De laatste maanden heb ik het nogal druk met mijn studie en stage en dan is het best lekker om ‘s avonds iets compleet anders te lezen. Zo kwam ik uit bij De Nieuwe Tijd reeks van de Duitse schrijfster Carmen Korn. Vooral omdat ik lovende recensies las. En mind you, ze hadden gelijk, want dit las best lekker weg. Al kabbelde het soms wat voort …
Welkome afwisseling
Maar eerst even een positief punt: ik lees tegenwoordig meestal academische vakliteratuur (niet per se een aanrader) of thrillers. Nu zijn thrillers heel leuk, maar nadat je er vijf achter elkaar hebt gelezen (hoe goed ook) , is een historische roman ook wel eens aardig. En die historische romans waren de drie dikke boeken in ‘De Nieuwe Tijd’ – reeks waarover ik las in één of andere nieuwsbrief. Ze leken zo onderhoudend dat ik ze reserveerde bij de plaatselijke bieb (had ik al gezegd dat ik fan ben van de bieb). Hoe dan ook, twee dagen later waren ze er.
Dochters van een nieuwe tijd
En natuurlijk ben ik toen na de studie begonnen met het eerste deel: ‘Dochters van een nieuwe tijd.’ In dit eerste deel van een trilogie belanden we in het Hamburg van 1919. De Eerste Wereldoorlog is afgelopen en we maken kennis met vier vrouwen die uiteindelijk vriendinnen zullen worden.
Zo hebben we Henny – die nog steeds rouwt om haar overleden vader – en haar jeugdvriendin, de rebelse Käthe. Samen beginnen ze aan een vroedvrouwenopleiding. Dan is er ook nog Lina die droomt van een baan als juf en de rijke, verwende Ida die niet echt een doel in haar leven lijkt te hebben.
Maar ze mogen dan allemaal wel verschillen in karakter en afkomst, ze hopen allemaal op een nieuwe tijd. Samen zien ze de wereld transformeren: van de nederlaag in de oorlog, de opkomst en ondergang van de Weimarrepubliek tot de verschrikkingen van de nazi-heerschappij.
En gezien de tijd waarin dit boek is gepositioneerd, gebeurt er inderdaad veel in dit eerste boek.
Divers palet aan personages
En dat vertellen van het verhaal heeft auteur Carmen Korn – eerder nog journaliste – goed gedaan. Ze wisselt weliswaar telkens van perspectief, maar op één of andere manier is het zeker in het eerste deel wel goed mogelijk om de draad vast te houden. De karakters zijn daarvoor onderscheidend genoeg. Ook leuk? Ze laat meer personages aan bod komen. Denk aan de chef de clinique van het ziekenhuis waar uiteindelijk Käthe en Henny werken, hun geliefden en hun familie.
Het zorgt voor een divers palet van mensen die ieder hun rol, wensen en mogelijkheden hebben in de lastige jaren twintig, dertig en veertig. Zo moet de één niets van de nazi’s hebben terwijl de ander zich niet probeert met politiek te bemoeien of juist kansen ziet.
Tijdssprongen
Dat maakt juist het eerste deel zo interessant. Zeker omdat de schrijfster durft om grote sprongen in de tijd te maken. Zo bevind je halverwege het boek nog aan het begin van de Eerste Wereldoorlog en zo krijgen onze hoofdpersonen een hoofdstuk later al te maken met vreselijke bombardementen op hun stad.
Hoe loopt het af?
Maar dat hindert niet, want je wil weten hoe het afloopt met de personages. Overleven ze het? Waar krijgen ze mee te maken? Krijgen ze nog meer mogelijkheden in het leven.? Eigenlijk heeft Carmen Korn door de personages grote onderwerpen als oorlog, politiek en bombardementen te laten ‘beleven’ juist deze heftige onderwerpen ‘klein’ gehouden. Lees: je leeft als lezer meteen mee.
En dat werkt. Zeker in het tweede deel.
Kabbelt voort
Het gevaar schuilt daarin wel dat een verhaal kan voortkabbelen. Dat zien we vooral in het tweede deel (‘Tijd om opnieuw te beginnen’) en het derde deel (‘De Tijden Veranderen’). En ik vrees ook dat dit komt doordat al die personages kinderen krijgen. Naarmate de personages talrijker worden, moet er telkens meer geschakeld worden tussen de personages en dat komt de vaart niet echt ten goede. Het kabbelt al snel voort.
Is dat erg? Mwah. Valt mee. Inmiddels heb je al een band met de personages opgebouwd en wil je weten hoe het met ze afloopt. Maar heel spannend? Nee, dat niet. Wat dat betreft is het eerste deel nog het meest onderhoudend.
Maar dar maakt niet uit. Ik heb de boeken met veel plezier gelezen. Ik ontspande zowaar. En dat is in tijden van stage en studie ook best fijn.
‘De Nieuwe Tijd’ van Carmen Korn is nu online en offline verkrijgbaar.
Geef een reactie