Auteur en regisseur Stephen Chobsky kenden we vooral van het boek en de film ‘The Perks of being a Wallflower.’ Daarna bleef het even stil. Maar hij is terug met een gloednieuw boek: ‘De denkbeeldige vriend.’ En dit is weer een héél ander boek.
En ik had énorm zin in dit boek. Weliswaar was het een dikke pil, maar dat houdt mij niet tegen. Zeker niet als het een goed uitgewerkt en vooral spannend horrorverhaal is. Desnoods blijf ik ‘s nachts op om het boek uit te lezen.
Zo erg ben ik.
En ik had ook verwacht dat het nu zou gebeuren. Vooral omdat de plot zo veelbelovend was.
De denkbeeldige vriend
In ‘De demkbeeldige vriend’ is de alleenstaande moeder Kate Reese op de vlucht. Vastbesloten om het leven voor haar en haar zoon te verbeteren, ontsnapt ze midden in de nacht samen met Christopher aan een gewelddadige relatie.
Samen belanden ze in de hechte gemeenschap van Mill Grove, ver van de bewoonde wereld.
Het de ideale plek om eindelijk tot rust te komen. Maar dan verdwijnt de zevenjarige Christopher. Zes dagen lang kan niemand hem vinden. Totdat Christopher tevoorschijn komt uit het bos aan de rand van het dorp.
Ongedeerd. Zo lijkt het althans. Hij is een slimmere versie van zichzelf geworden. Zijn dyslexie is verdwenen en hij excelleert opeens op school.
Maar hij keert ook terug met een stem in zijn hoofd die alleen hij kan horen. Deze denkbeeldige vriend geeft hem een bijzondere opdracht. Anders loopt het niet goed met zijn moeder en de andere dorpsbewoners af tijdens kerst.
En wat heeft dit te maken met de verdwijning van een jongen jaren geleden?
Al snel raken Kate en Christopher verzeild in het gevecht van hun leven …
Spannend begin
Dit klinkt als een goed plot toch? En het begin is dan ook spannend. De eerste hoofdstukken gaan je rillingen bezorgen. We leren vervolgens Kate, Christopher goed kennen, de spanning wordt zorgvuldig opgebouwd en de nieuwsgierigheid is gewekt.
Vooral de passages in het bos zijn goed beschreven. Het deel waarin Christopher en zijn nieuwe vrienden aan zijn nieuwe missie – het bouwen van een boomhut – begint, heeft zelfs wel wat weg van het klassieke boek van ‘Stand by me’ van Stephen King.
Ook deed het verhaal mij soms wel eens denken aan het doodenge ‘Hex‘ van Thomas Olde Heuvelt. De onderhuidse spanning, een enge heks en misschien nog wel engere dorpsbewoners? Dat zit ook allemaal in ‘De denkbeeldige vriend.’
En dat zorgt voor een prima eerste deel.
Maar dan …
Maar helaas, dan zakt het verhaal in. Veel verhaallijnen worden maar al maar te vaak herhaald en het was vooral veel van hetzelfde. Het werd te eentonig.
Heel eerlijk? Op dat moment verloor ik mijn interesse. Alleen wilde ik toch weten hoe dat boek afliep. Na een paar dagen heb ik ‘m weer open geslagen. Maar helaas, het werd niet echt beter. Het was telkens een herhaling van zetten. En net als je denkt dat het verhaal afgerond is, begint het opnieuw. Lees: het boek had een stuk korter gekund.
Al was die plottwist aan het einde dan wel weer aardig. Overigens schijnen de meningen daarover ook verdeeld te zijn. Niet iedereen is blijkbaar helemaal weg van de – ietwat voorspelbare – strijd tussen goed en kwaad.
Eindoordeel?
En nee, ik vond ‘m uiteindelijk niet héél slecht. Het viel alleen een beetje tegen. Maar hé, misschien had ik te hoge verwachtingen. Kan ook. Vooral omdat het verhaal zo lekker begon. Hopelijk is Chobsky in zijn derde boek weer geheel op dreef. In alle delen van het boek.
‘De denkbeeldige vriend’ van Stephen Chobsky is nu verkrijgbaar
© 2019, Daniëlle. All rights reserved.
Geef een reactie