Het zal niemand ontgaan zijn dat het afgelopen weken koud was. Het was écht winter. Intussen las ik ‘Huiver’ van Allie Reynolds. Deze thriller paste niet alleen bij het weer, maar las ook nog eens hartstikke lekker weg.
Locked-room
En ook deze thriller is een voorbeeld een zogenoemd ‘locked room’ thema. Daarin komt het – kort door de bocht – op neer dat het voor een dader eigenlijk onmogelijk is om een misdrijf te begaan. Omdat de verdachten bijvoorbeeld opgesloten zitten en niemand in en uit de locatie zou kunnen komen.
Tenminste, dat laat de schrijver je denken.
En geloof me, ik heb al veel van dat soort locked-in room thrillers (hallo ‘Een voor Een‘, de boeken van Lucy Foley en ‘In het Niets‘) en en ‘ gelezen. Sommige goed, sommige wat minder. Ik dacht dat ik het trucje wel doorhad, tot ik een lovende recensie over deze thriller las bij de onvolprezen Facebook-groep ‘Thrillerlovers.‘
De recensie was ronduit goed, de plot boeiend. Genoeg redenen om het boek toch te lezen.
Huiver
Maar goed, daarvoor moet ik even terug naar dat plot. Milla wordt uitgenodigd voor een reünie in de Franse Alpen met vier oude vrienden die ze tien jaar niet heeft gezien.
Ze zijn echter nog niet gearriveerd of ze realiseren zich dat er iets niet klopt. Het resort is verlaten, de skilift die hen naar de top heeft gebracht staat stil en hun telefoons zijn verdwenen.
Een spel dat ze moeten spelen om het ijs te breken blijkt een truc om de vriendengroep te herinneren aan iemand anders van de vriendengroep, Saskia. Zij verdween tien jaar geleden en werd nooit gevonden.
Milla beseft al snel dat ze niemand kan vertrouwen. Iemand heeft hen hierheen gelokt om de waarheid over Saskia te achterhalen en gaat tot het uiterste om antwoorden te krijgen. Als Milla niet oppast, kan ze zomaar de volgende zijn die verdwijnt…
De wereld van snowboarders
Maar wat ik je nog even niet heb verteld is dat het om een groep van snowboarders gaat. Tien jaar terug snowboarden ze professioneel en was de één nog competitiever dan de ander. Je krijgt dan ook alles te horen over bepaalde trucs en technieken. Bovendien blijken de Franse Alpen – vooral in de winter – een schitterend locatie.
Dat is schrijfster Allie Reynolds wel toevertrouwd, want ook zij was een freestyle snowboarder.
Lees: ze weet er alles van.
En eerlijk is eerlijk, het was wel een verademing om een thriller te laten afspelen in die wereld. Maar het zorgt wel voor dat de thriller iets trager op gang komt
Heden en verleden
Het verhaal wordt vanuit Milla verteld in het heden en het verleden. Telkens gaan we tien jaar terug en komen we stukje bij beetje te weten wat leidde tot de verdwijning van Saskia. Ook de personages zijn soms niet altijd even sympathiek. ‘Krengen.’ Zo zou je Milla en Saskia nog het best kunnen omschrijven.
Gelukkig hebben we in het heden nog wel de claustrofobische sfeer van de verlaten resort en de ijzige kou. Dat zorgt ervoor dat je door blijft lezen.
Maar dan …
Maar als het verhaal op gang komt, komt het ook goed op gang. Er worden in dat resort enge psychologische spelletjes gespeeld waardoor de cliffhangers zich in hoog tempo opstapelen. Vooral wanneer steeds meer mensen verdwijnen …
Is iemand van hun groep de dader? Leeft Saskia nog? Wie is er uit op wraak? De schrijfster weet ons zelfs een paar keer op het verkeerde been te zetten in een boek dat inmiddels op dat punt een heuse pageturner is geworden.
Einde
Maar niets is wat het lijkt aan het einde van ‘Huiver.’ En dat leidt weer tot een spannende apotheose. En het moet gezegd: de dader is leuk gevonden. Laat ik het zo zeggen: ik had op de verkeerde dader gegokt. Overkomt mij niet vaak. Maar toch heel aardig dat dit af en toe nog eens gebeurt.
En dan is er op de laatste bladzijde nog even een leuke onthulling waardoor je met een tevreden gevoel het boek dichtslaat. Zo wil ik wel meer ‘locked room’- thrillers lezen.
‘Huiver’ van Allie Reynolds is nu verkrijgbaar in de (online) boekhandel. Bijvoorbeeld bij Vanderveldeboeken.
Geef een reactie