Eindelijk is het zover: de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival is aangebroken. En Trijntje Oosterhuis mag namens Nederland met Walk Along haar best gaan doen. Volgens de bookmakers maakt ze niet bepaald een grote kans om door te gaan naar die finale. Maar hé, je weet nooit hoe een balletje rolt. Al heeft ze vanavond wel stevige – en soms hilarische – concurrentie. Kijk en huiver.
01 Moldavië: Eduard Romanyuta – I Want Your Love
Eduard is een vrolijke, aalgladde jongen die roept dat-ie je liefde wil, maar het resultaat is een weinig inspirerend Justin Bieber-ish deuntje met dance invloeden. Doet het waarschijnlijk straks wel goed in de plaatselijke discotheken van Moldavië, maar verder gaat dit niemendalletje geen potten breken.
02 Armenië: Genealogy – Face The Shadow
Als je kijkt naar de reacties op YouTube vinden vooral De Turken die titel van dat nummer bepaald niet aardig. Het zou namelijk teveel slaan op de Armeense genocide die werd gepleegd – al vinden de Turken zelf van niet – door de Turken. Maar eerlijk is eerlijk, afgezien van de tekst en de emotionele lading hebben de Turken weinig te vrezen van het nummer. Het klinkt namelijk als een moeilijk te volgen duet uit een slechte musical uit 1982. Al zou het nummer vanwege de politieke lading toch een paar extra punten kunnen krijgen …
03 België: Loïc Nottet – Rhythm Inside
Komt de Belgische inzending je bekend voor? Dat kan, want het nummer doet veel denken aan die hit ‘Royals’ van Lorde. Luister maar naar de beat, de tekst en de sfeer. Maar wat zeggen ze ook alweer? Beter goed gejat dan slecht bedacht? En hoewel Loïc er op het podium uitziet als een vampier met bloedarmoede, zou dit toch een paar punten kunnen scoren. Al blijft ‘t een ordinaire rip-off. Punt.
04 Nederland: Trijntje Oosterhuis – Walk Along
Man, man, wat is er al veel gezegd over Walk Along. ‘Waaaaaai, ai, ai, ai’, zingen de meeste mensen niet voor niets als ze aan het nummer denken. Niet dat het érg slecht is. Het begint behoorlijk sterk en wordt dan een lekkere meezinger. En dingetje? Daarna wordt dat refrein zo vaak herhaald dat het gaat vervelen. Gelukkig heeft Trijntje Oosterhuis een dijk van een stem. En dat kan niet gezegd worden van iedere kandidaat die meedoet.
Een dingetje nog? Zou ze dan toch die Zorro jurk aantrekken?
05 Finland: Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina mun pitää
Over zangkwaliteiten gesproken? Die kwaliteiten heeft de Finse inzending niet. Het is namelijk de Finse versie van de Josti-band. Alleen dit keer geen triangels, maar stoere rockers die iets compleets onverstaanbaars zingen en op een gitaar rammen. Als gimmick heel succesvol, maar als act een aanfluiting. Onze Josti-band is nog beter.
06 Griekenland: Maria-Eleni Kyriakou – One Last Breath
De Grieken hebben de laatste jaren behoorlijk wat aardige inzendingen gestuurd naar het Eurovisiesongfestival. Denk aan lekkere popliedjes, leuke dansjes en gezellige podiumacts. Dit jaar is dat helaas niet het geval. Ene Maria Elena zingt een slaapverwekkende ballad die Celine Dion voor haar nieuwste album zou weigeren. Geen hoogvlieger. Volgend jaar beter Griekenland.
07 Estland: Elina Born & Stig Rästa – Goodbye to yesterday
Een van de favorieten om door te gaan naar de finale is Estland. Dit land heeft dit jaar (net als Tsjechië en Litouwen) een duo naar het Eurovisiesongfestival gestuurd. Niet onverdienstelijk, want dit duet is al populair bij de bookmakers. In de top 5 om precies te zijn. En dat is niet zo gek, want dit popliedje klinkt best aardig en heeft een aangenaam rauw randje. Met dank aan de stem van zanger Stig Rästa. Maar héél spannend is het allemaal niet. Gaat desondanks goed scoren.
08 Macedonië: Daniel Kajmakoski – Autumn Leaves
Ook niet heel spannend is de Macedonische inzending van dit jaar. Voor Macedonische begrippen is dit een – ehm- ingetogen nummer. Maar ook dit nummer lijkt weer veel op andere inzendingen. Denk aan beats, trommels, dramatische strijkers, een koortje, veel gegalm en een licht Keltische invloed. Best verantwoord allemaal, maar ook hier – we vallen bijna in sláááááp.
09 Servië: Bojana Stamenov – Beauty never lies
Servië is een tijdje afwezig geweest op het Eurovisiesongfestival en we misten het land een beetje. Want ze stuurden altijd behoorlijk opvallende inzendingen die altijd behoorlijk goed scoorden. Nu was dat soms ook te danken aan ‘buurlanden’ die wel heel veel sympathiestemmen aan Servië gaven.
En dit jaar? Beauty Never Lies is een onopvallende ballad die gaandeweg verandert in een eurotrash dance nummer. Vooral heel leuk na heel veel Slivovitsj. Of wat ze ook maar drinken in Servië. Maar eerlijk is eerlijk: na een paar keer luisteren is dit bij nader inzien wel een lekker fout Eurovisiesongfestivalnummer.
Iemand nog een drankje?
10 Hongarije: BOGGIE – Wars for nothing
En ook Hongarije heeft zijn best gedaan op de inzending. Dat doen die Hongaren altijd trouwens. Maar van Wars fotr Nothing zijn we niet helemaal overtuigd. Het heeft nogal een hoog ‘Hallelujah’ gehalte. Iets met veel zangers en zangeressen die meerstemmig zingen over onzinnige oorlogen. Uitstekend geschikt voor de openingsceremonie voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede, maar wij vallen in slaap. Alweer.
11 Wit-Rusland: Uzari & Maimuna – Time
Time van Wit-Rusland deed het eerder nog best lekker bij de bookmakers. Want het nummer is lekker dansbaar. ligt makkelijk in het gehoor en die viool tussendoor is een welkome aanvulling. In de clip dan. Live schijnt ‘t heel slecht te zijn en dus is-ie bij de bookmakers al behoorlijk gezakt. Eens even kijken of Wit-Rusland de act wat heeft opgepoetst, anders zijn ze straks snel vertrokken.
12 Rusland: Polina Gagarina – A Million Voices
Geen idee of de titel van het liedje van Polina Gagarina slaat op alle stemmen in het hoofd van Vladimir Poetin, maar we gaan er gemakshalve vanuit van niet. De buurlanden vast wel, die gaan het zekere voor het onzekere nemen en veel punten geven aan Polina. En het nummer? Ach, als je houdt van Celine Dion en überzoete Disney-soundtracks dan past het helemaal in je straatje. Niet in die van ons. Het glazuur is al van de tanden gespat, thank you very much. Maar hoog scoren? Ja, dat doet het wel.
13 Denemarken: Anti Social Media – The way you are
Uit Denemarken komen al een aantal recente winnaars van het Eurovisiesongfestival. Maar de inzending van dit jaar gaat daar niet bij horen. Het vrolijke niets-aan-de-hand nummertje van de groep met de stomste naam van het hele festival, maakt geen indruk. En ook het Beatles sfeertje van de act verveelt al na een minuut. Het begrip verveling krijgt een nieuwe invulling.
14 Albanië: Elhaida Dani – I’m Alive
Ooit wel eens gehoord van Elhaida Dani? Nou, veel Italianen wel. Want de Albanese Elhaida is niet alleen bekend in eigen land, maar ook in Italië. In 2013 won ze namelijk The Voice of Italy. Dan zou het met die stem straks wel goed zitten tijdens het live optreden. En ook het nummer is niet afschuwelijk. Al mist het een beetje een kop en een staart. En waar is dat refrein eigenlijk? Maar goed, deze powerballad met veel tromgeroffel en uithalen zou het op datzelfde podium nog wel eens aardig kunnen doen.
15 Roemenië: Voltaj – De la capăt
Roemenië pakt soms lekker uit voor het Eurovisiesongfestival. Soms sturen ze een opera zingende Graaf Dracula terwijl ze een andere keer weer een geplamuurd meissie met diep decolleté sturen. Dit keer is de inzending … normaal. Denk aan een popgroep die een degelijk popliedje zingt in het Roemeens en Engels. En die is – op die verschrikkelijke Engelse uitspraak na – niet slecht. Het nummer had zo op een soundtrack van een serie als Greys Anatomy kunnen staan. Geen winnaar, wel een degelijke middenmoter.
16 Georgië: Nina Sublati – Warrior
‘I’m a waaaaa-iiiiii-o,’ zingt de Georgische Nina enthousiast. Ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar met die Engelse uitspraak is ook al van alles mis. En verder krijgen we vooral hoofdpijn van het geschreeuw van Nina. Hou vooral de oordopjes en aspirines tegen de hoofdpijn binnen bereik tijdens het beluisteren van dit nummer. Je zult het nodig hebben.
De eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival is te zien om 21.00 op NPO1.
Geef een reactie