De opkomst en ondergang van een succesvolle band en hun leadzangeres. Het klinkt als een goed verhaal. En dat is ‘Daisy Jones & The Six’ ook. Al zal niet iedereen de vertelvorm op prijs stellen.
Daisy Jones & the Six
De aantrekkelijke, beruchte maar instabiele Daisy Jones droomt er eind jaren zestig van om een beroemd rockzangeres te worden.
En hoewel niet iedereen vertrouwen heeft in Daisy, wordt ze voorgesteld aan Billy Dunne, de frontman van de opkomende rockband The Six. De vonken spatten ervan af en hun eerste hit slaat in als een bom.
De band en Daisy besluiten verder te werken en de naam wordt omgedoopt tot Daisy Jones & The Six. De band wordt één van de grote successen van de jaren zeventig.
Billy’s vrouw is zich bewust van de chemie tussen haar man en Daisy, maar hun huwelijk en gezin staan voorop. Hoopt ze.
Toetsenist Karen schuift dan weer de liefde opzij voor haar carrière in de band.
In de wilde wereld van de rock’n roll doen deze vrouwen er alles aan om hun dromen waar te maken zonder hun waardigheid te verliezen.
‘Oral history’
En dit verhaal leest net even anders dan anders. Taylor Jenkins Reid – eerst bekend van romantische romans, maar ook van het uitstekende boek ‘The Seven Husbands of Evelyn Hugo’ – goot dit verhaal in de vorm van een zogenoemde ‘oral history.’ Volgens deze site is dat:
Een vorm van geschiedschrijving die is gebaseerd op retrospectieve herinneringen van ooggetuigen, meestal aan de hand van interviews.
In dit boek wordt dan ook de opkomst en ondergang verteld door de fictieve personages die in interviews hun visie geven op wat er gebeurd is. Die interviews zijn opgeknipt en worden – in dit geval in chronische volgorde – met elkaar afgewisseld.
Sommige mensen vinden deze vorm echt verschrikkelijk. Vooral omdat het al snel verwarrend kan worden. Want wie is wie ook alweer en wanneer vond het ook alweer plaats. Mocht je daar een hekel aan hebben? Je bent gewaarschuwd.
Maar in het geval van ‘Daisy Jones & the Six’ valt dat trouwens uiterst mee. Zo verwarrend is het niet. Eigenlijk past deze stijl wel bij de warrige, wilde rock’n roll stijl van de jaren zeventig. Want rock ‘n roll is het.
Gebaseerd op het verhaal van Fleetwood Mac
Niet gek als je bedenkt dat dit verhaal ook deels is geïnspireerd op Stevie Nicks en haar toenmalige partner Lindsey Buckingham, Plus de bijbehorende band Fleetwood Mac die nogal een tumultueus verloop kende. En het andere personage, toetsenist Karen, heeft ook wel veel weg van dat andere vrouwelijke bandlid, Christine McVie.
>> Taylor Jenkins Reid vertelt hier wat voor fragment tussen Stevie en Lindsey haar inspireerde.
>> Lees hier een interview met Taylor Jenkins Reid over haar inspiratiebronnen.
Taylor Jenkins Reid gaf daar in ‘Daisy Jones & the six’ haar compleet eigen draai aan en het resultaat is een verhaal over een band in de jaren zestig en zeventig waar de rock ‘n roll werkelijk vanaf spat.
Serie
Geen wonder dat de rechten voor het maken van een serie al zijn verkocht. Een van de producenten is trouwens actrice en filmproducer Reese Witherspoon. Zij is ook een van de producenten van series als Big Little Lies.
Het zal je overigens niet verbazen dat de serie in documentaire-vorm – afgewisseld met fictieve interviews – wordt gepresenteerd.
Het is de bedoeling dat deze dertiendelige serie straks op Amazon Prime Video te zien is. Benieuwd of de serie net zo losjes, wild en rock ‘n roll wordt als het boek.
‘Daisy Jones & The Six’ van Taylor Jenkins Reid is nu (online) verkrijgbaar.
Geef een reactie