We hebben er even op moeten wachten, maar na Eurovision in Concert en meerdere repetities (ik volgde het via de livestreams van Wiwibloggs) is het zover: de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival start. Wie gaat door en wie niet? Ik heb het alvast voor je op een rijtje gezet.
Eerste halve finale
Nog even ter info: aan deze eerste halve finale doen 17 landen mee en de avond wordt aan elkaar gepraat door presentatoren Bar Refaeli, Erez Tal
Assi Azar en Lucy Ayoub.
Oorspronkelijk zou Oekraïne in het tweede deel van deze halve finale aantreden, maar vanwege interne conflicten tussen de Oekraínse organisatie en de deelnemers trok het land zich op 27 februari 2019 terug (daardoor lopen we nu dit pareltje van Maruuv mis).
Deze landen doen wel mee:
1. Cyprus: Tamta – Replay
Kijkers die de vorige editie zagen van het Eurovisie Songfestival herinneren zich ongetwijfeld nog ‘Fuego’ van Eleni Foureira. Die inzending legde het toen af tegen de Israëlische inzending ‘Toy’ van Netta.
Maar niet getreurd, Cyprus probeert het gewoon nog een keer met Tamta. En die zangeres is al groot in landen als Griekenland. Toch weer handig voor de punten.
Neemt niet weg dat het liedje lekker poppy is en dat Tamta er een zwoele act van maakt.
Gaat zeker door naar de finale.
2. Montenegro: D-Mol – Heaven
Ga maar wijn halen tijdens dit optreden.
Maar dan echt. Je gaat het tijdens dit liedje én over een paar nummers keihard nodig hebben.
‘Heaven’ van D-Moll is een popsong die de jaren negentig terug wil hebben. Bovendien bestaat de band uit jonge zangeres en zangeressen die elkaar verdringen op het podium voor een beetje aandacht.
Maakt weinig kans om tot de finale door te dringen.
3. Finland: Darude – Look Away
Darude kennen we nog als de DJ die ooit de dance-klassieker Sandstorm maakte. Look Away veroorzaakt allesbehalve een storm.
Oké, het is wel een aardige – zoals ze dat zo mooi noemen – clubbanger en de zanger heeft de laatste tijd veel aan zijn stem gesleuteld, maar een winnaar is dit dertien-in-een-dozijn dansdeuntje zeker niet.
Heel misschien door.
4. Polen: Tulia – Pali się
Bij de bookmakers staan de vier folkloristische zangeressen van Polen belachelijk laag, maar of nu terecht is? Of je wil nu niet of niet, het is héél erg verleidelijk om mee te deinen met dit deuntje.
Al zijn er ook mensen die zeggen dat ze hoofdpijn krijgen van die schelle stemmen. Leg in dat geval de aspirientjes maar klaar. Ik dein wel mee.
Hopelijk door naar de finale. Maar de kans is klein.
5. Slovenië: Zala Kralj and Gašper Šantl – Seb
Slovenië heeft dit jaar twee hele sympathieke jonge lieverds naar Tel Aviv afgevaardigd. En die lieverds zitten opgescheept met een eentonig, saai nummer dat al na één minuut verveelt.
Het worden drie láááááánge minuten.
Hopelijk hoeven we ‘t tijdens de finale niet weer aan te horen.
6. Tsjechië: Lake Malawi – Friend of A Friend
Nee, dan Lake Malawi. Dit leuke bandje komt met een aardig, fris popliedje dat zich meteen in je hoofd nestelt. Een Olly Murs had ‘m ook zo kunnen zingen. En dat is een compliment.
Verdient het om door te gaan naar de finale.
7. Hongarije: Joci Pápai – Az én apám
De Hongaarse zanger met een zigeuner-achtergrond. Joci Pápai, kennen we nog uit 2017 toen hij meedeed met het nummer Origo en daar terecht hoog mee scoorde.
Dit jaar mag hij het weer proberen. Op blote voeten dit maal. Hij zingt ook nu een gevoelig, aangrijpend nummer met een melodie die ook wel lekker blijft hangen. Al klagen sommige mensen weer dat ze ‘t te saai vinden.
Oordeel zelf. Van mij mag het naar de finale.
8. Wit-Rusland: ZENA – Like It
Het grootte probleem van Zena uit Wit-Rusland? Ze probeert landen als Cyprus te imiteren. En dat lukt voor geen ene meter. Het helpt ook niet dat ze niet bepaald kan zingen en de act er nogal cheesy uitziet.
Misschien toch eens wat langer Cypriotische acts bestuderen. Zou verbazingwekkend zijn wanneer dit door zou gaan.
9. Servië: Nevena Božović – Kruna
Servië heeft dit jaar de bloedmooie Nevena naar het festival gestuurd. En ach, als het hier niet lukt, kan ze altijd nog meedoen aan ‘Serbian Next Top Model.’ Overigens kan ze ook prima zingen.
Alleen dat nummer … Voor zoveel depressiviteit is Europa niet klaar.
10. België: Eliot Vassamillet – Wake Up
Ach, wat gun je Eliot toch graag een finaleplek. Eliot is een leuke jongen die een aardig popliedje zit. Het is alleen … saai. Er gebeurt niet zoveel in dat nummer en er gebeurt ook niet zoveel op dat podium.
Nou ja, op een paar drums na dan. Maar zelfs dat getrommel gaat België niet helpen.
Een finaleplek gaat dan ook een uitdaging worden. Maar ik gun het onze zuiderburen wel.
11. Georgië: Oto Nemsadze – Sul Tsin Iare
Vond je Servië depressief, haal de ritalin – wijn mag ook – dan maar weer tevoorschijn bij Georgië. Het zal ongetwijfeld allemaal heel etnisch verantwoord zijn, maar de lange uithalen van Oto en zijn in zwart gehulde kompanen zijn nog het meest geschikt voor een begrafenis.
Next.
12. Australië: Kate Miller Heidke – Zero Gravity
En dan zijn we nog maar amper bekomen van het vocale geweld van Georgië en dan krijgen we Australië. En Australië is een verhaal apart. Verwacht geen uitmuntende song als van Dami Im in 2016, dit is operette on beats.
Want Kate pakt groots uit en gaat hoog de lucht in. Op alle fronten. Maak je dan maar ook klaar voor een Australisch circus van drie minuten.
13. IJsland: Hatari – Hatrið mun sigra
Moet je nog bijkomen van Australië? Maak dan je borst maar nat voor IJsland. De anti-kapitalistische groepsleden van Hatari zien eruit als SM-meesters en hun inzending is een mix tussen Rammstein en Empire on the Sun. Tel daarbij op dat ze schreeuwen dat haat zal overwinnen en het feest is compleet.
Niet iedereen zal ‘t kunnen waarderen, maar de rest van ons zit gierend van het lachen mee te zingen voor de tv.
Gaat vanwege ‘t schok-effect zeker door naar de finale.
14. Estland: Victor Crone – Storm
Een van de aantrekkelijkste deelnemers van dit jaar is Victor Crone uit Estland. En vind je ‘m ontzettend Zweeds eruit zien? Nou, dat klopt. Eerder deed hij al eens mee aan de landelijke voorrondes in Zweden, maar met weinig succes.
In Estland ging het dan wel weer prima. Met als resultaat dat hij gehuld in een zwart jack graag zwoel de camera inkijkt.
Dat is ook meteen het pluspunt van deze act.
Al is het nummer niet slecht. Het is best een aardig popliedje dat je zo kunt meezingen. Maar origineel? Nee, dat zeker niet.
Maar wat kon ons dat nou schelen. Het zou leuk zijn als we ‘t hoofd van Victor terugzien in de finale.
15. Portugal: Conan Osíris – Telemóveis
Soms kijk je naar avantgarde acts die zo intellectueel en vooruitstrevend zijn, dat je ze tien keer moet zien voordat je er überhaupt maar één minuut van snapt.
Maak kennis met Portugal.
Dit nummer schijnt dan weer een boodschap te zijn tegen de opmars van de technologie in onze samenleving. Zanger Conan danst vervolgens in een buitenissige outfit – met een danser – een bijzondere, interpretatieve dans.
Zo kunstzinnig dat maar weinig mensen ‘t zullen begrijpen. Wijn!
16. Griekenland: Katerine Duska – Better Love
Voor het songfestival kwam de Grieks-Canadese Katerine Duska door een hardnekkige griep niet echt tot haar recht op alle ESF pre-party’s.
Gelukkig is ze net op tijd hersteld en klinkt haar rauwe stemgeluid weer als vanouds. En opeens komt Better Love – een pop song die ook gezongen had kunnen worden door een band als Florence and the Machine – beter tot z’n recht.
Overigens is de act ook redelijk kunstzinnig. Alleen dan op een iets toegankelijkere manier.
Zou leuk zijn als dit door zou gaan.
17. San Marino: Serhat – Say Na Na Na
De Turkse Serhat kwam al eerder uit voor San Marino en groeide in de tussentijd uit tot een heuse cultheld. Die cultstatus buit hij volledig hij uit in het door hemzelf in vijf minuten geschreven nummer ‘Say Na Na Na.’
Tekstueel stelt het nummer geen ene moer voor, het is niet voor niets in vijf minuten geschreven, maar daar gaat het helemaal niet om. Het is zo fout dat het goed wordt. Dit is camp in optima forma. En het is ook nog eens aanstekelijke camp.
Zal waarschijnlijk niet doorgaan, maar stiekem gunnen we ‘m wel een finaleplek.
Update: welke landen gaan door?
Na een verschrikkelijke halve finale (héél veel acts zongen hartstikke vals) zijn de volgende landen door:
Griekenland
Wit-Rusland
Servië
Cyprus
Estland
Tsjechië
Australië
IJsland
San Marino
Slovenië
Dat is de eerste halve finale. Tweede halve finale kijken? Die vindt plaats – met Nederland – op donderdag 16 mei. Zaterdag 18 mei is het tijd voor de grote finale.
Geef een reactie