Na een fijne eerste halve finale op dinsdag is het tijd voor de tweede halve finale. Dit keer doet Nederland in de vorm van Waylon ook mee. Zou hij het redden? Dat wordt nog lastig, want zo goed schijnt zijn act niet te zijn. We nemen die concurrenten en Waylon met je door.
1. Noorwegen: Alexander Rybak – That’s How You Write A Song
De vrolijke Alexander Rybak won in 2009 nog het Eurovisiesongfestival met het supergezellige ‘Fairytale.’ In 2018 waagt hij een nieuwe poging met ‘That’s how you write a song.’
Ergens is dit – hoewel ietwat kinderlijk – een aanstekelijk popnummertje met een refreintje dat je zo mee neuriet. Tel daarbij aardige visuele elementen, een leuke dansact en een ervaren Rybak op en je hebt toch wel een inzending die zeker in de top 5 kan eindigen. Vooral omdat Rybak – net als in Fairytale – weer zijn viool heeft meegenomen.
Zou die viool ‘m weer geluk brengen? Het brengt ‘m in ieder geval zeker naar de finale.
2. Roemenië: The Humans – Goodbye
Stuurde Roemenië vorig jaar nog een jodelcircus naar het Eurovisiesongfestival, dit maal komt er vanuit Roemenië een band die wordt aangevoerd door een langbenige blondine.
Over het liedje kunnen we maar één ding zeggen: 1989 wil ‘m terug. Maar eerlijk is eerlijk, na een paar keer luisteren is-ie best te doen. Ergens. Maar of dat genoeg is voor de finale? Waarschijnlijk niet.
3. Servië: Sanja Ilić & Balkanika – Nova Deca
Servië heeft jarenlang redelijk tot uitstekende inzendingen naar het Eurovisiesongfestival gestuurd. Maar deze inzending moet – ehm – je smaak zijn.
Eerst moet je een intro met jengelende vrouwen overleven en vervolgens krijgen je een nummer vol met etnische invloeden waarin een zanger er doorheen brult. En dan komen er ook nog – weer – die jengelende vrouwen én beats in. Maar ook de Balkanbeats gaan dit nummer niet redden.
Ongetwijfeld zal het een prachtige boodschap bevatten, maar voor veel mensen wordt dit een plasmoment. Gaat waarschijnlijk wel door naar de finale. Maar dan alleen met dank aan de andere Balkanlanden.
4. San Marino: Jessika featuring Jenifer Brening – Who We Are
Jarenlang waren we gewend dat de componist Ralph Siegel een vreselijk nummer voor San Marino componeerde en dat die arme Valentina Monneta dat live nog eens een beetje fatsoenlijk ten gehore moest brengen.
Meestal eindigden ze op de laatste plaats.
Dit keer is dit duo in geen velden of wegen te bekennen, maar ook de nieuwe act gaat geen potten breken met dit slechte dansnummertje – waarin ook nog eens een bar slecht rapmomentje is verwerkt – dat wel wat wegheeft van het Zweedse Heroes dat enkele jaren terug won. Alleen is dit zelfs niet geschikt voor de dansvloer van de plaatselijke B-camping deze zomer.
Dit wordt weer een laatste plaats. We zouden bijna terug verlangen naar Ralph Siegel. Bijna dan.
5. Denemarken: Rasmussen – Higher Ground
Voor een beetje Game of Thrones en Vikings gevoel moet je dit jaar bij Denemarken zijn. Denk aan woest uitziende mannen met lang haar die eruit zien alsof ze ieder moment met twee peddels de oceaan kunnen overroeien. Op zoek naar onontgonnen gebieden.
Was het liedje ook maar zo stoer. Oké, we horen een paar trommels en we zien – met dank aan de windmachine – wapperende haren, maar het blijft toch een slap aftreksel van een stoer Vikingenlied.
Al hebben we slechter gehoord. En meneer Rasmussen kan dan weer wel zingen. Ook een aanbeveling voor een Viking. Daarom misschien toch door.
6. Rusland: Julia Samoylova – I Won’t Break
Het was de bedoeling dat Rusland vorig jaar al met dit nummer zou meedoen, maar door een aantal politieke conflicten trok Rusland zich terug. Tot opluchting van veel songfestivalliefhebbers, want de inzending was bar slecht.
Maar wat deed Rusland? Ze sturen dezelfde zangeres nog een keer. Wel met een nieuw liedje. Zelfs de Russen hebben vast erkend dat dat ‘Flame is Burning’ (luister en huiver) wel erg slecht was.
En dus mag Julia nu met een grote glimlach in haar rolstoel zingen dat ze niet gaat breken. Geen idee of dit een metafoor is voor Rusland. We hopen het niet. Zo slecht als vorig jaar is deze inzending niet, dat is eigenlijk ook niet haalbaar, maar goed is-ie ook niet.
Krijgt alleen maar punten van landen die willen dat de Russen hen de komende tijd met rust laat.
7. Moldavië: DoReDoS – My Lucky Day
Vorig jaar deed Moldavië het hartstikke goed met het aanstekelijke deuntje ‘Hey Mamma’ van The Sunstroke Project. Dit jaar komen ze weer met een aanstekelijk, vrolijk deuntje. Maak kennis met My Lucky Day. Een zomers liedje met een hoop Balkan invloeden.
Lekker luchtig en in combinatie met een lekkere staging die vooral lijkt op een grote verdwijntruc, gaat dit het goed doen.
Hoppa. Door naar de finale.
8. Nederland: Waylon – Outlaw In ‘Em
Wat een gedoe rond Waylon de afgelopen dagen. Zijn act werd door de Nederlandse en internationale pers afgekraakt. Vooral met dank aan een paar dansers waarvan niemand – behalve Waylon zelf – begreep wat ze daar nou op dat podium deden. Toen Waylon ook nog besloot om ‘t AD en de Telegraaf te boycotten omdat ze te kritisch waren, waren de rapen gaar.
Je zou bijna vergeten dat het liedje best aardig rockt en dat Waylon live ongetwijfeld zijn stinkende best gaat doen. Maar is dat genoeg voor de finale? Het wordt lastig. Heel lastig. Niet iedereen zal dit begrijpen of even leuk vinden.
Hopelijk pakt de act toch nog goed uit. Anders kan Waylon meteen terug naar huis.
9. Australië: Jessica Mauboy – We Got Love
Ook dit jaar doet Australië weer mee met het Eurovisiesongfestival en het moet gezegd: Australië levert tot nu toe kwaliteit.
De zangers en zangeressen zijn redelijk tot uitstekend, de liedjes lekkere meezingers en de acts zijn ook best oké. En dat geldt ook voor de inzending van dit jaar, We Got Love van Jessica Mauboy.
Jessica zingt prima en vol overtuiging. Het liedje is niet heel bijzonder en is absoluut niet origineel, maar het heeft dan weer wel een lekkere Eurovisie-vibe. Live zou dit nog wel eens goed kunnen uitpakken.
Of niet. Want bij de bookmakers is ze momenteel gezakt tot plek 20. Hoop er maar het beste van.
10. Georgië: Ethno-Jazz Band Iriao – For You
Iriao noemt zichzelf een Ethno-jazz band, maar we kunnen weinig jazz ontdekken. Wel horen we etnische geluiden en meerstemmig gezang van serieus kijkende mannen.
Dat resulteert in een nogal dramatisch nummer met redelijke zangers, maar je blijft toch een beetje het gevoel houden dat je kijkt naar een optreden van de lokale zangvereniging in het plaatselijke buurthuis.
11. Polen: Gromee feat. Lukas Meijer – Light Me Up
Wanneer je houdt van een dansbaar nummer en hippe mensen met hoedjes op, is dit zeker iets voor jou. Niets nieuws onder de zon, maar wel aanstekelijk. Als je het repertoire van Radio538 kunt waarderen, moet je zeker blijven zitten. Anderen kunnen beter huppelend een wijntje halen.
Maar gaat waarschijnlijk wel door.
12. Malta: Christabelle – Taboo
Tja, Malta … Ze hebben wel eens betere jaren gehad. Het nummer is niet slecht, maar nogal onsamenhangend. Het is niet bepaald een lekkere meezinger. Nu hoeft dat ook niet altijd (de Portugese winnaar konden we vorig jaar ook bepaald niet woord voor woord meezingen), maar dit gaat echt wel alle kanten op. Alsof de schrijvers net iets teveel in één nummer wilden proppen. Ook een talent.
Strandt daarom ook in de halve finale.
13. Hongarije: AWS – Viszlát Nyár
Ee mix van hardrock en metal op het Eurovisiesongfestival? Het kan. Maak kennis met het keihard rockende AWS. Eigenlijk een groepje jongens die heel hard kan schreeuwen en het druk hebben om het haar uit hun gezicht te blazen.
Maar het moet gezegd: af en toe valt er een melodie te ontdekken. En wat zou het geestig zijn wanneer ze in staat zouden zijn om een moshpit bij het podium voor elkaar te krijgen.
Zal niet ieders smaak zijn – in dat geval zijn oordopjes en een fles wijn aanraders – maar anders mag ‘t best door. Alleen al vanwege die mogelijke moshpit.
14. Letland: Laura Rizzotto – Funny Girl
De Letse inzending heeft dit jaar een paar jazzy invloeden. En dit nummer wordt met veel verve gebracht door Laura Rizzotto. The girl can sing. Ze was dan ook ooit de taalcoach van Jennifer Lopez. Niet dat dit veel hielp.
Het liedje is ook best aardig, maar door de jazzy invloeden waarschijnlijk niet opvallend genoeg. Bovendien zal dit niet door iedereen begrepen worden. Twijfelgeval.
15. Zweden: Benjamin Ingrosso – Dance You Off
En ja hoor, Zweden stuurt dit jaar wéér een lekkere inzending richting het Eurovisiesongfestival. Benjamin Ingrosso (volgens een vriend zijn de Ingrosso’s de familie Krabbé van Zweden) mag in een leuk decor met ingenieuze visuele elementen een aardig Justin Timberlake-ish nummertje zingen.
Het moet gezegd: dat deuntje zit zo in je hoofd, Benjamin heeft een leuk hoofd en doet geestige dingen met zijn leren jack. Niet per se een winnaar, maar zeker door naar de finale.
16. Montenegro: Vanja Radovanović – Inje
Van Montenegro moeten we het dit jaar niet hebben. Zij sturen een bombastisch nummer dat in eigen taal wordt gezongen door ene Vanja. En Vanja doet zijn best. Maar ook hij kan er niets aan doen dat dit een regelrecht begrafenisnummer is.
17. Slovenië: Lea Sirk – Hvala, ne!
Wat heeft vorige jaren gescoord?’ hebben de Slovenen gedacht. De Bulgaarse Poli Genova met een gek kapsel? Check. Een dansvloer met visuele elementen? Check. Een hip dansnummertje? Check. Hyperactieve dansers? Check.
Dat hebben de Slovenen allemaal in de mix gegooid en het resultaat is het allegaartje Hvala, ne! ‘Nee’ zullen inderdaad de meeste kijkers denken. Die finale wordt dan ook moeilijk.
18. Oekraïne: MELOVIN – Under The Ladder
Oekraïne – het land dat ons ooit opzadelde met Jamala – stuurt dit jaar een moeilijk kijkende jongen die enorm zijn best doet om een popnummertje ten gehore te brengen. Dat gaat deels mislukken. Vooral omdat-ie niet enorm toonvast is. Ergens gaat-ie geheid de mist in.
Tegen die tijd zijn wij het nummer alweer vergeten. Maar het is en blijft Oekraïne. Voor je het weet is het toch weer door naar de finale.
De tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival begint donderdag 10 mei om 21.00 op NPO1.
En de landen die doorgaan zijn:
Servië (vreselijk)
Moldavië (verwacht!)
Hongarije (onverwacht gezellig)
Oekraïne (toch door)
Zweden (gelukkig!)
Australië (gelukkig!)
Noorwegen (verwacht)
Denemarken (toch nog door!)
Slovenië (toch nog door)
Nederland (yes!)
Geef een reactie