Ik hou van musea, maar ik hou het meest van tentoonstellingen die met mode te maken hebben. En dat is precies de reden waarom ik heel graag naar de tentoonstelling ‘Sterke Vrouwen in de Mode – Femmes Fatales’ in het Gemeentemuseum in Den Haag wil.
Sterke Vrouwen in de Mode – Femmes Fatales
Mode-ontwerpsters zijn tegenwoordig de normaalste zaak van de (mode)wereld, maar dat was decennia terug nog niet het geval. Ontwerper Paul Poiret noemde zelfs Coco Chanel ‘dat naaistertje.’
Overigens kreeg Coco Chanel al eerder een tentoonstelling in het Gemeentemuseum.
Gelukkig zijn de tijden veranderd en staan er heel veel vrouwelijke ontwerpers aan het hoofd van grote modehuizen. Een goed moment voor een tentoonstelling waarin sterke vrouwen in de mode centraal staan.
Femmes Fatales is dan ook de eerste tentoonstelling in de modegeschiedenis die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers. Er is werk te zien van Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli, Mary Quant, Vivienne Westwood, Sonia Rykiel, Miuccia Prada en Maria Gracia Chiuri (Dior),.
En hoe leuk, we zien ook werk van Nederlandse grootheden als Fong Leng, Sheila de Vries, Iris van Herpen en vele anderen.
Geschiedenis
Maar natuurlijk is er heel veel aandacht voor de opkomst van vrouwelijke ontwerpers. Zo richten in de negentiende eeuw vrouwelijke couturiers als Jeanne Paquin en Jeanne Lanvin en later Gabriëlle ‘Coco’ Chanel, Madeleine Vionnet, Madame Grès (Alix Barton) en Elsa Schiaparelli hun eigen couturehuis op.
Als ware femmes fatales maakten deze dames, als hen dat zo uitkwam, handig gebruik van hun vrouwelijkheid. Zij zetten hun vrouw-zijn in om aan te geven dat alleen zij in staat waren ten volle te begrijpen hoe je het beste een vrouwenlichaam kunt kleden.
Na de Tweede Wereldoorlog maakten we kennis met visionaire ontwerpers als Mary Quant, Sonia Rykiel en Barbara Hulanicki (Biba). Ook deze jonge garde had volop aandacht voor vrouwelijkheid en comfort. De wikkeljurk die Diane von Furstenberg in de jaren zeventig ontwierp is nu een heuse klassieker, maar was destijds een revolutie.
Statement
Eigenlijk kun je wel spreken van een heus statement. En von Furstenberg (nog altijd alive & kicking met het merk DVF) was bepaald niet de enige. Zo richtte in dezelfde periode Rei Kawakubo het geweldige modemerk Comme des Garçons op en Vivienne Westwood heeft nog nooit haar politieke overtuiging onder stoelen of banken gestoken. Katherine Hamnett schudde in de jaren tachtig nog in de jaren tachtig in een protestshirt de hand van Margaret Thatcher en Maria Grazia Chiuri bedrukte meer recent t-shirts met de tekst ‘we should all be feminists.’
Nu al zin in
En ja, al die ontwerpers, historische momenten en statements komen voorbij tijdens deze tentoonstelling. En dat belooft niet alleen een lust voor het oog te worden, maar wordt ook nog eens een mooi overzicht van die belangrijke powervrouwen in de mode.
Ik heb er nu al zin.
Wil je meer weten over de tentoonstelling? Lees hier dan even verder. De tentoonstelling is nog tot 17 maart te zien.
Geef een reactie