Snowdonia National Park is een van de vele natuurgebieden in Groot-Brittannië die voor toeristen getypeerd worden als ‘area of outstanding natural beauty’. Het is Wales op z’n best. Dat wil zeggen: voor wie niet verder kijkt dan de mooie plaatjes. Want te midden van al dat moois spelen zich regelmatig de meest verschrikkelijke dingen af. Wie de serie Hinterland gevolgd heeft, wist dat al. Wie het eerste seizoen van Craith – Welsh voor Hidden – zag, eveneens. En in Craith 2 is dit niet anders.
Eerste seizoen
In Craith maakten we kennis met DCI Cadi John (Sian Reece-Williams), die naar haar geboortestreek terugkeert om dichterbij haar vader te kunnen zijn, die terminaal ziek is. Het is een emotionele beslissing.
Ook professioneel komt zij voor een serieuze uitdaging te staan, als het lichaam gevonden wordt van Mali Pryce, een meisje dat vijf jaar geleden verdween. Waar is zij al die tijd vastgehouden, en natuurlijk: door wie? En wat is het verband met eerdere verdwijningen?
Uiteindelijk weet Cadi de zaak, samen met haar partner Owen Vaugh (Sion Alun Davies), op te lossen, maar dat gaat wel ten koste van de reputatie van haar vader, die ook na zijn pensionering nog steeds herinnerd wordt als een succesvol en gewaardeerd politiefunctionaris. Cadi ontdekt namelijk dat hij destijds in het onderzoek naar de verdwenen meisjes de plank flink heeft misgeslagen. Daardoor kon de dader de dans ontspringen, wat Mali Pryce uiteindelijk fataal werd.
Craith 2
Die dramatische gebeurtenissen spelen op de achtergrond van seizoen 2 nog steeds mee. Cadi’s vader is intussen gestorven, maar Cadi worstelt nog steeds met de ontluistering die zij haar vader onbedoeld heeft bezorgd.
En dan vindt er in een van de dorpjes in het prachtige Snowdonia National Park weer een moord plaats. Oud-onderwijzer Geraint Ellis blijkt op gruwelijke wijze om het leven te zijn gebracht. Een wraakactie is aanvankelijk de meest voor de hand liggende verklaring, want Ellis is ooit veroordeeld voor ongewenste intimiteiten met een van zijn leerlingen.
Maar al snel blijkt dat de vork heel anders in de steel zit: Ellis is vermoord door drie pubers die op zoek naar een beetje lol. Het tweede seizoen van Craith is geen who dunnit; het is meer de vraag of de daders uiteindelijk ontmaskerd zullen worden.
>> Het tweede seizoen van ‘Craith’ was ook al te zien op Canvas
Stevige sociale problematiek
Daarbij hebben de schrijvers ervoor gekozen dit misdrijf binnen een stevige sociale problematiek te plaatsen. Alle drie de jongelui komen uit probleemgezinnen, waarin verwaarlozing en geweld aan de orde van de dag waren of nog steeds zijn. ‘Waardeloos. Deze hele rotfamilie,’ foetert een van de personages ergens halverwege het verhaal.
Ronduit schrijnend
Vooral de situatie waarin Mia (Annes Elwy) leeft, is ronduit schrijnend te noemen. Als je ziet hoe haar moeder tegen haar tekeergaat – gewoon praten is er niet bij – vraag je je af waar Jeugdzorg of Maatschappelijk werk toch al die jaren was. Want is het wel duidelijk dat wat we in de zes afleveringen van seizoen 2 zien, al zo’n beetje heel Mia’s leven gaande is. Met desastreuze gevolgen. Want Mia beteugelt haar onzekerheid door de mensen om zich heen op een sluwe manier te manipuleren… en ze en passant tot partners in crime te maken. Mia is de kwade genius, Lee (Sion Eifion) en Connor (Steffan Cennydd) zijn medeplichtigen tegen wil en dank. En zeker niet bij die ene moord op Geraint Ellis.
Wie is de echte hoofdpersoon in dit drama?
Je kunt je afvragen wie de echte hoofdpersoon in dit drama is. Cadi John draagt natuurlijk het verhaal, maar feitelijk draait alles toch om Mia en haar trawanten. Ik heb ontzettend genoten van de manier waarop Annes Elwy dit personage neerzet, vaak alleen al door de juiste blik in haar ogen. Mia is natuurlijk eigenlijk een heel zielig meisje, maar door de aanhoudende emotionele verwaarlozing heeft zij in de loop der jaren een gewetenloosheid van psychopathische omvang ontwikkeld. Dat maken ook haar laatste woorden voor Cadi wel duidelijk voordat zij naar haar cel wordt afgevoerd.
Beste van het genre
Craith 2 behoort wat mij betreft tot het beste van het genre van de KRO Detective te bieden heeft. Een sterk verhaal, zónder de kunstgrepen die zo typerend zijn voor veel Scandi-thrillers, kanjers van acteurs ook en natuurlijk die prachtige beelden van Noord-Wales. Ik heb echt weer eens onvoorwaardelijk genoten.
Lees ook andere reviews van Bert:
– Het tweede seizoen van de Zweedse serie ‘Before we die’: Spannend, maar is ‘t ook goed?
– Sanctuary’: Kuuroord waar het slecht toeven is
– Duitse krimi ‘The Typist’: Obsessieve zoektocht tegen beter weten in
– Deense serie ‘Face to Face’: De ondergang van een hufter
– Review: serie ‘Box 21’ blijkt doos van Pandora te zijn
– Cruelty: Drama dat niet in alle opzichten overtuigt
– Review – The Valhalla Murders: Spannend slot, maar daarmee is ook alles gezegd
– Review – Invisible Heroes: Eerbetoon aan handelsattaché dat jammer genoeg niet beklijft
Bert, mooie beschrijving van een sober en tegelijk zeer kunstzinnig in beeld gebracht verhaal.
Dank, Bert Bakker