Ik weet niet hoe met jullie is, maar ik heb al helemaal zin in het Eurovisiesongfestival. En dat is precies de reden waarom ik al ben begonnen met het doornemen van alle kandidaten. Vandaag het tweede deel. Maak kennis met Eurovisiesongfestival 2021: de kandidaten (2) – Noorwegen, Finland, Duitsland, Ierland, Slovenië, Albanië, België, Roemenië, Moldavië en Nederland.
- Eurovisiesongfestival 2021: de kandidaten (1) – Tsjechië, Kroatië, Frankrijk, Litouwen, Israël en Albanië
- Eurovisiesongfestival 2021: de kandidaten (2) – Noorwegen, Finland, Duitsland, Ierland, Slovenië, Albanië, België, Roemenië, Moldavië en Nederland
- Eurovisiesongfestival 2021: de kandidaten (3): Servië, Estland, San Marino, Portugal, Cyprus, Zwitserland en Denemarken
- Eurovisiesongfestival 2021: de kandidaten (4): Griekenland, Azerbeidzjan, Georgië, Malta, Bulgarije, Zweden, IJsland en Noord-Macedonië
Noorwegen: Fallen Angel – Tix
Je kunt veel van Noorwegen zeggen, maar niet dat ze ieder jaar dezelfde soort inzendingen naar het Eurovisiesongfestival sturen.
En dit keer laten de Noren zich van hun meest extravagante kant zien. Denk aan een zanger die gekleed is als engel en ook nog een met kettingen vastgeklonken zit aan dansende zwarte duivels.
Camp? Ontzettend. Hallo, ik denk niet dat een act hier dit jaar overheen gaat.
Je zou bijna vergeten dat-ie ook nog een liedje zingt. Dat is een deuntje dat zo gezongen had kunnen worden door een boyband in de jaren negentig. Ja, ik weet het. Apart.
Maar goed, niet bepaald revolutionair, maar ligt wel lekker in het gehoor. Nu nog afwachten hoeveel mensen deze Noorse act gaan begrijpen.
Finland: Dark Side – Blind Channel
Finland gaat dit jaar voor een nummer dat we nog eens het best kunnen omschreven als een allegaartje aan muziekstijlen.
De muziek doet nog het meest denken aan – met de kans dat ik nu iemand diep beledig – bands als Linkin Park, maar dan gezongen door twee metalheads die als een stel rappers over het podium stuiteren.
Het levert een opmerkelijk tafereel op.
Maar het moet gezegd: dat nummer blijft wel lekker in je hoofd hangen. Je zingt ‘m zo mee. En dat is ook wat waard. Zou nog wel eens in de top 10 kunnen belanden.
Duitsland: I don’t feel hate – Jendrik
Ook Duitsland heeft de quirkiness – die vorig jaar al opmars maakte door IJsland en Litouwen – omarmd. Maak kennis met Jendrik, een vrolijke zanger die een ietwat apart deuntje zingt. Vooral dat refrein is telkens even schrikken.
Maar waar andere landen gewoon lekker quirky zijn, is dit gewoon een beetje raar. Haal eigenlijk dat ‘beetje’ er maar vanaf. Snel vergeten.
Ierland: Maps – Lesley Roy
Van een geheel andere orde is ‘Maps’ van Lesley Roy. Vorig jaar mocht Lesley uitkomen voor Ierland en dit jaar mag ze gewoon weer.
En dat is maar goed ook, want Lesley heeft dit jaar een iets sterkere inzending. Met nadruk op iets. Dit is een uptempo lied met wat Ierse invloeden en behoorlijk wat uithalen. En zingen kan ze zeker.
Een nadeel? Zo’n nummer hebben we al héél vaak gehoord. Dertien in een dozijn. Sorry Ierland. Ook dit jaar gaat het niet lukken.
Update 3/04/2021: Ik neem mijn woorden terug. Uit mijn Spotify-lijsten blijkt dat ik dit nummer héél vaak heb geluisterd. Ik ken het ook zo ongeveer uit mijn hoofd en zing iedere keer net iets harder mee. Dus bij nader inzien: goed gedaan Ierland.
Slovenië: Amen – Ana Soklič
Slovenië mag dan op papier geen land op de Balkan zijn, het heeft dit jaar wel voldaan aan een typische Balkan inzending. Lees: bloedmooie zangeres zingt melodramatische ballad die we ook al zeker honderd keer hebben gehoord.
Niet erg, iemand moet het doen. En waarschijnlijk levert ze het veel punten op van veel Balkan-landen. Het zal niet de eerste keer zijn, maar ik sla even over.
Albanië: Karma – Anxhela Peristeri
Net als je denkt dat je met Slovenië alles hebt gehad, krijgen we Albanië voor de kiezen. De mannelijke heteroseksuele kijkers gaan vast niet klagen, want zangeres Anxhela is een plaatje om te zien.
Maar dat nummer … Dat wens je zelfs de radio in de plaatselijke, vettige snackbar nog niet toe. Laat ik het er maar op houden dat het een absolute aanrader is voor liefhebbers van Albanese folklore.
België: The Wrong Place – Hooverphonic
Ook Hooverphonic mag dit jaar nog eens een keer uitkomen voor België. Slimme keus, want het is absoluut één van de betere Belgische acts. Niet dat België te klagen heeft over goede acts, maar dat terzijde.
Hovverphonic dus. Vorig jaar konden we nog luisteren naar ‘Release me.’ Best een aardig nummer, wel behoorlijk repetitief. Niet écht een kanshebber.
Zou de nieuwe inzending – ‘The Wrong Place’ – dat dan wel zijn? Ik denk het niet. Begrijp mij niet verkeerd, dit nummer ligt lekker in het gehoor, de zangeres is uitstekend en je deint zo mee. Maar het heeft net niet die ‘X-factor.’ Je weet wel, zo’n twist waardoor een nummer je meteen boeit. Geen top3 materiaal, maar niets om je als Belg voor te schamen.
Roemenië – Amnesia – Roxen
Vorig jaar was ik erg gecharmeerd van de Roemeense inzending. Met dank aan het prima, hese stemgeluid van de jonge zangeres Roxen. Dit jaar mag ze weer opkomen.
De keuze is gevallen op het nummer ‘Amnesia.’ Een radiovriendelijk nummer met een rauw, duister randje. Heel origineel is het niet, je hoort het een Dua Lipa zo zingen, maar zeker niet onaardig. Prime middenmoter.
Moldavië: Sugar – Natalia Gordienko
De Moldavische inzending ‘Sugar’ begint zwoel, maar verandert daarna in een dansbaar, behoorlijk campy nummertje. Aan de clip te zien gaat zangeres Natalia er met een stel dansers een heuse disco van maken.
Vergelijk het maar met een pak goedkope roze koeken. Je wordt er hartstikke misselijk van, maar je blijft er van dooreten. En dat heeft Moldavië afgelopen jaren geen windeieren gelegd. Zou het nog wel eens aardig kunnen doen.
Nederland: Birth of a New Age – Jeangu Macrooy
En natuurlijk is de Nederlandse inzending ook al bekend. Maar het zal je niet verbazen dat ik een blogje heb gewijd aan ‘Birth of a New Age’ van Jeangu Macrooy. Je leest ‘m hier.
Geef een reactie