Dat de Amerikaanse schrijver John Grisham goede juridische thrillers aflevert weten we. Dat hij prima romans kan schrijven, is ook bekend. Maar met zijn nieuwste boek ‘Het Eiland’ gaat-ie weer een nieuwe kant op. Deze thriller draait om een roof uit een zwaarbeveiligde bibliotheek. En dat levert een fijn verhaal op.
Het Eiland
De universiteit van Princeton deed er alles aan om het te voorkomen, maar toch gebeurde het. Bij een brutale roof uit de zwaarbeveiligde bibliotheek werden vijf unieke manuscripten van F. Scott Fitzgerald ontvreemd. De daders ontkwamen.
De waarde van de unieke werken wordt op enkele tientallen miljoenen dollars geschat en de diefstal is groot nieuws. De FBI weet een aantal daders op te sporen, maar de verdachten zwijgen en de manuscripten blijven spoorloos.
Zes maanden na de spectaculaire diefstal reist schrijfster Mercer Mann af naar Camino Island in het zonnige Florida. Het eiland waar zij een groot deel van haar jeugd doorbracht. Maar dit keer heeft Mercer een missie: zij moet contact leggen met Bruce Cable, de charismatische eigenaar van de Island Books-boekwinkel. Hij heeft een voorkeur voor mooie vrouwen, het goede leven en zeldzame boeken. Weet hij meer van de verdwenen manuscripten?
Geloofwaardig.
Het Eiland (in het Engels beter bekend als Camino Island) werd bedacht door Grisham tijdens een tien uur durende rit naar Florida. Tijdens die reis spraken Grisham en zijn vrouw over hun voorliefde voor zeldzame boeken en leuke boekhandels. De idee was al snel geboren.
En gelukkig maar, want de roof van de manuscripten loopt als een rode draad door het verhaal. En niet op een ongeloofwaardige Dan Brown manier. Hier geen rare fratsen of gekke ontsnappingspogingen. Grisham heeft zich overduidelijk goed verdiept in de schimmige wereld van de zeldzame boeken en alles wat daar bij komt kijken. Daarbij laat hij zijn personages gebruik maken van hun vernuft, hun creativiteit en ook hun sluwheid. En toch wordt het geen moment ongeloofwaardig.
Inkijkje in het schrijversbestaan.
Maar ‘Het Eiland’ draait om meer dan alleen de roof. Camino Island blijkt een heuse schrijversgemeenschap met allerlei kleurrijke personages te bezitten. De één verdient wat met haar boeken, de ander weer niet. Op deze manier laat Grisham zien dat je wel een boek kunt schrijven, maar dat geld verdienen met ‘t schrijven van boeken een stuk moeilijker is.
En daarmee geeft hij ons een inkijkje in de wereld van de schrijvers, de uitgevers, maar ook de boekhandelaren. Want dat Grisham veel liefde koestert voor die onafhankelijke boekenwinkels straalt van ‘t boek af.
Plezier
Dat geldt trouwens ook voor het boek dat overduidelijk met veel plezier is geschreven. Meestal zit – op een paar hoofdstukken na – de vaart er lekker in, John Grisham’s toch al vlotte schrijfstijl leest nu helemaal lekker weg en er paar hele aardige plotwendingen in. Vooral op het einde weet Grisham nog even te verrassen.
En ja, het is weer een héél ander boek. Verwacht geen zware juridische thriller, maar een luchtig boek dat goed in elkaar zit en lekker weg leest. Zeker als je zelf een boekenliefhebber bent.
Benieuwd waar John Grisham nog meer mee komt. Dit mag hij vaker doen.
John Grisham
Afgelopen decennia is John Grisham uitgegroeid tot een van de succesvolste thrillerschrijvers aller tijden. Zijn boeken zijn in veertig talen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 300 miljoen exemplaren van verkocht. Ook werden meerdere boeken verfilmd.
Het Eiland van John Grisham wordt uitgegeven door Bruna en kost in paperbackvorm € 19,99 en als e-book € 14,99. Het Eiland is nu verkrijgbaar bij de boekhandels en de webshops.
Afbeelding: Bruna
© 2017, Daniëlle. All rights reserved.
Geef een reactie