Nadat ik alle afleveringen van Jessica Jones ( aanrader trouwens) moest ik op Netflix op zoek naar een nieuwe serie. En die heb ik gevonden in de vorm van Manhattan, een serie over de ontwikkeling van de atoombom tijdens de Tweede Wereldoorlog. Extra leuk? Een Nederlandse actrice speelt ook mee.
Manhattan
Manhattan speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in een klein Amerikaans plaatsje in New Mexico dat op geen enkele kaart is terug te vinden.
Hier woont onder anderen Frank Winter met zijn vrouw Liza en hun puberdochter Callie. Frank werkt samen met een team van tegendraadse geleerden aan het strikt geheime Manhattan-project: het bouwen van de eerste atoombom ter wereld. Maar hij is niet de enige. De briljante wetenschapper Charlie Isaacs is samen met zijn vrouw Abby net naar het plaatsje verhuisd. Zijn taak? Zorgen dat het team van Frank’s opponent eerder een werkzame bom heeft.
In deze omgeving heeft iedereen geheimen voor elkaar en moeten ze kiezen tussen hun plicht en hun geweten. Dat houdt ook in dat de wetenschappers de waarheid moeten verbergen voor hun families. Alsof dat nog niet complex genoeg is, houden de militairen op hun beurt weer informatie achter voor de wetenschappers. Met grote gevolgen …
Makers & acteurs
Het was stiekem al te verwachten dat Manhattan een goede serie zou worden. Zo is de serie bedacht door Sam Shaw die eerder meeschreef aan de Amerikaanse tv-serie ‘Masters of Sex’. De hoofdrol is weggelegd voor John Benjamin Hickey (‘The Big C’).
Nog leuker? Ook de Nederlandse actrice Katja Herbers ( onder meer bekend van de tv-serie Divorce) te zien als de enige vrouwelijke wetenschapper van het team dat de atoombom ontwerpt. Het was de bedoeling dat ze een kleine rol zou krijgen, maar toen de makers zich realiseerden dat ze vloeiend Engels en Duits sprak, werd ze aan de vaste cast toegevoegd. Terecht trouwens, want Herbert zet een prima prestatie neer. Net als de rest van de cast trouwens.
Historische setting
Maar het grootste pluspunt van de serie is toch wel de historische setting. De makers zijn erin geslaagd om de benauwde, warme en geïsoleerde omgeving waarin de wetenschappers moeten werken, over te brengen op de kijker. Hoewel de serie even op stoom moet komen, ben je na twee afleveringen de snelkookpan – waar letterlijk álles onder druk staat- die Manhattan heet ingetrokken. De keuze tussen eer en geweten, de politieke spelletjes, verraad en het allesomvattende dreiging van de atoombom die steeds dichterbij komt, boeit.
Positieve kritieken
Dat leverde de serie prima kritieken op. Van recensenten én de kijkers. De eerste afleveringen op de Amerikaanse zender WGN kreeg al lovende kritieken. Zo is op Metacritic te lezen dat de recensenten overwegend positief zijn. En op RottenTomatoes krijgt-ie een prachtige recensie:
‘Though slow to start, Manhattan is a top-notch drama thanks to a talented cast, beautiful cinematography, and a keen eye for period detail.’
En dat is de spijker op z’n kop. Niet voor niets is het tweede seizoen al in de maak. Want Manhattan is een heerlijke serie voor iedereen die houdt van geschiedenis, prima acteerwerk en een serie die goed in elkaar zit. En hoewel-ie totaal anders is, een waardig opvolger van Jessica Jones.
Het eerste seizoen van Manhattan is nu te zien op Netflix
Afbeelding: IMDB
Geef een reactie