Ik heb niet snel dat ik ‘s nachts zwetend wakker word van een gebeurtenis in een boek, maar de doodenge true crime thriller ‘Ik zal verdwijnen in het donker’ van Michelle Mcnamara is het gelukt.
Overigens kreeg ik dit boek niet als recensie-exemplaar cadeau. Ik kwam een korte aanbeveling tegen in een nieuwsbrief over thrillers van het onvolprezen Book Riot. De auteur – een hardcore liefhebber van thrillers en true crime – was zó enthousiast dat ik ‘m wel moest lezen.
Zeker toen bleek dat Bol.com ‘t ebook ook nog eens in de collectie had en ik net twee weken daarop vakantie kon vieren.
Ik had alle tijd om ‘m te lezen.
Michelle Mcnamara
Overigens kwam ik er al snel achter dat de Amerikaanse schrijfster van Ierse komaf, Michelle Mcnamara, al net zo bijzonder was. Woonachtig in Los Angeles, getrouwd met acteur Oswalt Patton (ook te zien in Happy!) en ronduit geobsedeerd door true crime. Ze richtte zelfs een heuse website – TrueCrimeDairy – op die alleen maar ging over onopgeloste moordzaken.
Overigens was die fascinatie weer te danken aan een onopgeloste moord op een jonge vrouw die in haar jeugd in haar wijk werd vermoord. De moordenaar werd nooit gevonden.
En dat was juist wat Michelle Mcnamara wilde: de daders vinden van onopgeloste zaken. Maar van alle zaken beet ze zich het meest vast in – wat ze later zou omdopen tot – de Golden State Killer cold case. Ze sprak met slachtoffers, getuigen, detectives en andere betrokkenen. Haar betrokkenheid was enorm. Vijf jaar lang werkte ze dag en nacht aan de zaak. Ze publiceerde veelvuldig over de voortgang van het onderzoek en een boek was dan ook in de maak.
Tot ze – tijdens het schrijven van het boek – op 21 april 2016 aan een herseninfarct overleed. Het boek werd – met medewerking van haar man – door twee andere schrijvers – Billy Jensen en researcher Paul Haynes – afgemaakt.
En wat een thriller is dit geworden.
Ik zal verdwijnen in het donker
Nu komt dat al omdat deze gebeurtenissen huiveringwekkend zijn. Niet voor niets was dit één van de beroemdste cold cases van de Verenigde Staten. In deze cold case draaide het om een man die in Californië tussen 1974 en 1986 verdacht werd van tientallen moorden en verkrachtingen.
Overigens stond hij eerder te boek stond als onder anderen de East Area Rapist (‘EAR’) en de Original Night Stalker. Maar Michelle McNamara gaf hem uiteindelijk de bijnaam Golden State Killer.
Huiveringwekkend
En dit is een huiveringwekkend verhaal geworden. Zo lees je alle feiten over de verkrachtingen en moorden. Wie waren de slachtoffers? Hoe kwam hij hun huizen binnen? Wat was zijn werkwijze? Wat gebeurde er?
Een waarschuwing: tijdens het lezen word je ‘s nachts minstens één keer wakker en denk je dat iemand in je kamer staat.
Het is soms teveel. Soms wil je de details niet eens lezen. En begrijp je waarom zoveel oud-rechercheurs – zelfs na hun pensionering – bezig bleven met deze cold case.
Opeens werd het mij ook duidelijk waarom true crime zoveel enger is dan fictie. Je kunt niet denken ‘dat het maar een boek of een film was.’ Nee, dit is écht gebeurd. Dat is misschien nog wel het meest huiveringwekkende aan dit boek.
Veel details
Maak je daarom ook klaar voor een overschot aan informatie dat je binnen krijgt. Het zijn veel namen, veel plaatsen en veel gebeurtenissen. Vooral wanneer er in de tijd gesprongen wordt, is het nog wel eens lastig om de rode draad vast te houden.
Al pak je ‘m later dan wel weer op, want boeiend is het. Ook met dank aan de vlotte schrijfstijl van Michelle Mcnamara.
Ik ga niet verklappen of ze ‘m gevonden heeft. Spoilers zijn nooit leuk, maar als je echt wil weten hoe het is afgelopen? Check deze link maar even.
Aanrader
Maar mensen, ik werd enorm gegrepen door dit boek. En ja, structuurtechnisch had-ie beter gekund en de overload aan info is gigantisch, maar wat een werk heeft Michelle Mcnamara verzet in deze huiveringwekkende zaak. En dat heeft ze ook nog eens verweven met persoonlijke gebeurtenissen in haar leven.
Het voelde aan het eind alsof ik haar een beetje kende.
En de gebeurtenissen zijn zo angstaanjagend dat je alleen maar wil dat ze die moordenaar in de kraag vatten. Want zoals ik al eerder schreef: je gaat er over dromen. Dat maakt het misschien niet tot het meest ontspannende vakantielectuur, maar daarom wel het lezen waard.
Aanrader.
‘Ik zal verdwijnen in het donker’ (‘I’ll be gone in the dark) van Michelle Mcnamara is nu verkrijgbaar in de boekhandel.
Geef een reactie