Dat de fascinatie voor de geschiedenis van Britse royals nog lang niet voorbij is, bewezen series als The Tudors en Wolf Hall al. Dat geldt ook voor Reign die heel losjes is gebaseerd op het levensverhaal van de koningin van Schotland, Mary Stuart (1542-1587). Vanaf zaterdag 2 april is het tweede seizoen van Reign op Netflix te zien.
Reign
Reign begint als Mary, Koningin van Schotland, zich bevindt aan het Franse hof. Ze wacht op haar huwelijk met Frans II van Frankrijk met wie ze sinds haar zesde verloofd is. Dat wachten is makkelijker gezegd dan gedaan, want ze moet zich staande houden tussen complotten en politieke intriges.
Zo probeert de moeder van Frans, Catharina de’ Medici, stiekem het huwelijk te saboteren. Nostradamus zou haar namelijk in vertrouwen hebben verteld dat als haar zoon trouwt met Mary, dit zijn dood betekent. Intussen worstelt Mary zelf met haar gevoelens voor zowel Frans als zijn bastaard halfbroer Sebastian ‘Bash.’
Het tweede seizoen
In het tweede seizoen zitten Mary en Frans weliswaar op de troon, maar het land staat in brand. Frankrijk wordt geplaagd door (de nasleep van) een grote pestepidemie die veel doden – ook binnen de paleismuren – eist. Niet alleen tast dit de stabiliteit van het koninkrijk aan, een hongersnood volgt. Mensen zijn hongerig en wanhopig en dit leidt tot een massa-hysterie. Sommige mensen maken daar handig gebruik van en worden nog rijker en machtiger. Zo machtig dat Mary en Frans voor hun positie moeten vrezen …
Historisch volstrekt niet accuraat
Kijk vooral niet naar Reign als je een serie wilt zien die historisch gezien klopt. Dat doet-ie niet. Sommige namen kloppen, maar er wordt geschoven met tijd, de kostuums zijn soms gefantaseerd, de personages zien er allemaal uit als modellen en er worden compleet nieuwe personages en verhaallijnen verzonnen. Niet voor niets valt dit op Wikipedia te lezen:
Showrunner McCarthy beschrijft de show als bewust de vrijheid nemen met geschiedenis en dat het meer “entertainment” is dan geschiedenis terwijl actrice Anna Popplewell naar de show refereert als een “fantasy historie”; de personages exploreert in hypothetische situaties.[6] Actrice Megan Follows beschrijft de show als “24 voor de pre-Renaissance”, omdat ze historische evenementen kunnen verlengen over een langere periode.[7] McCarthy voegde toe dat de serie gemaakt is om interessant te zijn voor een publiek uit dezelfde tijd zodat kijkers die niet bekend zijn met de geschiedenis toch kunnen kijken naar en zich inleven in de personage.
Dat is niet erg, maar voor het historische perspectief kun je beter dit boek van Antonia Fraser lezen.
Onderhoudende serie
En nu we dat geschiedkundige aspect uit de weg hebben geruimd, kunnen we rustig zeggen dat Reign best een onderhoudende serie is. Denk aan The Tudors, maar dan nog smeuïger en met nog meer seks. Zie het maar als een soap die eruit ziet als een kostuumdrama.
Dat vinden kritische recensenten maar niets (lees vooral Metacritic en Rotten Tomatoes), maar kijkers vinden ‘m heerlijk. Het is smullen van al die bizarre liefdes, intriges en mooie mannen. Wij doen het ervoor.
Het tweede seizoen van Reign is vanaf zaterdag 2 april te zien op Netflix
Geef een reactie