Een van mijn favoriete thrillerschrijvers is de Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer. En zijn nieuwste boek ‘Koorts’ is dan niet een échte thriller, maar ook deze mag je niet missen. Wat een goede, spannende post-apocalyptische roman.
Best bijzonder, want normaal gesproken heb ik niet heel veel met het post-apocalyptische genre. Het komt vaak op hetzelfde neer: mensen roven en plunderen, het is ieder voor zich en met een beetje pech lopen er ook nog een hoop zombies rond. Lees: ik was er een beetje op uitgekeken.
Maar toen schreef Deon Meyer er een boek over. En ik lees nu eenmaal alles van Deon Meyer. Dus deze ook. Maar ik heb er geen minuut spijt van gekregen. Zelfs niet een seconde. Door Deon Meyer kan ik het post-apocalyptische genre weer aan.
Koorts
Maar eerst even terug naar het verhaal. Daarin zijn Willem Storm en zijn zoon Nico een van de weinige overlevenden van Zuid-Afrika – en ook de wereld – na De Koorts. Dat was een allesverwoestend virus dat bijna iedereen doodde, behalve een paar procent van de wereldbevolking die er immuun voor bleek te zijn.
Willem Storm – geograaf, jurist en een wandelende encyclopedie – is vastbesloten een nieuwe gemeenschap op te bouwen bij de stuwdam van Vanderkloof. Dit vanwege de beschutte ligging en de mogelijkheid elektriciteit op te wekken.
Helaas wordt de plek ook al gebruikt door bendeleden die een vrouw gevangen houden. Wanneer het tot een confrontatie komt, blijkt niet Willem maar Nico het koelbloedigst.
Jaren later – als de gemeenschap een feit is – schrijft Nico zijn memoires en vertelt hij over de moord op zijn vader. En de dader.
Goed uitgewerkt idee
Maar Koorts is zoveel meer dan alleen maar een virus en een moord. Deon Meyer heeft briljant uitgewerkt hoe mensen weer een bestaan, soms zelfs weer een functionerende gemeenschap. moeten opbouwen nadat alles verloren is. Kiezen ze voor een democratie, gaan ze in een bende, zijn ze nog steeds religieus of geloven ze in een staat met een autoritaire leider? De overduidelijk belezen Deon Meyer laat historische figuren als Spinoza en Plato voorbij komen om dit kracht bij te zetten. Dat kan een beetje saai klinken, maar dat is het allesbehalve. Ook Nico en zijn vader staan op een zeker moment lijnrecht tegenover elkaar.
Andere verhaalstructuur
Koorts wordt vooral verteld vanuit het perspectief van Nico, maar Deon Meyer heeft ook voor een structuur gekozen waarin mensen – die zich meer en meer aansluiten bij de gemeenschap – hun verhalen vertellen over de periode voor, tijdens en na De Koorts. Wat missen ze? Wat willen ze terug? Wat vinden ze van hun huidige leven? Het mooiste is dat daardoor – ook de personages die minder op de voorgrond staan – de personages tot leven komen. Je begint een beetje van die mensen te houden. Daardoor voelt Koorts zelfs bij vlagen aan als een kroniek.
Veel actie
Bij vlagen inderdaad, want er is genoeg actie. Agressieve bendeleden, steeds beter getrainde paramilitairen, mysterieuze helikopters, aanvallen en brute moorden. Deon Meyer houdt je op het puntje van je stoel. En is onmogelijk weg te leggen.
Verrassend
Tot het verrassende einde. Op de laatste bladzijden laat Deon Meyer de spreekwoordelijke bom vallen en komt het verhaal opeens in een heel ander perspectief te staan. Stiekem wil je Koorts daarna gewoon wéér lezen. En daarom hou ik zo van Deon Meyer. Deze schrijver kan dat.
Met een verdrietig gevoel heb ik uiteindelijk het boek dichtgeslagen. Ik miste de wijsheid van Willem, de kracht van Nico, de humor van zijn vriendin Sofia, de snoeiharde paramilitair Doningo, dandy Nero en zelfs de betweterige pastor Nkosi. Een paar dagen lang zat ik even in hun gemeenschap. Met alle ups en downs.
Deon Meyer bracht een wereld tot leven waarin ik even wilde zijn. En dat maakt Koorts tot één van de beste boeken die ik las dit jaar. En dan is het ook een post-apocalyptisch boek. Wie had dat ooit kunnen denken?
Koorts van Deon Meyer kost in paperbackvorm 22,50 en wordt uitgegeven door Bruna. Hier kun je ‘m ook bestellen, al is-ie ook online en bij de boekhandels verkrijgbaar.
Waarom wordt deze reactie niet verwijderd? dit is misschien wel een gigantische spoiler….
Beste Chris,
heb ‘m even gelezen en je hebt gelijk. Spoiler alert inderdaad. Deze reactie is er even doorheen geglipt.
Is nu verwijderd.
Groet,
Daniëlle (Scriptgirl.nl)