geschreven door zijn vaste producer Tom Vitale. Hij neemt je in Over de kook mee achter de schermen van ’s werelds meest iconische foodprogamma’s, en de chaos en gekte die bij het draaien in de meest exotische en explosieve landen komt kijken.
Vitale laat zien hoe het was om te werken met deze absolute culi-held, die buiten de camera een stuk vertwijfelder en onzekerder was dan op tv. En die uiteindelijk zelfs voor zijn familie, vrienden en collega’s een raadsel bleef.
Lekker geschreven
En deze Tom Vitale kan schrijven. Hij schrijft vlot, beeldend en anekdotisch. Hij schroomt er ook niet voor om zijn eigen emoties te laten zien. Zo lezen we het over het verdriet (na het overlijden van Bourdain), zijn angst (voor het onvoorspelbare gedrag van Bourdain) en zijn irritatie (hoe beelden van eten op te nemen in Birma?)
Maar bovenal vertelt hij in geuren en kleuren hoe de opnames voor de verschillende reisprogramma’s in allerlei verschillende landen plaatsvonden. Dat het heel vaak mis ging, moge duidelijk zijn. Maar dat levert ook hilarische situaties op die je hardop laten lachen.
Gecompliceerd
Al zullen veel mensen misschien nog wel opkijken hoe gecompliceerd Anthony Bourdain was. Voor de camera was hij zelfverzekerd, grappig en cynisch, maar ook empathisch en geïnteresseerd. Maar als de camera niet draaide, was het een andere man. Hard voor zichzelf, hard voor zijn crew en soms zo eigenzinnig dat ieder crewlid met zijn of haar spreekwoordelijke handen in het haar zat.
Maar het was ook een man waar ze alles voor deden. Waar ze voor zorgden, waar ze om moesten lachen. Het werken voor een reisprogramma van Bourdain was meer dan een baan. Het was een way of life.
Verlies
Je kunt je dan ook wel voorstellen hoe de zelfmoord van Bourdain erin hakte bij de mensen die met hem werkten. Na het lezen van het boek kun je ook wel concluderen dat dit boek noodzakelijk was voor het rouwproces van Tom Vitale. Het is dan ook een waardig eerbetoon aan de grote Bourdain.
Nog een paar dingen …
Is het boek daarmee perfect? Dat niet. Het is soms nogal van de hak op de tak. Dan bevinden we ons weer in dit land en dan bevinden we ons weer in dat land. De structuur is soms dan ook ver te zoeken. Het is ook jammer dat Vitale terughoudend is op het gebied van zijn eigen leven en carrière. Daar had-ie best wat meer over vertellen.
Maar als document over het leven en werken met Bourdain tijdens het opnemen van zijn reisprogramma is het uitermate geslaagd. Je had ze nog zoveel jaren gegund. Maar helaas. Je zult dan ongetwijfeld ergens tijdens het boek ook nog een traantje wegpinken. Dat heeft Tom Vitale goed gedaan. Al blijft het jammer dat Bourdain er niet meer is.
Over de Kook van Tom Vitale is nu verkrijgbaar bij de (online) boekhandel
Geef een reactie