Heb jij met veel plezier ‘De Nieuwe Tijd’ – reeks van de Duitse schrijfster Carmen Korn gelezen? Dan mag je haar nieuwe ‘Drie Steden’ – reeks ook niet missen. ‘En de wereld was jong’ is het eerste deel. Ik heb ‘m al gelezen.
>> Lees hier de review over ‘De Nieuwe Tijd’ – reeks.
En de wereld was jong
Drie families, drie steden, één decennium. ‘En de wereld is jong’ is het eerste deel in de nieuwe serie van bestsellerauteur Carmen Korn.
Het is 1 januari, 1950 en een nieuw decennium is aangebroken. Er wordt reikhalzend naar uitgekeken, want de oorlog liet diepe wonden na. Het huis van Gerda en Heinrich Aldenhoven in Keulen barst uit zijn voegen, maar Heinrichs kunstgalerie levert niet genoeg geld op om alle hongerige monden te voeden.
In Hamburg verlangen Gerda’s vriendin Elisabeth en haar man Kurt naar de terugkeer van schoonzoon Joachim. Is hij nog in leven? En Margarethe, geboren Aldenhoven, is van Keulen naar San Remo verhuisd. Het leven aan de zijde van haar Italiaanse echtgenoot lijkt zorgeloos, maar haar bemoeizieke schoonmoeder kwelt haar.
Hoe verschillend ze hun nieuwjaarsdag ook doorbrengen, ze vragen zich allemaal af of hun wonden zullen helen en wat de toekomst hen zal brengen.
Dezelfde opzet
‘Never change a winning team’, moet Carmen Korn gedacht hebben, want de opzet van de reeks is weer hetzelfde als die van ‘De Nieuwe Tijd.’ We gaan telkens in een bepaald jaar van personage naar personage en locaties naar locatie. Vanuit hun oogpunt bekijken we hoe het hen vergaat en hoe het leven rondom hen verandert. Het volgende hoofdstuk – dat iedere keer weer een paar jaar verspringt – volgt dezelfde structuur.
Hartverwarmende personages
Maar ondanks dat we dit al kennen uit de vorige boeken van Carmen Korn, blijft de grote kracht van haar boek de sterke personages. Ze worden lekker uitgediept en de band tussen personages krijgt al snel vorm. Nog beter? Daardoor begin je al snel met ze mee te leven. Het worden vrienden of vriendinnen van je. Al zitten er altijd een paar personages in waar je de schurft aan hebt, maar geef toe: dat is soms ook wel eens lekker.
Wederopbouw
Ook leuk? Waar in de ‘Nieuwe Tijd’ – reeks de personages het zwaar hadden door de beide Wereldoorlogen is het nu letterlijk tijd voor een nieuwe periode. De wederopbouw, zoals dat zo mooi heette. Een tijd waarin het allemaal iets beter leek te gaan. Al worstelen onze personages met hun eigen problemen.
Hoe dan ook, Carmen Korn is er weer in geslaagd om weer de vinger te leggen op de tijd, gezien vanuit de vele perspectieven van onze personages. En dat leest weer heerlijk weg. Al kan het soms een beetje voortkabbelen. Maar goed, dat vergeef ik Carmen Korn. Ik kijk dan ook uit naar de volgende delen. Eens kijken hoe de personages zich dan redden.
‘En de Wereld was Jong’ van Carmen Korn wordt uitgegeven door AW Bruna en is nu verkrijgbaar bij de (online) boekhandel
Geef een reactie