Al jaren ben ik fan van George Michael. Ik luisterde naar zijn muziek, ging naar zijn concerten en kocht zijn albums. Groot was dan ook de schok toen tijdens de kerstdagen van 2016 bekend werd dat hij op 53-jarige leeftijd was overleden. Hoe dat heeft kunnen gebeuren legt Rob Jovanovich ons uit in zijn biografie over George Michael.
Vlot geschreven biografie
Nu moet ik er even bij vermelden – maar dat had je vast al geraden – dat ik George Michael altijd ben blijven volgen. Dus veel wat in deze nieuwe uitgave van deze biografie staat (dat boek kwam in 2007 uit, maar werd niet vertaald), wist ik al. Maar voor de mensen die daar nog niet zoveel van weten, opnieuw zijn levensverhaal willen lezen of de verhalen achter zijn muziek willen kennen? Dan is deze vlot geschreven biografie een uitkomst.
Ups en downs
Vooral omdat het niet eens zo lange leven van George Michael interessant is. Vol met ups en downs, verlies, maar ook grote liefdes. En dat verwerkte hij allemaal in zijn zelf geschreven muziek.
Al leek het daar nog niet op toen hij met Andrew Ridgeley doorbrak als Wham! in de jaren tachtig. Met zijn golvende haar, zongebruinde kleurtje en goede stem werd-ie een heus jeugdidool. Maar al snel gooide hij dat juk van zich af en maakte hij serieuzere albums. Hij zou wereldwijd meer dan honderd miljoen platen verkopen.
Maar dat betekende niet dat het leven eenvoudig was voor George Michael. Denk aan een harde jeugd, zijn worsteling met homoseksualiteit, relatieproblemen, de ruzie met platenmaatschappij Sony, de dood van zijn geliefde en moeder, de arrestatie in een openbaar toilet, rijden onder invloed en zijn drank- en drugsproblemen.
George Michael was een gecompliceerde man. Maar ook een liefdevolle, genereuze, soms zelfs bescheiden man die enorm veel geld weggaf aan goede doelen en mensen die ‘t nodig hadden. En dat deed-ie met humor en de nodige zelfrelativering. Alsof hij zelf soms ook niet die beroemde popster wilde zijn.
Veel aandacht voor de muziek
Plus, al die problemen en soms ook liefdesgeluk leverde ook prachtige – soms zelfs shockerende – nummers als ‘Freedom’, ‘I Want Your Sex’, ‘Careless Whisper’ en ‘Jesus To A Child.’
Het aardige aan deze biografie is dan ook dat auteur Rob Jovanovich niet alleen aandacht heeft voor dat persoonlijke leven, maar ook zijn muzikale veelzijdigheid laat zien. Hij vertelt de verhalen achter de nummers, de albums en de bijbehorende, soms baanbrekende video’s. En maakt daarbij gebruik van interviews van onder anderen George Michael zelf, de voormalige Wham! leden en andere bekenden.
Het einde nadert
Je hebt ‘t gevoel dat je George Michael én zijn muziek steeds een beetje beter kent. En geloof me, naarmate het boek vordert en het einde nadert, hou je je adem een klein beetje in. Omdat je niet wil dat deze aardige, talentvolle man niet op zo’n manier aan zijn einde komt. Al maakt Rob Jovanovich wel inzichtelijk hoe het zover heeft kunnen komen.
Geen autografie
Verwacht alleen geen autobiografie. George Michael heeft hier zelf niet aan meegewerkt en ‘t levert geen schokkende, nieuwe feiten op. Overigens niet echt een nadeel, want het leven van George Michael – zoals wij het nu kennen – is al interessant genoeg. En deze biografie zorgt ervoor dat zijn muziek nog meer gaat leven. En daar gaat ‘t per slot van rekening om. Ik zet Listen without Prejudice nog maar eens op.
‘George Michael’ van Rob Jovanovich kost in paperbackvorm 19,99 en is onder meer verkrijgbaar bij Bol.com en de boekhandels.
Geef een reactie