De miniserie ‘The Salisbury Poisonings’ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. En deze schokkende gebeurtenissen gaan je ongetwijfeld kippenvel bezorgen. Vanaf 14 juni is deze miniserie te zien op BBC One.
The Salisbury Poisonings
4 maart 2018. Hulpdiensten vinden een bewusteloze Sergei en Yulia Skripal op een bankje in het centrum van Salisbury.
Ze worden vervoerd naar het ziekenhuis waar artsen moeite hebben om de oorzaak te vinden van het ziekte. DS Nick Bailey (Rafe Spall) besluit om het huis van vader en dochter Skripal te onderzoeken, maar moet het onderzoek staken wanneer ook hij zich ziek voelt.
Tracy Daszkiewicz (Anne-Marie Duff, eerder nog te zien in His Dark Materials), de plaatselijke directeur van de Gezondheidszorg in Wiltshire Council, woont een noodvergadering bij waarin blijkt dat het hier gaat om een moordaanslag met een onbekend gif.
Tracy wordt zich al snel bewust van het potentiële gevaar en besluit om de belangrijkste locaties te sluiten. Maar dan laten beelden van bewakingscamera’s zien dat de Skripals op veel plekken zijn geweest. Ze is bang dat het hele stadscentrum besmet zou kunnen zijn met dit onbekende gif.
Terwijl Tracy worstelt met de verantwoordelijkheid van de veiligheid van duizenden burgers, gaat het steeds slechter met Nick …
Waargebeurd
Even voor de mensen die de achtergrond van deze serie nog niet kennen? Dan in een notendop – en een tikje kort door de bocht – het verhaal.
Sergej Skripal was een Russisch militair inlichtingenofficier die in de jaren negentig ook nog eens als dubbelspion voor de Britse Secret Intelligence Service (MI6) werkte. In december 2004 werd hij gearresteerd en twee jaar later werd hij veroordeeld wegens landverraad door een Russische rechtbank.
Maar door een zogenoemde spionwissel kon hij in 2010 toch naar Groot-Brittannië. Zijn dochter Yulia – een Russisch staatsburger – bezocht hem ten tijde van de vergiftiging.
>> Lees meer over de de vergiftiging van Sergej en Joelia Skripal
Schandaal
Nadat de Britten ontdekten dat de Russen hierachter zaten, had dit grote gevolgen. Een diplomatiek schandaal volgde. Veel Russische diplomaten – die beschuldigd werden geheime agenten te zijn – werden uitgezet en bondgenoten als de EU en de VS namen soortgelijke – veelal economische – maatregelen.
Overigens hebben de Russen altijd ontkend.
Boeiend
Maar hoe schokkend ook, in dit verhaal schuilt wel een boeiend plot voor een tv-serie. Met dank aan de gevaarlijke wereld van de spionnen, de intriges binnen de politiek en het onbekende gif. Als een scenarioschrijver het had verzonnen, hadden we het misschien wel overdreven gevonden. Maar nee, het is écht gebeurd. Alleen al vanwege dit gegeven is deze serie een aanrader.
De driedelige miniserie ‘The Salisbury Poisonings’ is vanaf zaterdag 14 juni te zien om 22.00 op BBC One. Zondag 15 juni en maandag 16 juni zijn de andere afleveringen te zien.
Geef een reactie