Bezoekers die dit blog al een tijdje volgen, weten inmiddels dat ik een voorliefde heb voor true crime documentaires. Ook Netflix heeft een leuk aanbod op dit gebied. Daarom een overzicht van 12 true crime documentaires op Netflix.
>> Nog meer true crime? Sla vooral ‘I’ll be gone in the dark’ bij Ziggo Movies & Series XL niet over.
Making a Murderer
Eén van de eerste grote true crime hits voor Netflix was toch wel het schokkende ‘Making a Murderer.’
>> Meer over ‘Making a Murderer’
Deze reality-thriller, die over een periode van dertien jaar werd gefilmd, volgt het verhaal van twee mannen die mogelijk vals werden beschuldigd van een gruwelijk misdrijf.
Bereid je voor op een tragisch verhaal dat je – en niet op een goede manier – blijft verbazen. Niet voor niets won deze documentaire-reeks vier Emmy’s, onder meer voor ‘Beste documentaire/Beste non-fictieserie.’
Kijk en huiver.
Wild, wild country
Een van de documentaires die ik ook vol verbazing heb gekeken is ‘Wild, wild country.‘ Het begint allemaal zo mooi wanneer de secretaresse Ma Anand Sheela van de goeroe Bhagwan Shree Rayneesh in 1981 besluit zijn ashram te verplaatsen van India en Oregon.
Maar dan loopt het volledig uit de hand en groeien conflicten met de lokale bevolking uit tot een nationaal schandaal.
Een verbijsterend verhaal dat ongeloofwaardig zou zijn als een fictieschrijver ‘t had verzonnen …
Tiger King
Nog zo’n documentaire die al miljoenen kijkers aan de spreekwoordelijke buis gekluisterd hield, is de documentairereeks ‘Tiger King.’
In deze waargebeurde reeks draait een dierentuineigenaar door in dit verhaal vol excentrieke personages over een huurmoord in de schimmige wereld van het fokken van grote katachtigen.
Net als je denkt dat het niet gekker kan, doet de reeks er een schepje bovenop. Fascinerend, maar bovenal bizar. Niet voor niets één van de best bekeken Netflix-documentaires ooit.
The Keepers
Van een geheel andere orde is ‘The Keepers’, maar dat maakt ‘m nog niet minder schokkend. Deze docuserie onderzoekt de jaren oude moord op zuster Catherine Cesnik en het vermoedelijke verband met een priester die van misbruik wordt beschuldigd.
Kindermisbruik, de macht van de katholieke kerk, moord … Je wordt er niet per se even vrolijk van. Goed is-ie wel.
The Staircase
Heeft hij het nu wel of niet gedaan? Dat is de grote vraag in de docureeks ‘The Staircase.’
Was het een ongeluk of moord? Na de mysterieuze dood van zijn vrouw wordt het leven van schrijver Michael Peterson onder de loep genomen. Zeker wanneer blijkt dat zijn eerste vrouw een soortgelijke dood is gestorven. Peterson blijft volhouden dat hij onschuldig is, maar wat zegt het bewijs? En hoe betrouwbaar is dat bewijs?
Heel eerlijk? De reeks is soms wel een beetje traag, maar interessant? Dat is-ie zeker.
Confessions of a killer: The Ted Bundy Tapes
Ik belandde bij deze reeks door de film ‘Extremely Wicked Shocking Evil and Vile.’ Vooral omdat Zac Efron (en daar was ik vroeger nooit een groot fan van) eigenlijk een verbazingwekkend goede Ted Bundy neerzet.
>> Op Netflix vind je meer series over seriemoordenaars
Maar het maakt je toch benieuwd naar de achtergrond van deze ijskoude, maar charismatische seriemoordenaar. Dan kun je terecht bij ‘Confessions of a killer: The Ted Bundy Tapes.’
Recente interviews, archiefbeelden en geluidsopnamen vanuit de dodencel schetsen een onthutsend portret van de bekende seriemoordenaar Ted Bundy. Rillingen gegarandeerd.
In deze categorie ook interessant: ‘Unabomber in his own words’ en ‘I am a killer.’
Don’t f**ck with cats
Over gestoorde criminelen gesproken, ook ‘Don’t f**ck with cats’ is bij vlagen huiveringwekkend. Maar dan wel weer een topper in z’n genre. Deze documentaireserie won dan ook een Emmy voor Beste script voor een non-fictieprogramma.
De gruwelijke video’s van een gestoorde crimineel verleiden een groep amateur-webdetectives tot een gevaarlijke klopjacht die hen naar een duistere onderwereld leidt.
The disspearance of Madeleine McCann
Over een doodenge moordenaar gesproken: wie is er verantwoordelijk voor de verdwijning van de jonge Madeleine McCann die op een avond spoorloos verdween op een vakantiepark in Portugal?
De documentaire geeft een gedetailleerde kijk op de verdwijning van de drie jaar oude Madeleine McCann. Inmiddels zijn er alweer nieuwe ontwikkelingen, maar dat maakt deze docu niet minder interessant.
Jeffrey Epstein: Filthy Rich
Nog zo’n actuele zaak is die van Jeffrey Epstein. Deze docuserie onderzoekt hoe miljonair en zedendelinquent Jeffrey Epstein zijn rijkdom, macht en invloedrijke contacten aanwendde om misbruik te plegen.
Nog huiveringwekkender? Deze docu is gebaseerd op de verhalen van slachtoffers. Je zou nooit weer iemand vertrouwen. Zeker niet als ze steenrijk zijn.
Overigens is in deze categorie ook de docureeks ‘Dirty Money’ interessant. Deze serie onderzoekt schaamteloze voorbeelden van hebzucht en corruptie in bedrijven.
The Innocent Man
Maar wat als je onschuldig bent en toch veroordeeld wordt een misdrijf dat je niet hebt gepleegd? Die vraag staat centraal in de docu ‘The Innocent Man.’
Nog interessanter: deze documentaire is een bewerking van John Grishams enige non-fictieboek en roept verontrustende vragen op over twee moordzaken in Ada (Oklahoma) in de jaren tachtig.
In deze categorie is trouwens ook het schokkende ‘The Innocence Files’ de moeite waard.
Evil Genius: the True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist
Dan hebben we ook nog ‘Evil Genius: the True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist.’ En dit is al net zo’n bizar verhaal.
Dit waargebeurde misdaadverhaal begint met de gruwelijke dood van een pizzabezorger die een bank berooft met een bom om zijn nek. Daarna wordt het alleen maar vreemder.
The Pharmacist
Ook de farmaceutische industrie is bepaald niet vrij van schandalen. Integendeel zelfs, als we ‘The Pharmacist’ mogen geloven.
Na de tragische dood van zijn zoon gaat een apotheker in Louisiana tot het uiterste om de ongebreidelde corruptie achter de opiatencrisis bloot te leggen. En het onderzoeker wordt steeds complexer en duisterder.
In deze categorie zijn ook ‘How to fix a drugs scandal’, ‘Murder Mountain’ en ‘Dope’ heuse aanraders.
Geef een reactie