Het gegeven van de Zweedse-Deense serie ‘Snow Angels’ is helaas maar al te bekend. De kranten zouden het een ‘gezinsdrama’ noemen en daarvan zijn er helaas in de loop van de tijd in de media genoeg voorbij gekomen. Stuk voor stuk met een fatale afloop. Het drama in ‘Snow Angels’ betreft de verdwijning van de vijf weken oude baby Lucas, enkele dagen voor kerst en nog wel tijdens een hevige sneeuwstorm. Niemand die iets gezien lijkt te hebben. Zijn moeder niet, want die lag na het nemen van een aantal slaaptabletten volledig ‘out’ in bed. Zijn vader evenmin, want die was aan het werk. De enige getuige was zijn zusje Nicole, maar als dat bekend wordt is het al te laat.
>> De Zweedse-Deense serie ‘Snow Angels’ is nu te zien bij MyLum
Zweedse-Deense serie ‘Snow Angels’
‘Snow Angels’ schetst een gitzwart sociaal-realistisch beeld van een ontwricht gezin. De moeder, Jenni, heeft een drugsverleden en kan (de zwangerschap van) een tweede kind niet aan. De vader, Salle, die schijnbaar ook een problematisch verleden heeft, doet alles om zijn gezin op de been te houden. Hij werkt letterlijk bijna 24 uur, dus zowel overdag als ’s nachts, en wil niets liever dan de steun en toeverlaat van zijn gezin zijn. Maar een vader die nooit thuis is, lukt dat niet. En dan is er nog Jenni’s moeder, die vlakbij het stel woont en er aan huis een – illegale? – tattoopraktijk op nahoudt. Zij past regelmatig op, maar als het haar niet uitkomt, houdt zij haar deur voor kinderen en kleinkinderen gesloten. Die moeten het dan maar uitzoeken.
Maar dat laatste lukt simpelweg niet. Jenni kan het zwangere leven niet aan en grijpt steeds vaker naar de pillen. Aanvankelijk enkel om te slapen, maar gaandeweg ook sterker spul. Salle scharrelt en schippert zoveel als hij kan, neemt zijn kinderen mee naar zijn werk, maar moet uiteindelijk onder ogen zien dat het zo niet langer kan. Dan neemt hij een drastisch besluit, dat ongewild fatale gevolgen heeft.
Meerdere verhalen
Door dit verhaal heen lopen nog enkele andere verhalen, die eigenlijk net zo somber zijn. Over politie-inspecteur Alice bijvoorbeeld, wier man nog niet zo heel lang geleden een hersenbloeding heeft gehad. Hij is aan één kant verlamd en brengt zijn dagen doorgaans mokkend en in zichzelf gekeerd in huis door. Over de verpleegster Maria ook, die het als haar roeping ziet kinderen die door de mazen van ‘het systeem’ dreigen te vallen, van de ondergang te redden. Ook zij heeft een verleden dat verre van rooskleurig is, met een gewelddadige moeder, die haar broertje op een dag van de trap duwde omdat hij in zijn bed geplast had. Dat leverde hem een hersenbeschadiging op die ervoor zorgt dat hij niet meer zelfstandig kan functioneren.
Maria verpersoonlijkt wat misschien wel het belangrijkste verhaalthema is: de rigiditeit van ‘het systeem’. Maatschappelijk werk, Jeugdzorg, het consultatiebureau: overal staan niet de kinderen maar de eigen regels en protocollen centraal. Maria is in dit verhaal de enige die dit doorheeft en daarin verandering probeert te brengen. Met helaas heel vervelende gevolgen.
Somber, maar een aanrader
‘Snow Angels’ leent zich niet voor een dagje gezellig binge watchen; daarvoor is het verhaal te somber. Vooral de manier waarop met de achtjarige Nicole wordt gesold, is ontroerend, evenals de wanhoop van haar vader. Je wordt boos op Jenni, die van haar leven een enorme puinhoop maakt, en op haar moeder, die haar keer op keer pillen toestopt. ‘Vooruit dan, nog één keer.’ Maar wat na zes afleveringen blijft hangen, is het sterke acteerwerk van Josefin Asplund in de rol van Jenni, van Ardalan Esmaili als Salle en eigenlijk ook van Nikole Baronas. Tekst heeft ze amper, maar non-verbaal is haar optreden even sterk. Alles bij elkaar opgeteld, vind ik ‘Snow Angels’ zeker een aanrader.
Lees ook andere reviews van Bert:
– Het tweede seizoen van de Zweedse serie ‘Before we die’: Spannend, maar is ‘t ook goed?
– Sanctuary’: Kuuroord waar het slecht toeven is
– Duitse krimi ‘The Typist’: Obsessieve zoektocht tegen beter weten in
– Deense serie ‘Face to Face’: De ondergang van een hufter
– Review: serie ‘Box 21’ blijkt doos van Pandora te zijn
– Cruelty: Drama dat niet in alle opzichten overtuigt
– Review – The Valhalla Murders: Spannend slot, maar daarmee is ook alles gezegd
– Review – Invisible Heroes: Eerbetoon aan handelsattaché dat jammer genoeg niet beklijft
– Review – Craith 2: Gitzwart maar van grote klasse
– London Kills: Moord als lopende-bandwerk
– De Deens-Zweedse serie ‘The Investigation’: Indrukwekkende reconstructie van zenuwslopende maanden
Geef een reactie