Een tijdje terug las ik ‘The Truth about the Harry Quebert Affair’ van Joël Dicker. De gelijknamige tv-serie bleek al even vermakelijk. Maar ook het nieuwste boek van Joël Dicker – ‘Het mysterie van kamer 622’ leest lekker weg.
Het mysterie van kamer 622
Maar eerst even terug naar het boek. Aan het begin van de zomer van 2018 verblijft een schrijver – na de dood van zijn geliefde uitgever – in het luxueuze Paleishotel in het Zwitserse Alpendorp Verbier.
Hij verblijft in kamer 623 en verbaast zich erover dat de kamer naast hem het nummer 621-bis heeft. Langzamerhand wordt duidelijk dat jaren eerder een moord is gepleegd in kamer 622. Al snel ontdekt hij dat het politieonderzoek nooit is afgerond. De schrijver besluit zich met andere hotelgast volledig op de onopgeloste moord te storten: wat gebeurde er twintig jaar eerder in kamer 622?
De moord neemt hen mee naar de Zwitsere bankwereld waar Macaire Ebezner op het punt staat directeur te worden van de familiebank. Maar concurrenten en vijanden liggen op de loer …
Terug naar Zwitserland
Hoe leuk, de van oorsprong Zwitser schrijver Joël Dicker keert voor dit boek terug naar zijn geboorteland. Zijn geboorteplek Genève krijgt eveneens een prominente plek.
En wat is dit toch een goede achtergrond voor een lekkere roman over een moord. De bergen, de ietwat mysterieuze bankwereld, de schitterende meren en de winterse sfeer? Ik wist niet dat Zwitserland zich zo goed leende voor een roman.
Overigens maakt Joël Dicker in dit leven gebruik van autobiografische elementen. Zo was de overleden Bernard de Fallois in het echt zijn uitgever. Overigens kan de oplettende lezer meer elementen herkennen uit Dickers leven. Al weet hij als geen ander deze autobiografische elementen te mixen met fictie.
>> Lees hier een interview met Dicker over zijn nieuwste boek (in ‘t Nederlands lezen? Google Translate is ideaal).
Pageturner
Deze mix heeft hij verwerkt in een pageturner met veel tijdssprongen, flashbacks en verschillende verhaallijnen. Er gebeurt veel. Heel veel. Is het allemaal even realistisch? Nee. Dat niet. Sommige verhaallijnen en plotwendingen zijn zelfs ronduit ongeloofwaardig. Als de bankwereld in Zwitserland echt zo amateuristisch in elkaar steekt, dan vrees ik voor hun voortbestaan.
Maar ach, het boek is wel lekker soapy en Dicker schrijft als vanouds vlot en makkelijk.
Je vliegt door het boek. Ook omdat je van cliffhanger naar nieuwe plotwending gaat. Tot het einde waar Dicker nog een leuke verrassing of wat voor de lezers in petto heeft.
Lezen?
Is het ‘t beste boek dat ik ooit heb gelezen? Nee. Maar deze toch best dikke pil is wel uitermate vermakelijk. Denk veel list, bedrog en verraad met de nodige scheut humor en ironie. Dickers boeken zijn ronduit geschikt om een te lezen op een koude wintermiddag met een kop thee of een wijntje. Laat dat maar aan Joël Dicker over. Benieuwd of dit boek ook verfilmd gaat worden. De Zwitserse achtergrond is er in ieder geval geknipt voor.
‘Het mysterie van kamer 622′ van Joël Dicker is nu verkrijgbaar.
Geef een reactie