Een van de succesvolste Nederlandse schrijfsters die veel succes boekte met het schrijven van goede thrillers is toch wel Saskia Noort. Haar nieuwste boek – Stromboli – is dan weer niet een thriller, maar is even meeslepend. Je leest ‘m in één dag uit.
Stromboli
Eerst even terug naar het boek. Het schrijversechtpaar Sara Zomer en Karel van Bohemen schrijven al jaren tot groot plezier van veel lezers openharige columns over hun gezinsleven. Maar achter de façade van dit ogenschijnlijk relaxte bohemien bestaan zit een leven vol afgunst, wrok en zelfs geweld. Na de zoveelste nachtelijke uitbarsting is het genoeg: Sara besluit Karel te verlaten.
Dat blijkt moeilijker dan gedacht. Sara komt helemaal alleen te staan en worstelt met haar nieuwe leven. Om dat leven weer op de rails te krijgen boekt ze een retraite op het idyllische Italiaanse vulkaaneiland Stromboli. Onder leiding van een wereldvermaarde goeroe geeft ze zich met een bont gezelschap lotgenoten over aan rollenspellen en oefeningen die steeds een stap verder gaan.
Maar wat een nieuwe start had moeten worden, mondt uit in een afdaling naar duistere krochten van haar verleden die ze het liefst verborgen had gehouden.
Verkrachting
Stromboli begint dan ook met een eerste hoofdstuk dat de rest van het boek na dreunt. Op jonge leeftijd wordt Sara – ‘Saar’ – verkracht en zal dat de rest van haar leven bij zich dragen. Ook al doet ze er alles aan om het weg te drukken.
Dat deze scenes zo realistisch beschreven worden, is ook omdat schrijfster Saskia Noort een soortgelijke ervaring meemaakte. En hoewel Noort benadrukt dat dit verhaal fictief is, bevat het boel wel autobiografische elementen.
In een interview met ‘t AD zegt ze daar zelf over:
Ik heb getwijfeld om te schrijven over mijn jeugdervaring. Ik dacht: dan zegt iedereen dat ik dat doe uit commercieel oogpunt. Maar dat is gelul. Stromboli gaat niet over luxe scheidingsproblemen, het boek vertelt hoe iemand niet ten volle leeft door zo’n gebeurtenis. Over haar schaamte. Hoe zij wordt gedwongen iets te onderzoeken waar ze helemaal niet over wil nadenken. Hoe seksueel geweld niet alleen haar raakt, maar alle mensen om haar heen. En dat de confrontatie met het verleden de enige manier is om verder te kunnen.
Ook al is het #metoo tijdperk aangebroken, het is toch een dappere stap van Noort die later zei dat ze huilde tijdens het schrijven van deze scenes. Ongetwijfeld zullen veel lezers tijdens het lezen ook die tranen in de ogen hebben.
Scheiding
Maar Stromboli gaat ook over de scheiding van Saar en Karel die wonen in een dorp (waar we weer met gemak de Noord-Hollandse plaats Bergen in kunnen ontdekken) waar het één na het andere stel uit elkaar gaat. Vreemd genoeg is de solidariteit ver te zoeken. Singles staan alleen. Vooral omdat veel stellen vrezen dat zij de volgende zijn.
En die scheiding van Karel en Saar is allesbehalve fraai. Denk aan veel drank, sigaretten, ruzies, een buitenechtelijke affaire en boze kinderen. Het is enorm vermoeiend. En uitputtend. Geen wonder dat Saar naar Stromboli – nota bene een vulkaan die nog lekker werkt – vlucht.
Stromboli
Op Stromboli hoopt ze dat ze zichzelf weer terugvindt. Een zelfbenoemde goeroe en de vulkanische kracht zou daar bij moeten helpen. Maar die goeroe blijkt een controlefreak en zijn methodes zijn behoorlijk heftig. Te heftig. Het blijkt juist het bonte gezelschap met allerlei andere paradijsvogels die Saar onder de spreekwoordelijke arm nemen.
Overigens zitten hier ook momenten tussen waar je even kunt lachen. Zo ongezellig is het ook alweer niet in die groep.
Meeslepend
Je zou bijna denken dat het boek uitermate zwaar is. Dat valt best mee. Ja, het is meeslepend en soms ook schokkend, maar het is vooral een roman waar je meteen inzit. En dankzij die heerlijke vlotte schrijfstijl van Noort lees dit boek heel makkelijk weg. Dit is een boek om in één adem uit te lezen.
Geen thriller
Een hele prestatie van Saskia Noort, aangezien zij vooral bekend staat om haar thrillers. Maar hier geen enorme cliffhangers en moorden, dit is een prima roman over een vrouw die haar verleden zal moeten verwerken wil ze weer stabiel in het leven staan.
Noort zegt daar zelf over in het eerder genoemde interview in ‘t AD:
Ik wil af van het label thrillerschrijver. Niet omdat ik daardoor salonfähig word voor een ander publiek of een nieuwe doelgroep, of omdat ik bevestiging zoek. Ik heb mij de afgelopen vijftien jaar afdoende bewezen. Maar zonder dat label voel ik als schrijver meer vrijheid. Ik kan kiezen voor een ander soort plot, hoef niet om de drie hoofdstukken met een cliffhanger te komen die met dader of lijk te maken heeft. Spanning zit natuurlijk niet alleen in misdrijven, maar in veel andere zaken: man-vrouwverhoudingen, seks, familierelaties.
Zo is dat. Hopelijk volgen er nog veel van dit soort goede romans. Al is een thriller ook altijd leuk.
‘Stromboli’ van Saskia Noort is nu verkrijgbaar in de boekhandel.
Geef een reactie