• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • BLOG
  • Home
  • Privacy
  • Over Scriptgirl.nl

Scriptgirl.nl

TV, thrillers & fashion

  • Boeken
    • Detectives & Thrillers
    • Biografie
    • True Crime
    • Jeugdboeken
  • Film & TV
    • Serielijstjes
    • Amazon Prime Video
    • BBC First
    • Netflix
    • NPO Start Plus
    • Videoland
  • Mode & Lifestyle
  • Eurovisie & Muziek
    • Eurovisiesongfestival 2020
  • …&Zo

De finale van het Eurovisiesongfestival 2018: wie gaat winnen en wie maakt geen kans?

11/05/2018 By Daniëlle Leave a Comment

  • Like
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

De eerste en tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival waren verrassend leuk. Sommige acts bleven onverwacht steken in de halve finale, terwijl andere landen tegen alle verwachtingen toch doorgingen. Maar wie maakt het meest kans om te winnen tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival? Ik heb de deelnemers weer voor je op een rijtje gezet.

Overigens zit Nederland in de tweede helft van het Eurovisiesongfestival. En dat schijnt best gunstig te zijn. Maar op welke plek hij ook staat, Waylon zal ongetwijfeld weer zijn stinkende best doen.

Maar mensen, wat een knotsgek Eurovisiesongfestival is dit. De uitslag van beide finales laten zien dat geen land veilig is. Zelfs landen als Rusland en Polen liggen er al uit. Blijkbaar luisteren mensen dit jaar meer naar de nummers.

Benieuwd of deze finale ook weer zo knotsgek wordt.

1. Oekraïne: MELOVIN – Under The Ladder

Redelijk onverwacht ging afgelopen donderdag Oekraïne toch door. Niet geheel onverdiend. Zo slecht zong MELOVIN niet. Hadden wij niet verwacht gezien ‘t feit dat-ie tijdens andere optredens nog wel eens de mist inging. Achter z’n pianootje was de zanger best te doen.

Geen winnaar, wordt een middenmotertje.

2. Spanje: Amaia y Alfred – Tu Canción

Twee piano’s tegenover elkaar en een man en vrouw die ze bespelen en intussen er lekker bij galmen. Waar hebben we dat eerder gezien? Oh ja, Roemenië kwam daar ook ooit mee.

Maar waar dat een swingend, ietwat bombastisch popnummer was, hebben de Spanjaarden gekozen voor een mierzoete ballad waar ons duo vocaal gezien wel heel makkelijk mee uit de bocht kan vliegen. En wanneer ze de piano verlaten en elkaar in de armen vliegen, spat het glazuur van je tanden.

Alleen leuk voor mensen die van suikerzoet houden.

3. Slovenië: Lea Sirk Hvala, ne!

Wat heeft vorige jaren gescoord?’ hebben de Slovenen gedacht. De Bulgaarse Poli Genova met een gek kapsel? Check. Een dansvloer met visuele elementen? Check. Een hip dansnummertje? Check. Hyperactieve dansers? Check. Dat hebben de Slovenen allemaal in de mix gegooid en het resultaat is het allegaartje Hvala, ne!

Maar blijkbaar wel een allegaartje dat scoort, overigens wel met een redelijke act, want Slovenië ging tijdens die tweede halve finale redelijk onverwacht door. Gaat het waarschijnlijk ook beter doen dan verwacht in de finale.

4. Litouwen: Ieva Zasimauskaitė – When We’re Old

Soms hoor je zo’n lief, breekbaar en klein liedje dat eigenlijk te klein lijkt voor het Eurovisiesongfestival. Gelukkig bewees de zangeres uit Litouwen het tegendeel. Onverwacht ging dit liedje toch door en steeg het opeens heel hard bij de bookmakers.

Volledig terecht. Hopelijk scoort het ook in de finale.

5. Oostenrijk: Cesár Sampson – Nobody But You

Ga er nu maar even voor zitten, want Oostenrijk is prima dit jaar. Denk aan een lekker top 40 nummer dat je zo meezingt en een zanger die zelfs van het etiket van een melkpak een mooi liedje zou kunnen maken.

Hopelijk heeft hij wel zijn glimmende shirtje van afgelopen dinsdag wel even verwisseld voor een mooier exemplaar. Maar dat terzijde, want dit gospel-ish liedje heeft kans om zomaar in die top 10 te eindigen.

6. Estland: Elina Nechayeva – La Forza

Opera op het Eurovisiesongfestival? Laat dat dit jaar maar aan Estland over. De prachtige Elina zingt in een adembenemende jurk – waarop allerlei visuele projecten worden gevisualiseerd – een nummer waar Andrea Bocelli jaloers op zou zijn.

Het zal weer niet ieders smaak zijn, en af en toe lijkt het alsof ze in een plas bloed staat, maar de vrouw kan wél zingen. Een top 10 notering zou er sowieso in moeten zitten.

7. Noorwegen: Alexander Rybak- That’s How You Write A Song

De vrolijke Alexander Rybak won in 2009 nog het Eurovisiesongfestival met het supergezellige ‘Fairytale.’ In 2018 waagt hij een nieuwe poging met ‘That’s how you write a song.’

Ergens is dit – hoewel ietwat kinderlijk – een aanstekelijk popnummertje met een refreintje dat je zo mee neuriet. Tel daarbij aardige visuele elementen, een leuke dansact en een ervaren Rybak op en je hebt toch wel een inzending die zeker in de top 5 kan eindigen. Vooral omdat Rybak – net als in Fairytale – weer zijn viool heeft meegenomen.

Waarschijnlijk geen winnaar, maar in de Top 3 zou mogelijk moeten zijn.

8. Portugal: Cláudia Pascoal – O Jardim

Het is altijd lastig om de kandidaat het jaar ná de winnende inzending van je land te zijn. Ga daar maar eens overheen. Cláudia Pascoal heeft dit jaar de ondankbare taak om dit te doen.

En ze hebben geleerd van vorig jaar, want ze zingen weer een filmisch liedje dat weliswaar niet erg opzwepend is, maar wel lekker klinkt. Het zou zo op de soundtrack van een film noir kunnen (net als die inzending van België trouwens).

Een winnaar is dit niet, maar zou het wel redelijk moeten doen. Tenzij Claudia stemtechnisch live uit de bocht vliegt. Zo sterk is helaas haar stem niet. Gelukkig heeft ze haar roze haar nog.

9. Groot-Brittannië: SuRie – Storm

Naar het schijnt willen de Britten weer eens het Eurovisiesongfestival winnen, maar de Brexit-wind waait al vroeg dit jaar, want met dit nummer gaan ze het niet halen.

Annie Lennox meets dance, (want SuRie lijkt inderdaad een beetje op Annie Lennox) roepen de Britten zelf. Mochten ze willen. Dit is gewoon niet een heel sterk nummer. Jammer, want SuRie is wel een uitstekende zangeres en enorm sympathiek. Je zou haar alleen al daarom een beter nummer gunnen.

10. Servië: Sanja Ilić & Balkanika – Nova Deca

Servië heeft jarenlang redelijk tot uitstekende inzendingen naar het Eurovisiesongfestival gestuurd. Maar deze inzending moet – ehm – je smaak zijn.

Eerst moet je een intro met jengelende vrouwen overleven en vervolgens krijg je een nummer vol met etnische invloeden waarin een zanger er doorheen brult. En dan komen er ook nog – weer – die jengelende vrouwen én beats in. Maar ook de Balkanbeats gaan dit nummer niet redden.

Alleen maar leuk voor de mensen die de categorie ‘etnische muziek’ ook heel gezellig vinden.

11. Duitsland: Michael Schulte – You Let Me Walk Alone

Duitsland doet het de laatste jaren dramatisch slecht op het Songfestival en dat was niet altijd even terecht. Zou Michael Schulte daar verandering in kunnen brengen?

De bookmakers verwachten van wel.

Een puntje? Je kunt wat depressief worden van de tekst. Michael Schulte zingt een emotioneel lied over het verlies van een ouder. Een lekkere binnenkomer voor Moederdag op zondag, maar dat terzijde. Hij trekt er in ieder geval wel een goed dramatisch hoofd bij. Dat is ook wat waard.

Benieuwd of het ‘m een plek in de top 10 – misschien zelfs top 5 – oplevert.

12. Albanië: Eugent Bushpepa – Mall

Even voor de duidelijkheid: Eugent Bushpepa kan zingen. En alleen al vanwege zijn fantastische naam mocht hij door naar de finale. Maar helaas, 1989 wil z’n songfestival-inzending terug. Dit is hopeloos ouderwets.

Wel heel goed gezongen. Is samen met Waylon één van de betere zangers van het Eurovisiesongfestival. Verdient daarom ook zeker wat punten.

13. Frankrijk: Madame Monsieur – Mercy

Net als vorig jaar sturen de Fransen weer een schoonheid naar het Songfestival. Dit keer staat de echtgenoot van de schoonheid ernaast.

En hun inzending? Dat is best een aardig deuntje met wat beats, licht zuchtend stemgeluid van de zangeres (want Franse zangeressen blinken daar nu eenmaal in uit) en een ‘Mercy’ dat reuze vaak wordt gezongen.

Dat nestelt zich al heel snel in je hoofd.

En dan heeft het nummer ook nog eens Een Boodschap (laten we het maar op vluchtelingenproblematiek houden) en dat doet het vaak ook goed op het Eurovisiesongfestival.  Is Frankrijk stiekem dan toch de gevaarlijke outsider?

14. Tsjechië: Mikolas Josef Lie To Me

Hallo Justin Timberlake! Maak kennis met de Tsjech Mikolas Jose met z’n lekker dansbare nummertje. Wel volledig bij elkaar gejat, maar dat mag de pret niet drukken.

Hij heeft een leuke act, een lekker nummertje en hij danst goed.

Alleen, wat doet die rugzak nou op zijn rug?

15. Denemarken: Rasmussen – Higher Ground

Voor een beetje Game of Thrones en Vikings gevoel moet je dit jaar bij Denemarken zijn. Denk aan woest uitziende mannen met lang haar die eruit zien alsof ze ieder moment met twee peddels de oceaan kunnen overroeien. Op zoek naar onontgonnen gebieden.

Was het liedje ook maar zo stoer. Oké, we horen een paar trommels en we zien – met dank aan de windmachine – wapperende haren, maar het blijft toch een slap aftreksel van een stoer Vikingenlied.

Vooral omdat de zanger af en toe niet heel goed zingt. Maar ach, masculien zijn ze wel. Het is weer eens wat anders dan korte rokjes en hoge hakken.

16. Australië: Jessica Mauboy – We Got Love

Ook dit jaar doet Australië weer mee met het Eurovisiesongfestival en het moet gezegd: Australië levert tot nu toe kwaliteit.

De zangers en zangeressen zijn redelijk tot uitstekend, de liedjes lekkere meezingers en de acts zijn ook best oké. En dat geldt ook voor de inzending van dit jaar, We Got Love van Jessica Mauboy.

Jessica zingt prima en vol overtuiging. Het liedje is niet heel bijzonder en is absoluut niet origineel, maar het heeft dan weer wel een lekkere Eurovisie-vibe.

Live pakt dit dan ook goed uit. Jessica is van de publieksparticipatie en danst ook nog eens de longen uit haar lijf.

Al vragen kijkers zich nog steeds af wat die flap aan de zijkant van haar jurk tijdens de tweede halve finale nou voor zin had. Misschien laat ze het zaterdag weten.

17. Finland: Saara Aalto – Monsters

Hou je van muziek die zo meegezongen kan worden op een boot tijdens de Gay Pride? Enter Saara Allto. Dit poppy nummertje ligt lekker in het gehoor, Saara doet haar uiterste best en dit nummer krijg je niet meer uit je hoofd.

Geen winnaar, maar ieder Songfestival heeft recht op z’n eigen queen. En dat is dit jaar Saara.

18. Bulgarije: EQUINOX – Bones

Bulgarije werd voor het begin van de eerste halve finale veel kans toegedicht om überhaupt in de top 5 te komen. Meerdere goede zangers en één zangeres die een tamelijk duister nummer zingen? Dat zou toch goed moeten komen?

Niet helemaal. Veel kijkers vonden het nummer te duister. En saai, dat ook. Gelukkig vonden veel kijkers dat ook niet en ging het nummer toch door. Maar winnen gaat het zeker niet. En die top5 notering wordt ook verrekt moeilijk. Jammer Bulgarije.

19. Moldavië: DoReDoS – My Lucky Day

Vorig jaar deed Moldavië het hartstikke goed met het aanstekelijke deuntje ‘Hey Mamma’ van The Sunstroke Project. Dit jaar komen ze weer met een aanstekelijk, vrolijk deuntje. Maak kennis met My Lucky Day. Een zomers liedje met een hoop Balkan invloeden.

Lekker luchtig, behoorlijk campy en in combinatie met een lekkere staging die vooral lijkt op een grote verdwijntruc, gaat dit het goed doen. Maar dan ook héél goed.

Vooral omdat veel Russen – nu ze eruit liggen – dit hebben gebombardeerd tot hun favoriete act. Ze hadden slechtere acts kunnen kiezen.

20. Zweden: Benjamin Ingrosso – Dance You Off

En ja hoor, Zweden stuurt dit jaar wéér een lekkere inzending richting het Eurovisiesongfestival. Benjamin Ingrosso (volgens een vriend zijn de Ingrosso’s de familie Krabbé van Zweden) mag in een leuk decor met ingenieuze visuele elementen een aardig Justin Timberlake-ish nummertje zingen.

Het moet gezegd: dat deuntje zit zo in je hoofd, Benjamin heeft een leuk hoofd en doet geestige dingen met zijn leren jack. Sowieso een top 5. En een mogelijke winnaar.

21. Hongarije: AWS – Viszlát Nyár

Een mix van hardrock en metal op het Eurovisiesongfestival? Het kan. Maak kennis met het keihard rockende AWS. Eigenlijk een groepje jongens dat heel hard kan schreeuwen en het druk hebben om het haar uit hun gezicht te blazen.

Maar het moet gezegd: af en toe valt er een melodie te ontdekken. En de zanger doet – op zijn geheel eigen unieke wijze – zijn best.

Zal niet ieders smaak zijn – in dat geval zijn oordopjes en een fles wijn aanraders – maar het is best onderhoudend. Zeker als je van metal en harde rock houdt. Andere kijkers kunnen beter even dekking zoeken achter de bank.

22. Israël: Netta – TOY

Al maanden is Israël de torenhoge favoriet bij de bookmakers, maar gaat Netta de verwachtingen waarmaken? Want dit nummer heeft veel voorstanders, maar ook veel tegenstanders. En eerlijk is eerlijk, een zangeres die een kip nadoet moet je ding zijn.

Mijn ding is het wel. Het is een lekkere stamper, Netta zingt goed en als die staging ook een beetje goed gaat, behaalt Netta een mooie plek. Maar de winnaar? Het lijkt erop dat ze net iets teveel tegenstanders heeft.

23. Nederland: Waylon – Outlaw In ‘Em

De afgelopen dagen was er nogal wat gedoe met Waylon. Dansers die niet zouden passen bij de act, een boycot van twee kranten … Maar tijdens die tweede halve finale stond Waylon wel als een gek te rocken. En ach, die dansers vielen toch best mee. Daarbij heeft Waylon één van de beste stemmen van dit jaar op het festival.

Het leverde ‘m in ieder geval een finaleplek op. Aan Waylon zal het live niet liggen in deze finale. Een top 10 notering zou verrekt mooi zijn.

24. Ierland: Ryan O’Shaughnessy Together

Ierland stuurt dit jaar een lief, klein liedje over een jongen die verlaten wordt door zijn grote liefde. En dan krijg je dus pareltjes van zinnen als ‘how could true love look me in the eye. It was a lie’ en ‘together till we die’ en ‘forever wonder why.’

Onze Ryan is van de Rijmelarij.

Maar dan … Ryan heeft wel weer een ijzersterke act met twee jongens die hand in hand dolverliefd over het podium lopen. En dat werkt. Als een dolle. Het leverde Ryan onverwacht een plek in de finale op en ‘t gaat ervoor zorgen dat-ie het goed gaat doen in deze finale.

Je zou ‘m bijna die rijmelarij vergeven.

25. Cyprus: Eleni Foureira – Fuego

In de categorie Oosterse schoonheden sturen de Cyprioten Eleni met het nummer Fuego. Nou, van Eleni spat het vuur af. Vooral als ze een nummertje opdreunt dat ook Zara Larsson en Dua Lipa wel hadden kunnen zingen. Niets voor niets is ze als voetballers-vrouw in Griekenland en omstreken al enorm populair. Volgende keer sturen wij Yolanthe.

Dat gaat haar veel punten opleveren.

Heel origineel is het nummer trouwens niet. Maar ach, een lekker dansnummertje is het wel. En Eleni en haar dansers spatten bijna van het podium af. Beyoncé zou hier trots op zijn.

Zou best eens kunnen winnen.

26. Italië: Ermal Meta e Fabrizio Moro – Non Mi Avete Fatto Niente

Vorig jaar stuurde Italië nog een potentiële winnaar in de vorm van Francesco Gabbani met Occidentali’s Karma. En jammer voor de Italianen, maar dit jaar wordt een plek in de top 5 al een héle kluif.

Niet dat dit een slecht nummer is. Deze aanklacht tegen oorlogsgeweld heeft best een aardige boodschap, maar het is een tikje aan de saaie kant. En van deze rauwe, hese Italiaanse stemmen moet je houden.

Best oké, maar waarschijnlijk geen winnaar. Sorry Italië.

De finale van het Eurovisiesongfestival 2018 begint zaterdag 12 mei om 21.00 op NPO1.

Update: tot verbazing, ergernis en vaak gelukkig ook tot veel plezier van veel kijkers, won Israël toch! Zie jullie volgend jaar in Jeruzalem of Tel Aviv!

Post Views: 553

Meer lezen?:

  • Eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2021: wie maakt kans om door te gaan en wie niet?
    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    Eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2021: wie…
  • Eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2022: Wie maakt kans en wie niet? (en Nederland treedt ook op)
    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    Eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2022: Wie…
  • De finale van het Eurovisiesongfestival 2021: wie gaat winnen?
    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    De finale van het Eurovisiesongfestival 2021: wie gaat…

Filed Under: Eurovisiesongfestival 2018, Featured Tagged With: albanië, alexander rybak, Alfred & Amaia, Australië, AWS, Benjamin Ingrosso, Bones, bulgarije, Cesár Sampson, Claudia, cyprus, Dance You Off, deelnemers, denemarken, DoReDos, duitsland, eleni, Elina Nechayeva, EQUINOX, Ermal Meta e Fabrizio Moro, estland, Eugent Bushpepa, eurovisiesongfestival, eurovisiesongfestival 2018, finale, finland, frankrijk, Fuego, Groot-Brittannië, Higher Ground, Hongarije, Hvala, Ieva Zasimauskaitė, israël, italië, Jessica Mauboy, kandidaten, La Forza, landen, Lea Sirk, litouwen, Madame Monsieur, Mall, MELOVIN., mercy, Michael Schulte, moldavië, monsters, My Lucky Day, ne!, nederland, Netta, noorwegen, NPO1, O Jardim, oekraíne, osstenrijk, Outlaw in 'Em, portugal, Rasmussen, recensie, review, Saara Aalto, slovenië, spanje, SuRie, That's How You Write A Song, TOY, Tsjechië, Under The Ladder, Viszlát Nyár, voorbeschouwing, Waylon, We got love, When We're Old, You let me walk alone, zaterdag 12 mei, zweden

About Daniëlle

Blogger ( blogt ook dagelijks op OhOhMama.nl), tv-verslaafd, historica, ooit ook eens opgeleid als journalist, webjunkie en leest meer dan goed voor d'r is. Woont in het dagelijks leven samen met een geduldige vriend, twee dochters , een hond en een eigenwijze kat.

Reader Interactions

Geef een reactie Reactie annuleren

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zoeken

Check hier de social media van Scriptgirl.nl

Follows
  • Facebook
    970 Followers
  • Twitter
    2.8k Followers
  • Instagram
    66 Followers

Recente Reacties

  • Nanda on Vanaf 27 februari op Fox: de serie ‘The Equalizer’ (met Queen Latifah)
  • Cindy on Nu op Netflix: de Spaanse serie ‘La Valla’
  • Donnie on Oorbellen voor mannen!
  • Derek on Oorbellen voor mannen!
  • Donnie on Oorbellen voor mannen!

Populairste blogs

  • Unseen Vanaf 29 maart op Netflix: de Zuid-Afrikaanse serie ‘Unseen’ 142 views
  • lauchhammer Vanaf 22 maart op Netflix: de Duitse serie ‘Lauchhammer’ 45 views
  • Cast Nieuwe satirische comedy-serie ‘CAST’ vanaf 16 maart op NPO3 43 views
  • Maestro in Blue Vanaf 17 maart op Netflix: de serie Maestro in Blue 34 views
  • Wellmania Leuk! Wellmania vanaf 29 maart op Netflix 29 views

Footer

  • Boeken
    • Detectives & Thrillers
    • Biografie
    • True Crime
    • Jeugdboeken
  • Film & TV
    • Serielijstjes
    • Amazon Prime Video
    • BBC First
    • Netflix
    • NPO Start Plus
    • Videoland
  • Mode & Lifestyle
  • Eurovisie & Muziek
    • Eurovisiesongfestival 2020
  • …&Zo

Schrijf ons

Heb je een vraag voor ons, wil je een nieuwtje met ons delen of heb je zin om een gastblog te schrijven?
Stuur Scriptgirl.nl dan een berichtje via info[AT]scriptgirl.nl

RSS Op de hoogte blijven?

  • Vanaf 6 april op Netflix: de serie Beef 28/03/2023
  • Vanaf 10 april op BBC First: het tiende seizoen van Father Brown 27/03/2023
  • Murder Mystery 2 vanaf 31 maart te zien op Netflix 27/03/2023

Copyright © 2023 · Scriptgirl.nl