Auschwitz overleven en in de jaren nadien andere mensen helpen als psycholoog? Edith ‘Edie’ Eger deed het. Onlangs tekende ze haar indrukwekkende, bijzondere verhaal op in ‘De Keuze.‘ En dit is een prachtig geschreven boek waar je nog lang nadat je het uit hebt, over nadenkt.
Indrukwekkend interview
Overigens ontdekte ik dit boek nadat ik op een zondagochtend in Volkskrant Magazine het mooie interview van de Nederlandse journaliste Antoinette Scheulderman met Edith Eger las. Haar verhaal, veerkracht en levensinstelling was gerust indrukwekkend te noemen. Na het lezen van het interview, zocht ik het boek ‘De Keuze’ op van Edith Eger, kocht ik ‘m online en ben ik ‘m meteen gaan lezen.
Ik had het boek binnen een dag uit.
Levenslessen
Want mensen, wat een boek is dit. Dit is meer dan alleen een autobiografie en een ‘oorlogsboek’, ze vertelt ook over patiënten in haar praktijk die worstelen met rouw, verlies en eenzaamheid (om maar wat te noemen) en geeft hen en ons handvatten om hiermee om te gaan. En dat op zo’n lichte, nuchtere manier dat ze helemaal niet voelen als handvatten. Ze voelen meer als heldere inzichten. Niet voor niets noemt de uitgeverij De Keuze ook ‘levenslessen van een ballerina.’
Maar Edie Eger is dan ook een bijzonder mens. Een vrouw die door een hel is gegaan en toch haar ervaringen heeft omgezet in levenslessen, heeft misschien wel de belangrijkste, maar ook moeilijkste eigenschap ooit: wijsheid.
Dr. Edith Eger
Dat had ze misschien nog niet kunnen voor de Tweede Wereldoorlog in een Hongaarse stad waar ze woonde met haar ouders, moeder en twee zussen die haar vertelden dat ze het niet van haar uiterlijk moest hebben. Tenminste, dat vertelt ze in haar boek. Ze vertelt ook over haar jeugd, de strubbelingen van haar ouders en de rollen die zij en haar zussen innamen in het gezin. Ook vertelt ze over haar grote liefde en haar passie voor dans.
Maar dan is ze zestien jaar oud en wordt ze in 1944 met haar ouders en één van haar zussen naar Auschwitz gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd te werk gesteld. Maar dan wordt ze op een dag gedwongen om voor de beruchte kamparts Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven nadat ze na een dodenmars eindelijk werden bevrijd.
Na een lange omweg vol met hindernissen – waardoor ze uiteindelijk met haar echtgenoot in de Verenigde Staten terecht kwam – werd ze psycholoog en specialiseerde ze zich in traumaverwerking.
De Keuze
In De keuze deelt ze dan ook niet alleen haar oorlogsherinneringen, maar ook de opmerkelijke verhalen uit haar praktijk. Maar het belangrijkste? Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen. Vandaar ook de titel: ‘De Keuze.
En dat maakt ‘De Keuze’ meer dan alleen een oorlogsboek. Dit verhaal gaat dieper. En de bewondering voor Edith Eger wordt alleen maar groter. ‘De Keuze’ is een indrukwekkend boek dat je nog lang zal bijblijven. Mij in ieder geval wel.
‘De Keuze’ van Edith ‘Eva’ Eger kost 19,99 en is nu verkrijgbaar bij onder meer Bruna en Bol.com
Ik heb al heel veel over deze dappere vrouw gelezen en gezien.
Wat hebben de overlevenden verschrikkelijke dingen moeten doorstaan om te overleven.
Afgelopen maanden verscheidene boeken over het leven in een concentratiekamp gelezen. Wat een angst, vernederingen en noem maar op ……..
Och ja, het was de hel en weer terug. Ik kan proberen mij er een voorstelling van te maken, maar ik denk dat dit niet eens dicht bij de waarheid komt. Inderdaad, die angst, die vernederingen. dat geweld … Afschuwelijk. En daarna ook nog zulke wijze woorden opschrijven. Ik bewonder deze schrijfster. Wat een levenskracht.
Heb je dit boek trouwens al gelezen?