Afgelopen tijd las ik met veel plezier ‘De Stilte van de Witte Stad‘ en ‘De Riten van het Water‘ van Eva García Sáenz de Urturi. Onlangs verscheen het derde en laatste deel van de ‘De Witte Stad’ trilogie: ‘De Heren van de Tijd.’ Het kon niet helemaal tippen aan de voorgaande twee delen.
Thrillers om van te smullen
Nu waren de eerste twee delen ook thrillers die je op het puntje van je stoel hielden. Dat had vooral te maken met de gelaagde personages, de enorme vaart in het verhaal, de talloze cliffhangers en de vele – soms onverwachte – wendingen.
Ook omdat er in ieder deel een tweede verhaallijn in het verleden speelde die iets te maken had met het verleden. Tel daar de Baskische sfeer van de stad ‘Vitoria’ waar de delen zich afspelen op en je hebt thrillers om van te smullen. Deze verhalen waren dan ook een combinatie van spanning, geschiedenis en cultuur.
>> Lees hier de review over ‘De stilte van de witte stad.’
>> Lees hier de review over ‘De Riten van het Water.’
Populair
Deze eerste twee delen maakten deel uit van de zogenoemde ‘De Witte Stad’ en waren enorm populair. De thriller verkochten goed in Spanje en in veel landen daarbuiten. Het zorgde er zelfs voor dat de stad Vitoria – we spreken over de pre-Coronatijd – ontzettend populair werd onder toeristen. Ook om dat schrijfster Eva García Sáenz de Urturi in deze stad is geboren en tot in detail de stad beschreef.
Geen wonder dat er ontzettend werd uitgekeken naar het derde en laatste deel van deze trilogie: ‘De Heren van de Tijd.’
De Heren van de Tijd
Vitoria, 2019. De roman ‘De heren van de tijd’ van de mysterieuze schrijver Diego Veilaz, die zich afspeelt in de Middeleeuwen, is een heuse bestseller.
Dit boek speelt zich af in het Vitoria van 1192. De legendarische graaf Diago Vela komt thuis na een geheimzinnige, tweejarige missie die hem was opgedragen door de koning. Maar hij ontdekt al snel dat zijn verloofde inmiddels met zijn broer is getrouwd en dat de bewoners van de stad verdeeld zijn.
In het heden krijgt profiler Unai ‘Kraken ‘López de Ayala weer te maken met een reeks gruwelijke moorden. Saillant detail is dat ze identiek zijn aan de moordpartijen in ‘De heren van de Tijd.’
Het onderzoek leidt Unai en zijn collega’s naar de toren van Nograro, een fort dat al eeuwen bewoond wordt door dezelfde familie. Maar ook daar stuit hij op meerdere mysteries. Wat heeft de huidige graaf te verbergen? En wat weten de mensen in het nabij gelegen dorp?
Aan Unia de taak dit op te lossen, maar niet voordat er meerdere doden vallen en hij op een wel héél persoonlijke wijze betrokken wordt bij de geschiedenis van ‘De Heren van de Tijd.’
Afronding
De plot van dit laatste deel is weer veelbelovend en komt overeen met de plots van de andere delen. De sleutel van de moorden in het verleden ligt in het verleden. Dat blijkt al snel als we in het begin van het boek te maken krijgen met een aantal spectaculair uitgevoerde moorden.
Dat belooft wat.
Raamvertelling: geen succes
Maar dan wordt de lezers telkens terug gevoerd naar het verhaal van Graaf Vela in 1192. En dit verhaal weet niet zo te boeien als die andere verhalen in de voorgaande delen die zich eveneens afspeelden in het verleden. Misschien omdat het voelt als een soort van middeleeuwse ‘The Lord of The Rings.’ Maar dan met meer actie en zonder de magie.
Bovendien eindigen een aantal losse eindjes in dit verhaal behoorlijk in een anti-climax. Je snapt eigenlijk niet waarom deze raamvertelling in het boek zo’n fictieve hit is.
Aan het eind van het boek snappen we wel wat de connectie is tussen dit verhaal en Unai, maar het voelt nogal vergezocht. Letterlijk als figuurlijk. In haar dankwoord vindt de schrijfster dat niet. Zij vindt deze roman een kruispunt tussen twee literaire universa: dat van ‘De Trilogie van de Witte Stad’ en dat van ‘La Saga de los longevos’ (‘De saga van de langlevenden’).
Nu heb ik die laatste trilogie niet gelezen. Misschien mis ik daarom een connectie.
Fijn hoofdpersonage
Maar ondanks het missen van die connectie zijn de verhaallijnen die zich in het verleden afspelen wel interessant. Ook met dank aan de getroebleerde profiler Kraken die eindelijk een beetje geluk vond. Tenminste, dat dachten we.
Want in dit deel krijgt hij te maken met gruwelijke moorden, persoonlijke verliezen die zijn leven op zijn kop zetten en keuzes die zijn loopbaan voor altijd kunnen veranderen.
Unai is dan ook een geweldig gelaagd personage waar nog wel tien boeken over geschreven kunnen worden. Al is dit deze deel wel een definitief einde. Terecht. Soms komt aan al dat moois een eind. Ook al is het laatste deel misschien niet het allersterkste deel.
Aanrader
Toch is deze trilogie een heuse aanrader deze zomer. Vooral als je niet op vakantie gaat. Pak je toch wat van die heerlijk Baskische sfeer mee. En dat is soms ook wat waard. Hoe gruwelijk de moorden soms ook zijn.
‘De Heren van de Tijd’ van Eva García Sáenz de Urturi (AW Bruna) is nu verkrijgbaar. De paperbackversie kost 20,99. Het e-book is verkrijgbaar voor 11.99.
Geef een reactie