Ken je het gevoel dat je opgejaagd wordt, altijd over je schouder moet kijken en je niemand kunt vertrouwen. Alsof de dood je op de hielen zit? Nou personen in de series hieronder wel. De tijd tikt door en alles staat op het spel, hun lijf, leden en hun geliefden. Als je met zweet op je voorhoofd en een bonkend hart wilt gaan slapen moet je deze titels vooral gaan kijken. Maar vergeet niet de deur op slot te doen. Je weet nooit wie er meekijkt. Hier 3 misdaadseries op Netflix waar je voor thuisblijft.
>> Je vindt ook goede Scandinavische misdaadseries op Netflix
The Blacklist (8/10, 183.000 stemmen, IMDb)
Raymond ‘Red’ Reddington. De meest gezochte crimineel ter wereld, loopt rustig het FBI hoofdkantoor binnen en laat zich, na een klopjacht van 20 jaar, vrijwillig arresteren. De ‘conciërge van de onderwereld’ heeft namelijk een aanbod tot samenwerking.
Hij geeft de FBI namen en informatie van zijn ‘blacklist’, een lijst met daarop al zijn voormalige ‘partners in crime’ van de onderwereld. Reddington wil als informant helpen deze achter tralies te krijgen. Hij heeft echter één voorwaarde. De enige persoon met wie hij wil samenwerken is de pas afgestudeerde FBI agente Elizabeth Keen.
Wat volgt is een zenuwslopende en vaak gewelddadig kat en muis-spel waarbij je samen met Keen, Reddington en de FBI op zoek gaat naar de vragen: wie is Reddington, wat is zijn relatie tot Elizabeth Keen en waarom geeft hij zijn Blacklist aan de FBI?
Wat ‘The Blacklist’ zo goed maakt is het onverbiddelijke tempo, je hebt amper tijd om op adem te komen. Daar bovenop is elke aflevering een op zich zelf staand avontuur, maar lost ook steeds een klein stukje op van de grote puzzel. En om het af te maken, als je net denkt te weten hoe het in elkaar zit, blijkt het totaal anders te zijn.
Blacklist werd dan ook niet voor niets meerdere malen genomineerd voor een Golden Globe Award (beste hoofdrolspeler, beste serie) en won meerdere internationale tv-prijzen. De glansrol van James Spade doet je twijfelen of hij zich niet gewoon voordoet als acteur maar in werkelijkheid Raymond ‘Red’ Reddington is. Om daarachter te komen zul je zelf de serie moeten gaan kijken.
En genoeg kijkplezier is er zeker, want er staan maar liefst 6 seizoenen van elk 22 aflevering op Netflix op je te wachten. De opnamen van Seizoen 7 zijn net afgerond (inclusief corona maatregelen) en onlangs is bekend geworden dat de contracten voor seizoen 8 ook alweer getekend zijn. Om Superguide te citeren: een crimineel goede serie, The Blacklist.
Gotham (7,8/10, 206.000 stemmen, IMDb)
Wie ook als ‘Rookie’ agent verzeild raakt in een achtbaan van geweld, corruptie en misdaad is James Gordon. Ja je kent hem wellicht als commissaris van de politie van Gotham City uit de welbekende Batman reeks.
In deze serie gaat het gek genoeg niet om Batman maar om James Gordon zelf. De serie neemt je mee op het pad dat hij bewandelt als beginnend politieagent die, samen met ervaren politieagent Harvy Bullock de moord op Thomas en Martha Wayne onderzoekt. Hierin bouwt hij een band op met hun jonge zoon, Bruce Wayne, die later zal veranderen in de bekende vleermuis. Door de serie krijg je inzicht in wat er voorafging in Gotham City waardoor Batman is ‘ontstaan’.
>> Je kunt nu op Netflix kijken naar 5 seizoenen van Gotham
Persoonlijk was ik wat sceptisch, ik verwachtte een ietwat te bombastische cartooneske serie, maar het tegendeel bleek waar. Ja, er zitten wel bekende Batman karakters in de latere seizoenen van Gotham (onder andere met een mooie rol voor Jada Pincket Smith), maar wat het vooral is, is een rauwe, meeslepende en angstaanjagende serie die je gevoel voor rechtvaardigheid danig op de proef stelt.
Gordon (gespeeld door Ben MacKenzie) is duidelijk geen superheld, hij is een mens van vlees en bloed, met goede maar ook nare karakterrekken. Je wordt meegesleept in het innerlijke conflict tussen trouw aan de regels of geliefden die Gordon meermaals, en niet altijd met een positief resultaat, maakt. Omdat er zoveel verdieping in de karakters zit kun je je goed in hen verplaatsen
Wat de serie nog meer zo goed maak is de prachtige cinematografische vormgeving, de perfect getimede muzikale aankleding en de onwijs goeie cast. Naar mijn idee een serie die veel te weinig lof en aandacht heeft ontvangen. De serie heeft 5 seizoenen, waarvan het laatste seizoen 5 zojuist in première is gegaan op Netflix, Veel kijkplezier met de underdog van de misdaadseries: Gotham.
Luther (8,5/10 115.000 stemmen, IMDb)
En wie kan het rijtje van rauwe meeslepende misdaadseries beter afsluiten dan… Luther. In tegenstelling tot zijn collega James Gordon in Gotham, moet Detective Chief Inspector John Luther het doen met het niet-fictieve hedendaagse Londen. Je ziet het meteen in de beelden, de kleuren zijn fletser en kleurlozer, net als de achterstandswijken waarin Luther de orde moet handhaven. Het voelt bijna als een documentaire, zo levensecht zijn de beelden, maar ook de gebeurtenissen en de emotie. We zien Luther strijden met gerechtigheid, corruptie en met zichzelf.
Wat Luther zo bijzonder maakt is dat het zó rauw is dat je er bijna een beetje naar van kunt worden. Niet zozeer omdat het veel gewelddadiger is dan de gemiddelde misdaadserie (hoewel je het beter niet op een lege maag kunt kijken) maar omdat het zo uit het leven gegrepen lijkt te zijn. Dat wil zeggen, het loopt lang niet altijd ‘goed’ af. En doordat je zo in de serie meegezogen wordt voel je bijna zelf de pijn.
De karakterontwikkeling van Luther (gespeeld door Idris Elba) is één van de belangrijke elementen hiervoor. Naast natuurlijk het voortreffelijke acteerwerk dat de serie zo ongelooflijk geloofwaardig maakt. Dit wil niet zeggen, dat alles per se echt zou kunnen gebeuren (ik hoop het niet) maar het roept wel echte emoties op. Niet voor niets wordt het omschreven als een psychologische misdaadserie. Een zekere aanrader en dan ook niet voor niets met een 8,5 bekroond op IMDb: Luther.
Kortom …
Wat deze drie series Engels/Amerikaanse misdaadseries met elkaar verbindt, is dat elke aflevering een verhaal op zich is maar ook onderdeel van het grotere geheel. Het is aan ons als kijker om de puzzel op te lossen, terwijl je vol spanning meegenomen wordt in telkens nieuwe wendingen. Daarnaast floreren ze alle drie in de hoge kwaliteit van beeld, geluid en acteerwerk. En tot slot ben je in staat met de hoofdpersoon ‘mee te groeien’. Je leeft mee, met zowel de pieken als de dalen. En dat alles in een moordend tempo! Ik wens je veel kijkplezier!
Geef een reactie