Nadat zijn jeugdvriend Luke zijn vrouw en zoontje en vervolgens zichzelf ombracht, keert Aaron Falk tegen wil en dank terug naar het stadje Kiewarra dat hij ooit ontvluchtte. In Kiewarra heerst de ergste droogte sinds honderd jaar, maar het komt pas echt tot een kookpunt als Aaron twijfelt of Luke wel echt de moorden heeft gepleegd. Welkom tot ‘De Droogte’ van Jane Harper.
De Droogte
En plattelandsstadje Kiewarra is op dat moment niet de leukste plek op aarde. Al twee jaar wordt het stadje geteisterd door extreme droogte. Het land verdort, het vee sterft en bewoners zijn de wanhoop nabij. Maar de spanning wordt bijna ondragelijk als Luke Hader – geboren en getogen in Kiewarra – zijn vrouw en zoontje ombrengt en vervolgens zelfmoord pleegt.
Luke’s jeugdvriend Aaron Falk wordt met de boodschap ‘Luke loog, jij loog’ gesommeerd om terug te komen naar Kiewarra voor de begrafenis. Tegen wil en dank wordt hij betrokken bij het onderzoek naar de dramatische zaak. Als de vragen zich beginnen op te stapelen en het wantrouwen groeit, wordt Falk gedwongen de gemeenschap onder ogen te komen die hem twintig jaar geleden heeft verstoten. Maar wat is er twintig jaar geleden gebeurd? En wat heeft dat te maken met de moord op het gezin van Luke Hadler?
Beklemmend
´De Droogte´ trapt meteen af met de ontdekking van de bloedstollende moorden. Het gehuil van de baby gaat je door merg en been. Als je als lezer dan ook nog op de begrafenis belandt van de drie overleden mensen, zit je al in dat bloedhete Kiewarra dat letterlijk en figuurlijk door het noodlot is getroffen. Als dan ook nog de zin ‘Luke loog, jij loog’ voorbij komt, weet je het ook als lezer dit een boek is dat je bij de strot gaat grijpen.
Want dat is precies wat schrijver Jane Harper doet: een verhaal schrijven waarin je de hitte, droogte en vooral het stof van de Australische outback voelt. Een ronduit beklemmende omgeving waarin iedereen op het punt staat te ontploffen en waar er niet veel voor hoeft te gebeuren om te zorgen dat écht de vlam in de pan slaat. Een grootste prestatie van Jane Harper.
Moord
Maar juist in die sfeer raakt financieel rechercheur Aaron Falk bij het onderzoek naar de moord betrokken. Maar wat heeft Aaron Falk zelf ermee te maken? In flashbacks gaat Harper terug naar zijn jeugd en onthult puzzelstukje voor puzzelstukje en cliffhanger na cliffhanger wat er is gebeurd. Het houdt je als lezer op het puntje van je stoel.
Veel personages
Wel zijn er veel personages. De één sympathiek, de ander ronduit vijandig. Het lijkt alsof iedereen in het stadje z´n eigen gezicht en stem krijgt. Soms misschien wat verwarrend, maar het geeft juist sommige personages de juiste diepte. Sterker nog, van sommige personages – ook al worden ze in verhouding niet eens zoveel opgevoerd – begin je stiekem toch een beetje te houden. Anderen daarentegen kun je niet luchten of zien. En dat zegt genoeg over de schrijfprestaties van Harper.
Het einde
Dan zou je toch verwachten dat het einde een verrassing is. Helaas, de geoefende thrillerlezer ziet de dader al lang aankomen. Al is het motief nog wel even gissen als je op driekwart van het boek weet wie de dader is. Toch komt datzelfde motief aan het einde wel een beetje uit de lucht vallen. Het laatste hoofdstuk verklaart overigens wel veel. Niet iedere lezer zal het eens zijn met de dader(s) die aangedragen wordt door de schrijver, maar het is in ieder geval wel een einde waar je nog dagen erna over nadenkt …
Jane Harper
En dat is toch heel netjes van schrijfster Jane Harper (voorheen werkzaam als journalist) die met ‘De Droogte’ haar debuut maakt. Geen wonder dat de rechten al aan 22 landen zijn verkocht en dat Reese Witherspoon en Pacific Standard de filmrechten binnen hebben gehengeld. Dit plot zou zomaar eens de basis kunnen zijn voor een goede film.’De Droogte’ is ééntje om te onthouden.
‘De Droogte’ van Jane Harper is vanaf 7 februari verkrijgbaar en kost in paperbackvorm 19,99
Geef een reactie