Nog even wachten en dan is het weer tijd voor het Eurovisiesongfestival. En dat is precies de reden waarom ik al ben begonnen met het doornemen van alle kandidaten. Vandaag het vijfde deel. Maak kennis met Eurovisiesongfestival 2021: de kandidaten (5): Polen, Groot, Brittannië, Rusland, Oostenrijk, Australië en Spanje.
- Eurovisiesongfestival 2021: de kandidaten (1) – Tsjechië, Kroatië, Frankrijk, Litouwen, Israël en Albanië
- Eurovisiesongfestival 2021: de kandidaten (2) – Noorwegen, Finland, Duitsland, Ierland, Slovenië, Albanië, België, Roemenië, Moldavië en Nederland
- Eurovisiesongfestival 2021: de kandidaten (3): Servië, Estland, San Marino, Portugal, Cyprus, Zwitserland en Denemarken
- Eurovisiesongfestival 2021: de kandidaten (4): Griekenland, Azerbeidzjan, Georgië, Malta, Bulgarije, Zweden, IJsland en Noord-Macedonië
Polen: The Ride – RAFAL
De Poolse Rafal staat dit jaar laag bij de bookmakers. En heel terecht is dat ook weer niet. Rafal zingt een poppy, dansbaar deuntje dat een Zweedse act – weliswaar jaren terug – tijdens een finale van hun voorrondes had kunnen brengen.
Noem het maar een hap-slik-weg-nummer. Prima voor tussendoor, maar niet echt een nummer dat je je later kunt herinneren. Maar goed, we hebben erger gezien uit Polen.
Groot-Brittannië: Embers – James Newman
Heel eerlijk? Ik was vorig jaar niet erg te spreken over de Britse inzending van James Newman. En mind you, ik hou best van dat krachtige stemgeluid van deze meneer Newman.
Dit maal heeft-ie gekozen voor een nummer waar je zo mee kunt zingen. Het is vrolijk, upbeat en hartstikke dansbaar. Origineel? Nee. Maar een stuk beter dan de inzending van vorig jaar.
Rusland: Russian Women – Manizha
Rusland heeft dit jaar voor een nummer gekozen – ‘Russian Women’ – over een powerwoman die zingt over Russische powerwomen. En gelijk heeft ze, want als je alleen al kijkt naar de geschiedenis van het land dan hebben de vrouwen al heel wat doorstaan. De mannen trouwens ook, maar dat terzijde.
Niets mis mee om daar over te zingen, zou je zeggen.
Nou, zo denken sommige Russen daar niet over. Zangeres Marizha stamt namelijk van de Tajik en daarom zou ze niet mogen zingen over ‘Russische’ vrouwen. Zo kennen we er nog wel een paar. Ongetwijfeld zal het conservatieve kijkers ook nog eens een doorn in het oog zijn geweest dat ze ook nog eens de LGBT-gemeenschap ondersteunt.
Hoe dan ook, ze was mooi wel de onbetwistbare winnaar van de finale en dus mag ze met dit nummer naar het Eurovisiesongfestival. En we gaan nog wat beleven, want Manizha rapt, roept en schreeuwt zich door het nummer heen. Maar eerlijk is eerlijk, power heeft het wel. Een boodschap heeft het ook.
Het is wel jammer dat we niet kunnen verstaan wat ze allemaal roept, maar wie weet vindt ze daar een oplossing voor. Laat dat maar aan Russische vrouwen over.
Oostenrijk: Amen – Vincent Bueno
Vorig jaar vond ik de Oostenrijkse inzending van Vincent Bueno heel aardig. Dit jaar komt-ie met een nummer met heuse gospelinvloeden en da’s niet alleen omdat hij vaak ‘amen’ brult. Je hoort het heerlijke koor brullen op de achtergrond.
Eerlijk gezegd snap ik niet waarom dit zo laag staat bij de bookmakers.
Deze oorwurm zing je namelijk zo mee. Hebben we het al eerder gehoord? Tuurlijk. Maar dat mag de pret niet drukken. Verdient een hogere notering dan nu.
Australië: Technicolour – Montaigne
Ik wil zo graag Australië leuk vinden dit jaar, ik heb nu eenmaal een zwak voor deze deelnemer, maar sorry – het lukt mij gewoon niet. De stem van Technicolour is te schril, het nummer is te zwak en drie minuten duren nu veel te lang. Alleen maar aan te horen met veel wijn erbij. Desnoods Australische wijn. Komt er dit jaar toch nog wat goeds uit dit land.
Spanje: Voy A Quedarme – Blas Cantó
De afgelopen jaren heeft Spanje het best moeilijk tijdens het Eurovisiesongfestival. En je begrijpt niet waarom, want ze hebben prima artiesten in huis, de taal is geweldig en vaak zijn de liedjes niet slecht.
Ik ga je nu al voorspellen: zanger Blas Cantó gaat dat dit jaar niet veranderen. Zijn liedje is te voorspelbaar, Blas Cantó klinkt live soms niet helemaal zuiver en het sentiment druipt ervan af. Gelukkig kan-ie wel zwoel in de camera kijken.
Is toch nog wat.
Sorry Spanje. Volgend jaar hopelijk beter. Jullie kunnen het.
Geef een reactie