Dat voetbal meer is dan alleen een spelletje, bewijzen de enorme geldbedragen die er in de wereld omgaan wel. Van volkssport naar een grote entertainmentshow: voetbal blijft groeien. En hoewel de aankondiging van een serie over een professioneel voetbalteam door Netflix enigszins verrassend leek, is de stap eigenlijk niet meer dan logisch.
Voetbal is voor velen de belangrijkste bijzaak in het leven. Mannen, vrouwen en kinderen kunnen zich compleet verliezen wanneer hun favoriete team of land speelt. Dikke tranen of oneindig feest, een weekend kan compleet verpest worden bij een nederlaag. Sommige hartstochtelijke fans gaan nog een stapje verder, en definiëren hun voetbalhelden als goden, in het geval van Diego Maradona bijvoorbeeld.
Hoge geldbedragen
De ongekende populariteit van voetbal gaat gepaard met enorme geldbedragen. Tientallen miljoenen worden er uitgegeven aan jochies van twintig jaar, terwijl televisierechten van één voetbalcompetitie voor miljarden worden opgekocht door televisiezenders. Voetbal is commercie, en is de status van volkssport allang ontgroeid.
Maar ondanks al het grote geld blijft de sport populair, en die populariteit neemt zelfs alleen maar toe. In Noord-Amerika en Azië wordt voetbal steeds populairder, terwijl Zuid-Amerika en Europa al volledig verslaafd zijn.
Serie over Juventus
Begin dit jaar kondigde Netflix aan een serie over Juventus te maken, waardoor je als voetbalfan nog dichterbij het voetbal komt. Het tweede seizoen is al aangekondigd, en in navolging van Juventus heeft eeuwige rivaal Napoli nu ook aangekondigd in zee te gaan met Netflix om een serie te maken. Waarom eigenlijk?
Levensstijl
Voetbal is verworden tot levensstijl voor veel mensen. Er zijn liedjes en boeken over de sport en over teams geschreven, er zijn musicals over gemaakt, musea en tentoonstellingen aan gewijd, en je kan zelfs op je favoriete team wedden via sport weddenschappen. In dat laatste geval zet je geld in op de uitkomst van een voetbalwedstrijd, bijvoorbeeld dat je favoriete team wint of dat je favoriete speler een doelpunt maakt.
Series over voetbalclubs zijn weer een stap om voetbalfans dichterbij hun favoriete teams te brengen. Een logische stap, als je bedenkt dat zowel series als voetbal een enorme aantrekkingskracht op miljoenen mensen hebben – mensen kunnen uren naar zowel voetbal als series kijken. Maar hoewel je in series zoals First Team: Juventus van dichtbij kan zien hoe het er in de professionele voetbalwereld aan toe gaat, roept het ook kritiek op.
Kritiek
Ten eerste vragen criticasters op de plannen zich af of voetballers zelf wel zitten te wachten op de continue aanwezigheid van camera´s. De spelers zijn geen acteurs, maar zitten vanwege contractverplichtingen vast aan de commerciële activiteiten van hun werkgever, in dit geval de voetbalclub.
Als zo´n club in zee gaat met in dit geval Netflix, kan je niet anders dan meewerken, ook als je er niet op zit te wachten of als het voelt als een inbreuk op je privé-leven.
Maar ook voor de voetbalsupporter kan het zijn dat het mystieke erafgaat. Alles wat er achter de schermen gebeurt, komt op straat te liggen. En als dit de romantiek van het voetbal aantast, wat blijft er dan nog van de sport over?