Eerlijk is eerlijk: ik verslind heel veel detectives en thrillers. Maar daarbij lees ik ook veel literatuur en biografieën. Om maar eens wat te noemen. En ook die boeken zijn uitermate geschikt voor de vakantie. Ik heb mijn drie favorieten voor jullie op een rijtje gezet.
Boris Johnson – De Churchill Factor
Boris Johnson ken je misschien als die ietwat excentrieke witharige burgemeester van London. Maar wat minder mensen weten is dat Johnson in een vorig leven journalist was. Bovendien is hij een groot bewonderaar van Winston Churchill, de Engelse politicus die Groot-Brittannië onder meer door de Tweede Wereldoorlog loodste.
Zijn passies, schrijven en Winston Churchill, heeft Johnson nu gecombineerd. Het resultaat? Een onverwacht amusante biografie over één van de bekendste staatsmannen van de twintigste eeuw. Verwacht geen doorwrocht historisch werk met enorm veel voetnoten, maar een amusante biografie met een aantal hoogte- dieptepunten in het leven van Churchill.
Ook is dit een boek een aardige weergave van het nogal excentrieke karakter van Churchill. En Johnson – kenner als hij is – lardeert de biografie met talloze anekdotes, oneliners en smeuïge verhalen. En dat doet hij met de nodige humor. Johnson mag dan wel een beetje gek zijn, grappig is hij zeer zeker.
Absoluut een aanrader voor iedereen die nog niet veel over Winston Churchill heeft gelezen. Maar ook zeker onderhoudend voor de kenners.
Sarah Waters – De Huisgenoten
Sarah Waters ken je misschien nog van boeken als Tipping the Velvet, Fingersmith en The Little Stranger (De Kleine Vreemdeling). Vooral in boeken als Tipping the Velvet wist ze de goegemeente te shockeren door de hoofdrollen te laten vervullen door sterke, lesbische vrouwen. En dat in de Victoriaanse tijd. Sommige Britten moesten daar even aan wennen. Maar gezien de verkoopcijfers is Waters absoluut omarmd door het grote publiek.
In haar nieuwste boek, The Paying Guests, speelt zich af na afloop van de Eerste Wereldoorlog. Nadat haar vader en broers zijn gestorven zijn de voorheen vermogende Frances en haar moeder gedwongen om een deel van hun statige villa te verhuren. Een jong echtpaar neemt z’n intrek en al snel ontstaat er meer dan vriendschap. Met desastreuze gevolgen …
The Paying Guests is zo’n boek dat je eigenlijk niet uit wilt lezen. Sarah Waters schrijft zo mooi en zo pakkend dat je je zelf bevindt in het naoorlogse Londen. Sterke vrouwen vervullen de hoofdrollen en Waters is weer niet bang om een tikje te shockeren. Heerlijke literatuur.
Karen Joy Fowler – Totaal door het dolle heen
Oké, dit boek las ik vorig jaar al, maar sindsdien raad ik ‘Totaal door het dolle heen’ iedereen aan. Wat prachtig geschreven, wat een spannende plotwendingen en wat een einde. Niet voor niets werd dit boek vorig jaar op de shortlist van de prestigieuze Man Booker Prize geplaatst.
Maar eerst even terug naar het boek. Rosemary beleefde ooit samen met haar ouders, oudere broer Lowell en zusje Fern een een bouwvallige boerderij. Samen met Fern speelt ze in de landerijen en bossen rond hun huis. Tot ze op een dag uit logeren wordt gestuurd en bij thuiskomst ontdekt dat Fern is verdwenen. Er wordt nooit meer over haar gepraat. Maar de verdwijning van Fern heeft invloed op de levens van alle gezinsleden. Het kost Rosemary jaren om te ontdekken wat er werkelijk is gebeurd.
‘Totaal door het dolle heen’ is een boek dat je een aantal keer op het verkeerde been zet. Maar niet alleen weet het boek te verrassen met deze wendingen, ook is Fowler niet bang om een controversieel onderwerp aan te snijden. En nee, ik zeg niet over welk onderwerp het gaat. Hoe minder je weet, hoe beter. Ik weet wel dat ik aan het einde heb gehuild. Niet alleen van ellende, vrees niet, maar ook om de levensloop van de hoofdpersonages.
Wat een boek. Wat een schrijfster. Hou die zakdoekjes maar bij de hand. Literatuur van de bovenste plank. En nog verrekt toegankelijk geschreven ook.
Geef een reactie