‘Is dit het nou?’ dacht ik tijdens het lezen van het eerste gedeelte van ‘Furie en Fortuin’ van Lauren Groff. Was dit nu die Amerikaanse bestseller die genomineerd was voor meerdere prijzen? Tot tijdens het lezen van het tweede deel opeens alles op zo’n plek viel.
Furie en Fortuin
Lotto en Mathilde ontmoeten elkaar als ze 22 zijn en besluiten om halsoverkop te trouwens. Het leven lijkt hen toe te lachen: ze zijn jong, verliefd en voorbestemd om grootse dingen te doen. Soms tot ergernis van hun vrienden en oud-studiegenoten.
Tien jaar later is hun huwelijk nog steeds een bron van afgunst voor hun vrienden. Maar niet alles is wat het lijkt en wanneer bepaalde waarheden aan het licht komen blijkt hun relatie veel gecompliceerder dan iedereen – inclusief zijzelf – kon vermoeden.
Elementen van de Griekse mythologie
Nu ben ik geen classicus, maar Lauren Groff weet in dit boek zowel elementen van zowel de Griekse mythologie als van Shakespeare met elkaar te verweven. Voor de één een feest der herkenning, voor de ander misschien wel interessant en voor iemand anders juist pretentieuze onzin.
Dat het boek pretentieus is, is één van de kritieken van de lezers. Op zich is dat niet vreemd, want het geportretteerde stel lijkt een paar eveneens pretentieuze hipsters zonder enige vorm van diepgang.
Eerste deel: Fortuin
Dat blijkt al uit het eerste deel dat uitsluitend over de charismatische, boomlange Lotto gaat. Zijn jeugd wordt soms in onsamenhangende, oppervlakkige hapklare brokken gepresenteerd. Het verhaal wil maar niet de diepte in. Tot pak ‘m beet honderd bladzijden later. Dan wordt de lezer vooral getrakteerd op verhandelingen uit de Griekse mythologie en citaten van Shakespeare. Hoogdravend is misschien wel het goede woord.
En om de verwarring compleet te maken, wisselt de schrijfster telkens van schrijfstijl. Van dialogen, tot korte alinea’s en complete toneelscenario’s. Je moet ervan houden. De enige reden om door te lezen is die ietwat geschifte Lotto zelf.
Maar toen waren veel lezers afgehaakt.
Alles valt op z’n plek in het tweede deel: Furie
Toch adviseer ik met klem om dat niet te doen. In het tweede deel valt alles op z’n plek. Daarin toont Groff op verrassende wijze dat ieder huwelijk twee perspectieven heeft. En soms is het geheim van een gelukkig huwelijk niet de waarheid die je met elkaar deelt, maar de leugens die je elkaar vertelt.
In het tweede deel heeft Mathilde het woord. Een personage dat je onder de huid kruipt en vele malen interessanter blijkt dan haar echtgenoot of hun talloze vrienden. Zonder al teveel te verklappen, geloof mij, het maakt het eerste deel helemaal goed.
Schrijfstijl
En dat geldt misschien ook wel voor de schrijfstijl van de al behoorlijke bekende auteur Lauren Groff. Ja, ze kan schrijven zolang ze zich maar niet verliest in wijdlopige, pretentieuze zinnen die vooral in het eerste deel van het boek te vinden zijn. De stijlveranderingen in dat deel doen het boek ook geen goed. Gelukkig laat ze in dat tweede deel zien hoe goed ze is en vergeef je haar meteen voor de eerste paar honderd bladzijden.
Dat maakt ‘m stiekem toch een aanrader. Al eist het veel van je geduld, weet ik, maar het is het waard. Beloofd.
Fortuin en Furie van Lauren Groff is onder meer te koop bij Hollands Diep, Bruna en Bol.com
Afbeelding: Hollands Diep
Bijna helemaal eens met deze recensie, behalve die opm. over de wijdlopige pretentieuze zinnen: in mijn ogen geen makke van de schrijfster, maar iets wat helemaal past bij Lotto die van bombast en tierelantijn houdt.
Hi Lonnie,
Ik heb even nagedacht over je opmerking, maar ik geef je gelijk. Eigenlijk past het wel bij Lotto, nu ik er zo over nadenk. Misschien vond ik die Lotto uiteindelijk wel een heel vermoeiend personage en schoof ik dat af op de schrijfstijl van de auteur.
Something to think about. Dank voor je opmerking!