• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • BLOG
  • Home
  • Privacy
  • Over Scriptgirl.nl

Scriptgirl.nl

TV, thrillers & fashion

  • Boeken
    • Detectives & Thrillers
    • Biografie
    • True Crime
    • Jeugdboeken
  • Film & TV
    • Serielijstjes
    • Amazon Prime Video
    • BBC First
    • Netflix
    • NPO Start Plus
    • Videoland
  • Mode & Lifestyle
  • Eurovisie & Muziek
    • Eurovisiesongfestival 2020
  • …&Zo

Eurovisiesongfestival 2019: de tweede halve finale (wie gaat door en wie niet?)

13/05/2019 By Daniëlle Leave a Comment

  • Like
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

De leukste tijd van het jaar is voor mij niet Kerst. Nee, het is het Eurovisiesongfestival. En mensen, ook dit jaar doen er weer veel bijzondere acts mee. Al moeten veel landen zich eerst kwalificeren in de eerste en twee halve finale. Wie die landen zijn? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet? Nog beter? Nederland geeft ook acte de presence.

>> Bekijk hier de deelnemers van de halve finale

En mensen: nog één ding? Ik hoop dat deze tweede halve finale beter wordt dan de tweede halve finale. Op een paar acts na, was het niet om aan te horen.

Hopelijk bewijzen Duncan & co ons het tegendeel.

1. Armenië: Srbuk – Walking Out

Walking Out van Srbuk is best een aardig popnummer dat zo op de radio kan. En dat ietwat rauwe stemgeluid van Srbuk is ook niet onaardig. Al heeft ze ook bewezen behoorlijk te kunnen schreeuwen.

Hopelijk houdt ze zich vanavond in.

2. Ierland: Sarah McTernan – 22

In de dagen van Johnny Logan was Ierland bijna onverslaanbaar, maar dat is al jaren niet meer het geval. En je gunt ze het zo dat ze nu eens even flink scoren.

De jonge Sarah McTernan moet het dit jaar gaan doen met 22. Met dank aan haar knappe verschijning krijgt ze vast wat punten van de hetero mannen en voor de mensen die houden van lieve, leuke liedjes is dit ook een aanrader.

Let vooral even op de staging: denk jarig vijftig en Amerikaanse diner met milkshakes. Niemand heeft trouwens enig idee wat dit te maken heeft met het liedje.

Niet onaardig, maar dit gaat Ierland ook dit jaar geen hoofdprijs opleveren.

3. Moldavië: Anna Odobescu – Stay

Vorig jaar had Moldavië een aardige nummer (iets met kasten en veel wisselingen), maar heel eerlijk? Van het nummer van dit jaar moeten ze het niet écht hebben, want 1998 wil toch echt z’n liedje terug.

Dat is misschien ook de reden waarom ze een zandartiest hebben ingehuurd. Net als Mika Newton voor Oekraïne in 2011 deed. Al moet het volgens de Moldaviërs daarom sneeuw voorstellen. Geen zand. Ben je gek. Overigens tot hilariteit van verschillende ESF-vloggers die Anna omdoopten tot ‘snow girl.’

Oh well, het leidt wel lekker af van het nummer.

Nu maar hopen dat Anna een beetje goed zingt (en dat kan ze, zo bewees ze al tijdens Eurovision in Concert). Anders wordt die finale lastig.

4. Zwitserland: Luca Hänni – She Got Me

En nu door naar één van mijn eigen favorieten: Zwitserland. En deze Luca Hänni zingt het uiterst dansbare popnummertje She Got Me. Het klinkt een beetje als een mix tussen Justin Timberlake en Benjamin Ingrosso (de Zweedse inzending van vorig jaar).

Zweden had het in kunnen sturen. Of Cyprus. Want dankzij de staging wordt het al vergeleken met het Cypriotische Fuego van vorig jaar.

Maar ach, het is een lekker smooth popliedje dat zich binnen één minuut in je hoofd nestelt.

Dansen maar! Verdient een plek in de finale.

5. Letland: Carousel – That Night

De Letten sturen dit jaar een jazzy, poppy deuntje. Dit nummer is heel geschikt voor een zwoel zomeravondje, maar dit blijft nooit overeind op het grote podium van het Eurovisiesongfestival.

Het. Is. Slaapverwekkend. Wel een goed plasmoment.

6. Roemenië: Ester Peony – On A Sunday

Net als Griekenland heeft Roemenië dit jaar ook een Canadese zangeres in the house. Alleen is Ester Peony van Roemeense afkomst.

Ze is klaarblijkelijk verlaten op een zondag en zingt daar een liedje over dat nog best wel vrolijk – voor de boodschap dan – klinkt. Alleen klikt dat weer helemaal niet met de staging: Vrouwe Dracula is opgestaan.

Geen wonder dat ze verlaten is op een zondag. Next.

7. Denemarken: Leonora – Love is forever

De laatste jaren lijkt Denemarken niet heel veel potten te kunnen breken op het songfestival. Het is niet héél slecht, maar het wil maar niet lukken om echt boven te komen drijven. En Love is Forever van Leonora is daarop geen uitzondering.

Kijk, Leonora zingt best oké (al kinkt het soms wel een tikje schel), het liedje is schattig, er zitten wat Franse chanson-invloeden in en Leonora laat ook zien dat ze in meerdere talen kan zingen (Ein bisschen Frieden anyone?)

Maar mensen, tegen het eind van het nummer heb je geen glazuur meer over op je tanden. De finale is dan ook weer twijfelachtig.

8. Zweden: John Lundvik – Too Late For Love

Zweden heeft dit jaar dan weer geen popnummer a la ‘She Got Me’ ingezonden, maar koos in plaats daarvan een swingend nummer met gospel-invloeden.

Een verstandige keus, want John Lundvik is een uitstekende zanger. En dat geldt helemaal voor de vier fantastische achtergrondzangeressen op het podium. Ze zorgen ervoor dat je meteen wil opstaan en heel hard mee wil zingen.

Hebben die Zweden toch weer goed gedaan.

Zou nog wel eens een héle serieuze bedreiging voor de winst van landen als Nederland of Rusland kunnen zijn.

>> PS. Hij schreef ook de Britse inzending van dit jaar

9. Oostenrijk: Pænda – Limits

Zangeres Paenda gaat de hoogte in met Limits, hopelijk niet vals, en maakt er daarmee op haar geheel eigen unieke wijze een klein en vooral filmisch liefdesliedje van.

Een nadeel? Dit gaat ten onder in het Songfestivalgeweld. Na een minuut ben je het vergeten.

10. Kroatië: Roko Blažević – The Dream

Ieder jaar heeft een inzending die iedereen zich herinnert vanwege alle verkeerde redenen. Dat wordt dit jaar Kroatië. Zanger Roko heeft zelfs een themakleur gekozen: wit.

Met witte vleugels.

Met als resultaat dat hij transformeert tot een galmende, campy vredesduif die opgescheept zit met een stomvervelende, obligate ballad.

Het wachten is op het moment dat-ie opstijgt. Dat zou pas echt het herinneren waard zijn. Wel hilarisch.

11. Malta: Michela Pace – Chameleon

Ik heb een zwak voor Malta. Vooral omdat ze meestal hun best doen om lekkere inzendingen af te leveren. En ze hebben dit jaar ook hun best gedaan met Chameleon van Michela.

Het is een modern dansbaar popnummertje zoals we momenteel vaker horen op de radio. Een ding? Het is niet echt onderscheidend. Zo lijkt het ook een beetje op de Cypriotische inzending van dit jaar: ‘Replay’ van Tamta. En Michela kijkt met een al even zwoele blik in de camera.

Maar ach, Michela zal het best aardig doen hiermee. Haalt zeker de finale.

12. Litouwen: Jurijus – Run with the Lions

De hippe zanger Jurijus zingt een popnummer over ‘run with the lions.’ En net als ‘onze’ Duncan Laurence kan-ie best hoog zingen. Alleen schiet Jurijus nog wel eens even uit.

Maar mensen, deze act is zo saai. Had-ie maar ergens een leeuw tevoorschijn getoverd.

Laat ‘m alsjeblieft met z’n denkbeeldige leeuwen in de tweede halve finale blijven.

13. Rusland: Sergey Lazarev – Scream

In 2016 deed Sergej Lazarev al mee aan het Eurovisiesongfestival en greep met ‘You are the only one’ – geheel onterecht, wat mij betreft – net naast de winst.

Dit jaar doet hij nog een poging met Scream. En in tegenstelling tot ‘You are the only one’ is dit geen hit voor de dansvloer. Wel is dit een bombastisch, ietwat dreigend en donkere powerballad met genoeg ritmewisselingen die Lazarev ruimte bieden om eens lekker uit te halen.

En dat kan-ie als geen ander.

De vraag is of het nummer goed genoeg is voor de winst. Nou ja, de Russen hebben in ieder geval voor de staging alles uit de kast getrokken.

Hebben we in ieder geval wat om naar te kijken. En gaat zeker door naar de finale.

14. Albanië: Jonida Maliqi – Ktheju Tokës

De Albanezen sturen dit jaar een Albanese schone met een nummer in eigen taal en veel etnische invloeden. De inzending heeft ook nog veel strijkers en orkestrale invloeden. Hopelijk laten ze die erin, want daardoor wordt het nummer wel lekker filmisch.

Wel jammer dat zangeres Jonida de neiging heeft om hard te schreeuwen. En er zullen ongetwijfeld een aantal kijkers bibberend in een hoekje gaan zitten van haar boze blik. Winter is coming!

Gaat dan ook weinig potten breken

15. Noorwegen: KEiiNO – Spirit in the Sky

Gelukkig hebben we ook nog de Noorse inzending. En dit nummer van dit Noorse drietal is best geestig. Het is een ietwat campy mix tussen etnische beats, een kekke zomerhit en Sami invloeden.

Een beetje fout, maar wel lekker. Maar een winnaar? Mwah. Al kan het best hoog eindigen. Zou zonde zijn als dit blijft hangen in de tweede halve finale.

16. Nederland: Duncan Laurence – Arcade

En dan is eindelijk Nederland aan de beurt. En mensen, die Duncan Laurence heeft geen makkelijke taak. Al maanden staat-ie bovenaan bij de bookmakers en is hij de gedoodverfde winnaar.

Ja, zie dat maar eens te overtreffen. Zeker toen hij tijdens de repetities last had van technische problemen (Nederland kreeg niet voor niets een extra repetitie) en niet iedereen even gecharmeerd was van de staging (Duncan achter de piano viel niet zo lekker).

Maar het moet gezegd: de stem van Laurence is magnifiek en het nummer is ijzersterk. Maar of dat genoeg is? We gaan het zien. Duimen maar!

17. Noord-Macedonië: Tamara Todevska – Proud

Om maar even met de deur in huis te vallen: winnen gaat de Noord-Macedonische zangeres Tamara niet doen met Proud. Dit soort ballads hebben we al zeker honderd keer gehoord.

Maar het is niet héél gek. Denk aan een powerballad met een paar mooie strijkers op de achtergrond. Bovendien kan Tamara op gezette bombastische momenten tijden nog eens even flink uithalen. En dat deed ze tijdens de repetities best goed.

Misschien door.

18. Azerbeidzjan: Chingiz – Truth

Azerbeidzjan stuurt dit jaar met Truth een eigentijds popnummer dat zich lekker in je hoofd nestelt. Een beetje dertien-in-een-dozijn maar ach, Chingiz zingt het goed. Voor je het weet zing jij ook heel hard ‘SHUT UP ABOUT IT!’

Bovendien is de staging best aardig. Zou het nog wel eens goed kunnen doen. Finale-waardig.

Maar welke landen gingen uiteindelijk door?

Noord Macedonië
Nederland
Albanië
Zweden
Rusland
Azerbeidzjan
Denemarken
Noorwegen
Zwitserland
Malta

De tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival vindt plaats op donderdag 16 mei op NPO1 om 21.00.

Post Views: 368

Meer lezen?:

  • Tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2021: wie gaat door en wie niet?
    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    Tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2021: wie…
  • Eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2023: wie gaat door, wie niet en wat zijn de twijfelgevallen?
    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    Eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2023: wie…
  • Tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2022: wie gaat naar de finale en wie niet?
    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    Tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2022: wie…

Filed Under: Eurovisiesongfestival 2019, Featured Tagged With: 2019, 22, albanië, Anna Odobescu, armenië, azerbeidzjan, Carousel, Chameleon, Chingiz, denemarken, Duncan Laurence, ester peony, Eurovisiesongfestival 2019, ierland, John Lundvik, Jonida Maliqi, Jurijus, KEiiNO, kroatië, Ktheju tokës, landen, letland, Limits, litouwen, Love is Forever, Luca Hänni, malta, Michela Pace, moldavië, nederland, Nood-Macedonië, noorwegen, oostenrijk, Proud, Pænda, recensie, review, roemenië, Roko Blažević, Run with the lions, rusland, Sarah McTernan, Scream, Sergey Lazarev, She got me, Srbuk, Stay, Tamara Todevska, That night, The Dream, Too late for love, tweede halve finale, Walking out, zweden, zwitserland

About Daniëlle

Blogger ( blogt ook dagelijks op OhOhMama.nl), tv-verslaafd, historica, ooit ook eens opgeleid als journalist, webjunkie en leest meer dan goed voor d'r is. Woont in het dagelijks leven samen met een geduldige vriend, twee dochters , een hond en een eigenwijze kat.

Reader Interactions

Geef een reactie Reactie annuleren

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zoeken

Check hier de social media van Scriptgirl.nl

Follows
  • Facebook
    975 Followers
  • Twitter
    2.8k Followers
  • Instagram
    157 Followers

Recente Reacties

  • Niman on Oorbellen voor mannen!
  • Niman on Oorbellen voor mannen!
  • Derek on Oorbellen voor mannen!
  • Maarten on Oorbellen voor mannen!
  • Abe on Oorbellen voor mannen!

Populairste blogs

  • vijfde seizoen van The Sandhamn Murders Vanaf 13 mei op NPO3 (al te zien bij NPO Plus): het vijfde seizoen van The Sandhamn Murders 71 views
  • Anoniem Van de makers van Penoza: de nieuwe serie Anoniem (en vanaf 26 mei is-ie te zien op NPO3) 65 views
  • 1985 Leuk! Nieuwe series bij de NPO in mei 2023 47 views
  • vijfde seizoen van The Sandhamn Murders Nieuw seizoen van The Sandhamn Murders vanaf 14 oktober op MyLum 39 views
  • Rahti - Cargo Vanaf 7 mei op Canvas: de Finse dramareeks ‘Cargo’ 37 views

Footer

  • Boeken
    • Detectives & Thrillers
    • Biografie
    • True Crime
    • Jeugdboeken
  • Film & TV
    • Serielijstjes
    • Amazon Prime Video
    • BBC First
    • Netflix
    • NPO Start Plus
    • Videoland
  • Mode & Lifestyle
  • Eurovisie & Muziek
    • Eurovisiesongfestival 2020
  • …&Zo

Schrijf ons

Heb je een vraag voor ons, wil je een nieuwtje met ons delen of heb je zin om een gastblog te schrijven?
Stuur Scriptgirl.nl dan een berichtje via info[AT]scriptgirl.nl

RSS Op de hoogte blijven?

  • Derde seizoen van Valeria is vanaf 2 juni te zien op Netflix 27/05/2023
  • De Indiase serie ‘Scoop’ is vanaf 2 juni te zien op Netflix 26/05/2023
  • Vanaf 31 mei op Netflix: de serie Perfil Falso 25/05/2023

Copyright © 2023 · Scriptgirl.nl