Als tiener en student was ik verslaafd aan tienerseries. Beverly Hills 90210, Buffy the Vampire Slayer, Dawson’s Creek … En gezien mijn verslaving aan tienerseries als Pretty Little Liars en Riverdale is die voorliefde nooit verdwenen. Ik heb een aantal favorieten voor je op een rijtje gezet.
Maar lieve mensen, wat zijn het er véél. Om het een beetje compact en overzichtelijk te houden (al is dat nog een hele klus), begin ik voorzichtig met tienerseries vanaf de jaren tachtig. De ‘oudere’ series die het vroeger goed deden bij tieners (hallo Star Trek) krijgen gewoon een eigen blog.
Ook heb ik series uit de lijst gegooid die meer bedoeld zijn voor de héle familie. Denk dan aan series als Growing Pains, Family Ties, Who’s the Boss en The Fosters. Met tienerseries bedoel ik in deze lijst meer series door, voor en over tieners op bijvoorbeeld een high school. Al is Melrose Place – vooral vanwege de connectie met Beverly Hills 90210 – dan weer een uitzondering. Het is dan ook een dunne scheidslijn, ik weet het, maar ik moest toch ergens de lijst wat korter maken.
En nee, het is absoluut geen bezwaar dat volwassenen ook keken of kijken. Hé, ik keek vroeger ook samen met mijn moeder naar Heartbreak High.
Maar goed, het is alsnog een lange lijst geworden. Zo lang dat ik heb besloten om het in meerdere delen op te knippen. Het tweede deel volgt dan ook snel.
Niet erg, alleen maar leuk. En het kan natuurlijk zomaar zijn dat ik een serie ben vergeten. Zo ja, laat even een reactie achter of tweet of Facebook vooral naar Scriptgirl.nl.
In volstrekt willekeurige volgorde zijn hier de eerste 10 fijne tienerseries:
21 jump street
De mensen uit de jaren tachtig herinneren zich vast nog wel 21 Jump Street. Een Amerikaanse politieserie die startte in 1987 en de grote doorbraak betekende voor Johnny Depp. In de serie werkt een groep agenten met een jong uiterlijk op verschillende high schools om zo criminele jongeren te pakken.
Johnny Depp werd overigens een seksymbool door deze serie, maar baalde van de status. Een ding? Hij kon pas door contractuele verplichtingen aan het einde van het vierde seizoen weg. Gelukkig had dat andere sekssymbool van de serie, Richazrd Grieco, iets minder problemen met zijn imago. Hij kreeg dan ook een eigen spin-off, Booker.
Uiteindelijk was het na vijf seizoenen dan ook gedaan met de serie. Al blijven die oude fragmenten heerlijk gedateerd. En oh ja, jaren later maakten Channing Tatum en Jonah Hill nog een ietwat flauwe film, heel losjes gebaseerd op de serie. Zelfs Johhny Depp deed nog heel even mee.
My So Called Life
Het was een paar weken vaste prik op schooldagen. Nadat ik thuiskwam, gooide ik mijn tas in de hoek, deed ik de tv aan en keek ik My So Called Life. En nee, ik was natuurlijk helemaal niet verliefd op Jared Leto. Hij speelde dan weer de liefde van high school scholier Angela (hallo Claire Danes) en haar vrienden die met allerlei dingen worstelden.
En dat waren in die tijd toch best wel dingen. De serie behandelde thema’s naar voren die tot dan toe niet vaak aan de orde kwamen in tienerseries. Denk aan kindermishandeling, homofobie, alcoholisme onder tieners, geweld op scholen, kinky seks en drugsgebruik. Misschien was dat ook de reden dat de kijkcijfers aan de lage kant waren.
De serie kreeg dan ook – volledig onterecht – maar een seizoen. Gelukkig was het wel de springplank voor de carrieres van Claire Danes (Homeland!) en Jared Leto.
Beverly Hills 90210
Naast series als Dynasty produceerde de legendarische Amerikaanse tv-producent Aaron Spelling ook Beverly Hills 90210. Een serie over een tweeling, Brandon (Jason Priestley) en Brenda (Shannen Doherty), die voor hun vaders werk verkasten naar Beverly Hills en daar te maken kregen n met een heuse cultuurshock op hun middelbare school.
Oh mensen, wat keek dat heerlijk weg. Dylan McKay (Luke Perry, nu weer te zien in tienerserie Riverdale) was de bad boy en de liefde van Brenda, Jennie Garth speelde de verwende Kelly, Tori Spelling (dochter van … ) was de ietwat dommige Donna, Gabrielle Carteris was als brainy Andrea heimelijk verliefd op Brandon en dan was er ook nog verwende rijkeluiszoontje Steve (Ian Ziering) en de nerdy David (Brian Austin Green).
Overigens kreeg de serie jaren later in 2008 nog een reboot: 90210. Zelfs Jennie Garth, Shannen Doherty en Tori Spelling doken daar nog even op. 90210 liep dan ook nog vijf seizoenen. Maar zo leuk als het origineel? Ik vond van niet.
4. Melrose Place
En Beverly Hills 90210 brengt ons dan weer naar Melrose Place. De overeenkomsten? Dit was ook weer een productie van Aaron Spelling, Jennie Garth was als Kelly in de eerste aflevering te zien en het werd in de VS uitgezonden ná Beverly Hills 90210.
Alleen ging het hier om een groep jonge mensen die samenleefden in een appartementencomplex in Los Angeles. Daar wilde ik ook wonen. Mijn vriendinnen ook. Bijkans ademloos volgden we dan ook deze soapy serie die alle kanten opvloog en waar de cast zo vaak wisselde dat zelfs de geoefende kijker (wij dus) hun best moesten doen om alle gezichten te onthouden.
Desondanks fantastisch. Ik wil er nog steeds wonen.
5. The OC
Over zonnig LA gesproken, ook de serie The OC speelde zich in die contreien (Orange County) af. In de serie wordt de getroebleerde tiener Ryan (Benjamin McKenzie) geadopteerd door het idealistische, rijke echtpaar Cohen. Hij raakt bevriend met de zoon van het stel, Seth (Adam Brody). Ook krijgt hij een relatie met Marissa Cooper (Misha Barton).
De serie was in 2003/2004 één van de populairste series en werd omschreven door Amerikaanse media als ‘pop cultural phenomenon.’ Dat zal best, maar de hoofdrolspelers waren ronduit aantrekkelijk, de verhaallijnen lekker soapy en de zon scheen bijna altijd. En natuurlijk werden de hoofdrolspeler heuse sterren. Al liep het niet met iedereen even goed af …
6. Party of five
Een van mijn favoriete series was vroeger Party of Five (nu ook te zien op Netflix) die vanaf 1994 te zien was. Iedere zaterdag zat ik aan de buis gekluisterd. In de serie worden de vijf kinderen van de familie Salinger van de ene op de andere dag wees nadat hun ouders omkomen bij een auto-ongeluk. De oudste broer Charlie (Matthew Fox) probeert tegen wil en dank voor zijn broers en zussen – Bailey (Scott Wolf), Julia (Neve Campbell), Claudia (Lacey Chabert)en baby Owen – te zorgen.
De serie groeide uit tot een succes en acteurs zoals Matthew Fox (later nog te zien als Jack in de serie Lost), Scott Wolf en Neve Campbell werden heuse sterren. Vooral tieners bleken dol op Scott Wolf en Neve Campbell werd een rolmodel voor tienermeisje. Al volgde wel de ene na de andere dramatische verhaallijn zich op. Ernstige ziektes, tragische liefdes … Niets bleef de familie bespaard.
De serie kreeg in 1999 zelfs een spin-off ‘Time of your Life’ met een van de andere acteurs, Jennifer Love Hewitt. Overigens werd die reeks na al één seizoen al gecanceld. Dan was Party of Five toch leuker.
Dawson’s Creek
In Amerika werd deze reeks ook wel gezien als de opvolger van Beverly Hills 90210 en dan heb ik het over Dawson’s Creek die in 1998 voor het eerst te zien was. In Dawsons’s Creek zagen we Dawson (James van der Beek), zijn beste vriend Pacey Witter (Joshua Jackson). zijn beste vriendin Joey (Katie Holmes) en de nieuweling uit New York Jen Lindley (Michelle Williams)
En mensen, dit waren zo ongeveer de meest belezen, bijdehante en empathische tieners van tv. De slimme quotes vlogen je om de oren. En ze waren nog eens knap ook. De tieners in Dawson’s Creek waren de tieners die iedereen wilde zijn, maar niemand ooit was.
Maar maakt niet uit. Onderhoudend was het wel. En het was ook nog eens een springplank voor de cast. Zo trouwde Katie Holmes met Tom Cruise (oké, niet echt een springplank), schitterde Joshua Jackson in de serie Fringe, werd Michelle Williams genomineerd voor meerdere Oscars en was James van der Beek te zien in series als Dont Trust The Bitch in Appartment 23.
Oh ja, en onlangs kwamen ze voor het blad Entertainment Weekly nog even bij elkaar. Al waren ze een stuk ouder. Wel even knap trouwens. Ook een prestatie.
Buffy the Vampire Slayer
Een vampierenjaagster op een high school? Ja hoor, kan prima. In de serie Buffy the Vampire Slayer (1997) is Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) een door het lot uitverkoren geboren Slayer. Zij blijkt bovennatuurlijke krachten te hebben en blijkt de menselijke hoop tegen de krachten van het kwaad. En oh ja, she kicks ass. Samen met haar vrienden, Willow Rosenberg (Alyson Hannigan) en Xander Harris (Nicholas Brendon) .
Buffy groeide trouwens uit voor veel vrouwen als een heus voorbeeld. Net als Willow die als lesbische vrouw de hart van veel tv-kijkers stal. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de geestige quotes en de leuke mannen. Zo was David Boreanz in de rol van Angel al snel een vrouwenidool. Geen wonder dat-ie zijn eigen spin-off ‘Angel’ kreeg. En dan hadden we natuurlijk ook nog Spike.
Spike. Alleen al daarom zouden we de serie terug willen zien.
Heartbreak High
Welke tiener keek in de jaren negentig niet naar de Australische tienerserie ‘Heartbreak High’? Zo niet, dan leefde je onder een steen. Zo’n beetje ie-de-reen keek Heartbreak High. Logisch, want de levens van onder anderen de Australische scholieren Alex, Katerina, en later Ryan, Anita, Drazic op Hartley High bleken fascinerend.
Deze serie was edgy, cool en de personages voelden op één of andere manier ‘echter’ dan de tieners uit de Amerikaanse series. Daarbij was het een serie om van te smullen. Romances, familieproblemen, rebelse tieners … Alles zat erin. We kunnen alleen maar hopen dat Netflix dit snel online gooit. Ik ga weer kijken.
>> Lees hier effe hoe het nu met de acteurs uit Heartbreak High gaat.
10. Veronica Mars
Gewoon lekker detective spelen op je eigen highschool? Dat deed Veronica Mars in juist Veronica Mars (2004). En Veronica Mars was zo ongeveer de coolste highschool detective ever. Met een politie-agent als vader loste ze de ene zaak na de ander op. En ieder seizoen had een rode draad. Zo probeerde ze in het eerste seizoen onder meer de dood van het zusje van haar ex op te lossen.
Ja, ga er maar aan staan als tiener. Maar hé, Veronica Mars kon het. Verslavende tv. Ook mede dankzij hoofdrolspeelster Kristin Bell die daarna onder meer opdook als de stem in – juist – Gossip Girl. Maar daarover meer in het tweede deel van ’10 Fijne Tienerseries’ die binnenkort online staat op Scriptgirl.nl.
Geef een reactie