De Duitse SS-er Albert Gemmeker was de voormalige commandant van kamp Westerbork. In de korte film ‘Gemmeker’ wordt hij uitvoerig verhoord over zijn oorlogsmisdaden. Benieuwd? Vanaf 22 april is deze film te zien op Videoland. 4 mei is de film ook te zien op RTL4.
Gemmeker
1948. In de gevangenis van Assen komt de Duitse SS-er Albert Gemmeker (Michael Epp) – verantwoordelijk voor tachtigduizend joodse gevangenen die op transport werden gezet naar de vernietigingskampen – tegenover een onbekende man te zitten. Deze man wil hem uitvoerig verhoren over zijn oorlogsmisdaden.
Na de oorlog is Gemmeker opgepakt en vastgezet in Nederland. Vanaf dag één van zijn gevangenschap beweert hij dat hij niets wist van de dodenkampen. Al snel krijgt het verhoor een grimmig karakter en lopen de emoties flink op.
De man, Mauritz Frankenhuis (Jacob Derwig), blijkt een persoonlijke reden te hebben om Gemmeker tot een bekentenis te dwingen. Hij confronteert Gemmeker met belastend en schokkend bewijsmateriaal, zoals foto’s, documenten en een geheim dagboek vol hartverscheurende verhalen.
Maar Gemmeker blijft keihard ontkennen dat hij iets wist van de gruwelijkheden die de joden te wachten stond die hij transport zette, laat staan dat ze vergast zouden worden. Hij blijft volhouden dat Westerbork een keurig werk- en doorgangskamp was. En dat hij ‘slechts’ opdrachten uitvoerde voor de echte nazileiders.
Het verhoor krijgt een dramatische wending als Gemmeker ontdekt wie werkelijk tegenover hem zit. Lukt het Frankenhuis om de in het nauw gedreven Gemmeker te laten bekennen dat hij medeverantwoordelijk is voor de Holocaust?
Gerestaureerd en ingekleurd archiefbeeld
Maar wat deze film nog indrukwekkender maakt, zijn de archiefbeelden van de Westerbork-transporten. Het enige bewegende beeld van de deportaties ter wereld.
Dit materiaal is door de filmmakers (van Planet X) volledig gerestaureerd en ingekleurd. Een langdurig en complex proces waarbij ook diverse historici zijn betrokken.
Regisseur Robert Schinkel zegt zelf over deze film:
“Het resultaat is zowel indrukwekkend als confronterend (…) Het brengt de onbeschrijflijke oorlogsmisdaden dichterbij dan ooit. Haarscherp zien we gewone mensen, die een gruwelijk einde tegemoet gaan. We denken dat de impact van de indringende film én het bewerkte historische materiaal groot zal zijn. En hopen ook nieuwe generaties ermee te bereiken.”
Bron: RTL pers
Dat zal ook vast gebeuren. Het klinkt nu als een indrukwekkende film. Ook met dank aan deze archiefbeelden.
De film is vanaf 22 april te zien bij Videoland en wordt op 4 mei – dodenherdenking – uitgezonden door RTL4.
Geef een reactie