Afgelopen dagen waren mijn kinderen ziek. Nu ben ik aan de beurt. Een voordeel: we hebben Netflix. En terwijl mijn kinderen voor de tiende keer naar Alvin & the Chipmunks keken, keek ik naar ‘Hip-hop evolution.’ Een reuze goede Netflix documentaire over de opkomst van hip-hop.
En je hoeft niet per se de allergrootste hiphopfan te zijn die er rondloopt om dit interessant te vinden. Hiphop is meer dan alleen rap en beats. Dat wordt aan het begin van de documentaire al duidelijk wanneer we zien dat hip-hop ontstond in de rokende puinhopen van The Bronx in de jaren zeventig van New York.
New York: puinhoop in de jaren zeventig
Want New York mag nu wel vooral flashy, duur en mooi zijn, in de jaren zeventig stond de stad aan de rand van het faillissement. De economische crisis veroorzaakte onder meer het verdwijnen van honderdduizenden banen. Er was geen werk, geen geld om de infrastructuur te onderhouden en pandjeseigenaren die geen huur meer ontvingen en hun panden niet meer konden of wilden onderhouden, staken vanwege het te ontvangen verzekeringsgeld de panden in de fik.
Vooral de Bronx zag eruit als er een burgeroorlog plaats vond.
Tussen die puinhopen organiseerde de DJ Kool Herc (niet geheel toevallig duikt hij ook op als personage in de Netflix serie ‘The Get Down’) feesten. Zijn draaistijl? Geen slicke disco die toentertijd de norm was, nee, hij gebruikte vooral de breaks uit de nummers. En de jongens die daar weer hun kunsten op vertoonde, noemden ze – je raadt het al – breakdancers.
Bekende namen
Dat weten we omdat presentator en rapper Shad Kabango praat met bijna alle invloedrijke collega’s, dj’s en muziekbonzen (‘moguls’) over de evolutie van hiphop tussen de jaren zeventig en negentig.
En ze hebben nogal wat namen bereid gevonden om te praten. Van Kool Herc, Grandmaster Flash, Afrika Bambataa, Grandmaster Caz, Kurtis Blow en de mannen van Run-DMC, Rakim tot Ice-T en leden van Public Enemy.
Door middel van die interviews en bijbehorende archiefbeelden worden we meegenomen door de geschiedenis van hip-hop. De beats, de outfits, de attitude … Alles wordt op een bijzonder onderhoudende wijze geduid. Want wist je dat er veel meer DJ’s en MC’s kwamen door de blackout in New York in 1977? Tijdens de nacht dat de elektriciteit wegviel in New York, werd er fors geplunderd. Drie maal raden wat voor dingen er gestolen werden? Juist, geluidsapparatuur die normaal gesproken voor de arme jongeren amper te betalen was.
Hell, zelfs Grandmaster Caz gaf toe iets meegenomen te hebben.
Flow
Maar het belangrijkste is dat we de muziek horen, véél muziek. Van de old school breakbeats van Kool Herc en Grandmaster Flash tot de gangsta rap in Los Angeles. Die overgangen worden zo vloeiend verteld en gemonteerd, dat je bijna zou zeggen dat deze vierdelige documentaire zelf een bepaalde flow hanteert. En dan hebben we het nog niet eens over de DJ’s, MC’s en de rappers die aan het woord komen. Ze zijn charismatisch, welbespraakt en ook nog grappig. Soms sarcastisch, maar nog steeds geestig.
Je begrijpt waarom deze mensen kunnen toveren met beats en taal.
En dat maakt ‘Hip-hop Evolution’ tot één van de betere documentaires van de afgelopen tijd. De docu heeft maar één nadeel: je wil meer. Want de docu eindigt in de straten van LA met de gangsta rap. En daarna is er nog véél, héél véél, meer gebeurd in de hip-hop wereld. Denk aan Common, Jay-Z en Snoop Dog.
En wat zou het leuk als er ook een docu rond vrouwelijke rappers zou komen.
Netflix, mogen we alsjeblieft een ‘Hip-Hop Evolution’ deel II en III. Ik beloof: ik kijk ‘m ook als ik niet ziek ben.
De vierdelige documentaire ‘Hip-Hop Evolution’ is nu te zien op Netflix
© 2016 – 2019, Daniëlle. All rights reserved.
Hoi, ik wilde even reageren dat er al meerdere docu’s zijn gemaakt over female mc’s zoals My Mic Sounds Nice en Say my name! Ik denk niet dat ze op Netflix staan maar ze zijn er wel.
Wat goed! Dat wist ik inderdaad niet. Ik ga ze meteen opzoeken. Dankjewel!