Nadat ik pak ‘m beet twee jaar geleden ‘Verloren Onschuld’ – toentertijd het laatste deel uit de Inspecteur Lynley reeks – van Elizabeth George las, beloofde ik aan mijzelf dat ik nooit weer een boek van George zou lezen. Maar toen in oktober ‘A Banquet of Consequences‘ uitkwam, overwon de nieuwsgierigheid. Maar goed ook, want dit nieuwste Lynley boek is eindelijk wéér goed.
A Banquet of Consequenses
Maar eerst even terug naar ‘A Banquet of Consequenses’ ( de Nederlandse vertaling is nog niet verkrijgbaar). Een paar jaar voordat Lynley en Havers een mysterieuze vergiftiging onderzoeken, pleegt William Goldacre zelfmoord. Hij laat zijn vriendin en familieleden in verslagenheid achter, maar wat is de reden van deze tragedie en wat zijn de gevolgen voor zijn familie?
Maar de grote vraag waar een paar jaar later Lynley en Havers voor komen te staan is hoe deze zelfmoord verband houdt met de vergiftiging van de beroemde feministische schrijfster Clare Abbott. En hoewel Havers na een aantal misstappen onder toezicht staat, smeekt ze Lynley om deze zaak te onderzoeken en zichzelf opnieuw te bewijzen. Het wordt een race tegen de klok …
Eindelijk weer eens een pageturner
Dat verhaal levert een heerlijke pageturner op. En daar ben ik – en vele andere lezers met mij – maar wat blij om. In den beginne was ik namelijk een enorm grote fan. De eerste boeken waren lekker dikke pillen over de aristocratische inspecteur Linley en zijn tegenpool en assistent Barbara Havers.
De plots zaten goed in elkaar, de personages waren mensen om van te houden, de dialogen spitsvondig en geestig en Groot-Brittannië met al zijn rangen en standen bleek de perfecte achtergrond.
Tot de boeken steeds dikker werden, de personages steeds moeilijker te volgen werden en de verhalen zich maar voortsleepten. Honderden pagina’s moest de lezer doorploegen om erachter te komen waar het meanderende verhaal naar toe zou gaan.
Heel even kreeg ik hoop dat het tij was gekeerd toen ik ‘Believing the Lie’ las. Weliswaar geen echte thriller, maar best een prima roman met een spannend randje. Totdat ik het daaropvolgende vuistdikke ‘Verloren Onschuld’ las. Een vuistdikke pil die pas na pak ‘n beet 300 bladzijden een beetje op gang kwam.
Maar toen had mijn humeur al een dieptepunt bereikt. Tussen mij en dat boek is het niet goed gekomen. ‘Ik lees nooit weer een boek van Elizabeth George’, brieste ik tegen mensen. ‘Wat een verspilling van mijn tijd.’
Goede recensies
Tot ik afgelopen weekend zag dat er een nieuw boek van Elizabeth George uit was. ‘Laat maar,’ dacht ik nog. Maar stiekem keek ik toch op een aantal sites als Goodreads hoe mensen ‘t beoordeelden. En ze waren zowaar positief. ‘Eindelijk weer eens een goed boek’, was het oordeel.
Toen heb ik ‘m toch gekocht. De nieuwsgierigheid was te groot. Zou dit boek dan echt weer een ommekeer zijn? Het antwoord is ja. Ook dit boek is dik, maar nu is het geen belemmering meer. George heeft al die bladzijden gebruikt voor het opbouwen van het verhaal en het introduceren van de personages. Het begin van het boek heeft dan ook een prettig ritme. Stukje bij beetje trekt ze je het verhaal in.
Net als ze vroeger deed.
Inspecteur Lynley en Havers zijn ook weer zichzelf. Rare fratsen worden achterwege gelaten, de personages zijn nu geloofwaardig. En nog belangrijker, de humor is terug. Alsof Elizabeth George – of haar redacteur – het plezier heeft terug gevonden in het schrijven van een ouderwetse detective.
Want dat is nu wel gelukt. De geoefende thrillerlezer weet al halverwege wie ‘t heeft gedaan, maar dat is geen belemmering om verder te lezen. Integendeel zelfs. Het einde is gruwelijker dan je kunt voorspellen en laat je achter met kippenvel op je armen. Al zorgt Elizabeth George ervoor dat je nog kunt slapen. Dat dan weer wel.
Al is het alleen maar in de wetenschap dat Elizabeth George back on track is met Lynley en Havers. Zo goed zelfs dat ik het aandurf om haar volgende boek weer te lezen.
‘A Banquet of Consequenses’ van Elizabeth George is onder meer te koop bij Bol.com en Bruna. De Nederlandse vertaling van dit boek is vanaf 13 januari 2016 te koop.
Geef een reactie