Onlangs las ik ‘Hemel boven Londen’ van de Zweedse schrijver Håkan Nesser. En wat een fantastisch boek was dat. Ik heb meteen andere boeken van Nesser gedownload. Resultaat? Ik heb er een verslaving bij …
Hemel boven Londen
En nee, vreemd genoeg had ik nooit iets van Håkan Nesser gelezen. Inderdaad, dat is raar, want Håkan Nesser is één van de bekendste, best verkopende schrijvers van literaire thrillers. Vandaar dat ik laatst in de boekhandel toch een dikke pil van ‘m in de handen had. ‘Hemel boven Londen‘, heette het. Toevallig zag een andere bezoekster dat ik de achterflap van het boek las. ‘Dat boek heb ik net gelezen’, zei ze. ‘Een heel apart boek. Schitterend. Het is eigenlijk een verhaal in een verhaal. Maar hoe minder je weet, hoe beter.’
Dat zijn de beste aanbevelingen. Ik heb ‘m gekocht.
En daarna uitgelezen. Ik kan je verzekeren dat de mevrouw in kwestie helemaal gelijk had. Niet voor niets wordt dit ook wel ‘een experimentele roman’ genoemd.
De plot? De rijke Leonard Vermin heeft nog maar een paar weken te leven. In Londen organiseert hij een afscheidsetentje voor zijn partner Maud, Mauds kinderen en nog een onbekende gast. Hij is van plan om daar zijn testament te laten voorlezen. Maar is Leonard wel wie hij zegt te zijn?
Dat klinkt als een literaire thriller, dat staat ook op de cover, maar dat is dit boek niet. Het is spannend, het leest als een trein, maar dit boek is zoveel meer dan dat. Het is een verhaal in een verhaal met wisselende perspectieven, onverwachte plotwendingen en parallelle verhaallijnen. Ademloos las ik het boek uit.
Een dingetje? Op de cover van het boek was ook te vinden dat dit een deel in de Inspecteur Barbarotti Reeks betrof. Nou, niet dus. Er komt geen Barbarotti in voor. ‘Hemel boven Londen’ staat op zichzelf.
Inspecteur Barbarotti
Maar het inspireerde wel om nog meer boeken van Nesser te lezen. Ik besloot te beginnen bij het eerste deel in de Inspecteur Barbarotti reeks. Daar kreeg ik geen spijt van. Want in tegenstelling tot andere schrijvers neemt Nesser alle tijd om eerst het verhaal goed uit te bouwen en de personages neer te zetten voordat Barbarotti en zijn collega’s in actie komen.
Maar verwacht ook dan geen hard boiled actie scenes. De spanning zit ‘m meer in de opbouw, de psychologische ontwikkeling van de personages en het antwoord op de vraag wat de dader(s) bezielde om een moord te plegen. Dat levert goede dialogen met een vleugje ironie op. Daarbij – en dat is knap – durft Nesser verhaallijnen open te laten. En terwijl dit bij andere schrijvers ergernis kan opwekken, accepteer je dat van Nesser. Want ook al is het boek uit: hij geeft je iets om over na te denken.
Dat komt ook deels door zijn hoofdpersonen. Inspecteur Barbarotti is een politieman van middelbare leeftijd met humor, relativeringsvermogen, slim, maar ook iemand die luistert en analyseert. Een personage om van te houden.
>> Bekijk hier de volgorde van de boeken van Hakan Nesser
Van Veeteren
Al is Nesser vooral bekend geworden met zijn boeken over inspecteur Van Veeteren (die ook is bewerkt tot een tv-serie). Deze boeken spelen zich af in het fictieve plaatsje Maardam. Aan inspecteur Van Veeteren en zijn collega’s de taak om complexe moordzaken op te lossen.
En nee, daar heb ik nog niets van gelezen. Maar zodra het laatste boek in de Barbarotti reeks verslonden is ( want dat is precies wat ik doe), is de Van Veeteren reeks aan de beurt. Soms zijn verslavingen uitermate leuk.
Afbeeldingen: Bol.com
Hakan Nesser is de ultieme auteur in het genre van de psychologische thriller. Maar uw dingetje klopt niet: nergens staat op de cover dat dit boek behoort tot de Barbarotti-reeks
Nou, er zijn vast verschillende uitgaven, want op de cover van de editie die ik had, werd het wel gesuggereerd 😉 Althans, dat was mijn indruk.
Lees dan maar zo vlug mogelijk het laatste Nederlandstalige boek van Håkon Nesser, De levenden en de doden in Winsford!
Spannend tot het einde! Bovendien had ik reeds op pagina 13 een deja vu. Bleek dat ik 20 jaar geleden een week vakantie doorbracht in het dorp waar het verhaal zich grotendeels afspeelt zodat ik de locaties en omgeving meteen herkende. Dit maakte het natuurlijk nog leuker.
Zeker lezen!
Hé, wat leuk! Dank. Ik zet ‘m nu op mijn lijst. En wat grappig dat je twintig jaar geleden daar op vakantie bent geweest. Die herkenning geeft wel extra leesplezier!
Groet,
Daniëlle
Rudy. Over welk boek denk jij dat het niet bij de Barbarotti-reeks gaat? Dat vind ik niet terug.