• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • BLOG
  • Home
  • Privacy
  • Over Scriptgirl.nl

Scriptgirl.nl

TV, thrillers & fashion

  • Boeken
    • Detectives & Thrillers
    • Biografie
    • True Crime
    • Jeugdboeken
  • Film & TV
    • Serielijstjes
    • Amazon Prime Video
    • BBC First
    • Netflix
    • NPO Start Plus
    • Videoland
  • Mode & Lifestyle
  • Eurovisie & Muziek
    • Eurovisiesongfestival 2020
  • …&Zo

Eurovisiesongfestival 2015: De Finale – De Voorbeschouwing

23/05/2015 By Daniëlle Leave a Comment

  • Like
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Afgelopen dinsdag konden we met z’n allen zien hoe Trijntje Oosterhuis tijdens de eerste halve finale uit het Eurovisiesongfestival werd geknikkerd. Toch wel een kleine teleurstelling. Maar helaas pindakaas, het festival gaat gewoon door met andere kandidaten in de finale vanavond. En daar zitten toch best aardige dingen tussen. Echt waar. 

01 Slovenië: Maraaya – Here For You

En we beginnen meteen met een fijn nummer. Kennen jullie nog die Britse zangeres Duffy (lang niets van gehoord trouwens)? Als je luistert naar deze Sloveense inzending lijkt het bijna wel alsof we luisteren naar een nummer van Duffy’s nieuwe album. Luister maar naar de stem, het liedje en het poppy geluid. Het klinkt heel … Brits.

Maar de makers van het nummer zijn toch echt Marjetka and Raay die samen het duo Maraaya vormen. Maakt niet uit, het nummer ligt verrassend lekker in het gehoor en na een keer of twee wil je ‘m al meezingen. Geen winnaar, wel een lekker nummertje.

Over de act zijn de meningen alleen wel enorm verdeeld. Zo staat Marjetka te zingen met een koptelefoon op d’r hoof en spelen de dansers – let op – luchtviool. Het is weer eens wat anders.

02 Frankrijk: Lisa Angell – N’oubliez pas

Frankrijk koos dit jaar voor een weinig spectaculaire ballad. Celine Dion was hier trots op geweest. In 1988 that is. Gelukkig beschikt Lisa Angell over een dijk van een stem. Dat is ook meteen het sterke punt van dit nummer, want voor de rest is-ie slaapverwekkend.

Onthou ‘m wel voor de finale: dit is namelijk een ideaal plasmoment.

03 Israël: Nadav Guedj – Golden Boy

Het zal je misschien verbazen maar deze Israëlische inzending begint met een aantal Arabische invloeden. En net als je denkt dat het weer zo’n saaie ballad wordt, komt opeens de vaart erin. Met een paar lekkere beats, meer Arabische invloeden en een leuk dansje. Deze inzending is zowaar dansbaar. Niet heel verheffend met zinnen als ‘before i leave, let me show me Tel Aviv.’ Maar wel een verademing tussen die ballads en andere verantwoorde nummers.

En let vooral even op de gympen van Nafav.

04 Estland: Elina Born & Stig Rästa – Goodbye to yesterday

Estland heeft dit jaar (net als landen als Noorwegen en Litouwen) een duo naar het Eurovisiesongfestival gestuurd. Niet onverdienstelijk, want dit duet is al populair bij de bookmakers. In de top 5 om precies te zijn. En dat is niet zo gek, want dit popliedje klinkt best aardig en heeft een aangenaam rauw randje. Met dank aan de stem van zanger Stig Rästa. Op het podium niet heel gedenkwaardig, maar ach – mooi is het wel.

05 Verenigd Koninkrijk: Electro Velvet – Still In Love With You

‘Is I’m Still in Love With You the UK’s worst Eurovision entry ever?‘ kopte The Guardian onlangs. Dat is een weinig veelbelovend begin voor de Britse inzending. Is-ie zo vreselijk? Mwah, het lijkt op Caro Emerald, inclusief fifties feel – maar is in alle opzichten een stuk slechter. Het liedje duurt te lang, het deuntje is misschien te eenvoudig en het is allemaal wat teveel van het goede.

Maar we breken een lans voor deze inzending. Op één of andere vreemde manier is het wel aanstekelijk en met de juiste podiumact zou de gimmick kunnen werken. Tenzij dat compleet mislukt. Dan krijgt The Guardian alsnog gelijk en scoort deze inzending nog slechter dan – voor zover dat mogelijk is – het valse gegil van San Marino in de tweede halve finale.

06 Armenië: Genealogy – Face The Shadow

Als je kijkt naar de reacties op YouTube vinden vooral De Turken die titel van dat nummer bepaald niet aardig. Het zou namelijk teveel slaan op de Armeense genocide die werd gepleegd – al vinden de Turken zelf van niet – door de Turken. Maar eerlijk is eerlijk, afgezien van de tekst en de emotionele lading hebben de Turken weinig te vrezen van het nummer. Het klinkt namelijk als een moeilijk te volgen duet uit een slechte musical uit 1982.  Alleen aan te horen voor grootverbruikers van Ritalin.

07 Litouwen: Monika & Vaidas – This time

Litouwen heeft dit jaar ook een duo gestuurd. Monika Linkytė and Vaidas Baumila zijn de Barbie en Ken van Litouwen en veinzen drie minuten lang hartstikke verliefd te zijn. En ja, dat wordt bekroond in de vorm van een ongemakkelijke kus. Al is Vaidas – volgens kenners dan – ‘hartstikke homo.’  Maar homo of niet, het geen slecht liefdesliedje. Al gaat het beslist geen potten breken.

08 Servië: Bojana Stamenov – Beauty never lies

Beauty Never Lies is een onopvallende ballad die gaandeweg verandert in een eurotrash dance nummer. Vooral heel leuk na heel veel Slivovitsj. Of wat ze ook maar drinken in Servië. Maar eerlijk is eerlijk: na een paar keer luisteren is dit bij nader inzien wel een lekker fout Eurovisiesongfestivalnummer. Vooral omdat Bojana niet alleen een grootse stem heeft, maar in alle andere opzichten dat ook is. Maar hé, die jurk weet wel haar pluspunten naar voren te brengen.

Iemand nog een drankje?

09 Noorwegen: Mørland & Debrah Scarlett – A Monster Like Me

De Noren sturen dit jaar óók een duo met een gevoelige ballad naar Wenen. Denk piano, strijkers en een mooi meerstemmig geluid. En toch klinkt dat niet onaardig. Acts als Birdy of Passenger hadden dit nummer graag op hun albums willen hebben. Terecht, want dit is een fraai liedje dat het goed gaat doen in de finale.

10 Zweden: Måns Zelmerlöw – Heroes

Ieder jaar doen de Zweden met hun Melodifestivalen ongelofelijk hun best om met een liedje op de proppen te komen dat kans maakt om het Songfestival te winnen. Dit jaar mag Måns Zelmerlöw met Heroes zijn best doen. En eerlijk is eerlijk, afgezien van een zwak intro ( alles rijmt wel heel erg op – urrrrr), is het een lekker liedje. Aantrekkelijke, vrolijke jongen ook. En oh ja, de visuals op de achtergrond zijn ook erg leuk. Zouden de Zweden het dit jaar dan weer gaan flikken? Bij de bookmakers staat-ie momenteel bovenaan. Benieuwd of hij ook daadwerkelijk wint.

11 Cyprus: John Karagiannis – One Thing I Should Have Done

Cyprus komt dit jaar met een lief, aaibaar meezingliedje. De schattigheid druipt ervan af. Zanger John is hipsterig cute, het melodietje is lief, zijn brilletje is nog liever en de tekst is zo zoet dat het glazuur bijna van je tanden spat. Ook weer allemaal hartstikke verantwoord. En muzikaal gezien is d’r helemaal niets op tegen. Maar je dondert er wel van in slaap.

12 Australië: Guy Sebastian – Tonight Again

Huh, mag Australië meedoen?’ zal je misschien denken. Ja dus. Voor één keer mag Australië meedoen. De reden? Ook in Australië is het Eurovisiesongfestival mateloos populair. Vooral onder immigranten, hun kinderen en zelfs kleinkinderen. Hartstikke leuk. Vooral omdat zij het midden in de nacht moeten kijken. En daarom hoeft het land ook niet mee te doen aan de halve finales en is het meteen geplaatst voor de finale. En als ze winnen? Dan wordt het volgend jaar gewoon in een ander Europees land gehouden.

Maar hoe bijzonder zou het zijn als Australië echt zou winnen? Guy Sebastian – in Australië zelf al razend populair -gaat zijn uiterste best doen. En hij zou het nog wel eens ver kunnen schoppen. Guy heeft namelijk een dijk van een stem, is een leuk menneke om naar te kijken en Tonight Again is een aanstekelijk deuntje dat je meteen kunt meezingen.

Bij de bookmakers staat-ie momenteel in de top 3. En dat ligt ‘m niet alleen aan de gimmick. Go Australia.

13 België: Loïc Nottet – Rhythm Inside

Komt de Belgische inzending je bekend voor? Dat kan, want het nummer doet veel denken aan die hit ‘Royals’ van Lorde. Luister maar naar de beat, de tekst en de sfeer. Maar wat zeggen ze ook alweer? Beter goed gejat dan slecht bedacht? En eerlijk is eerlijk, Loïc – die het liedje zelf schreef, de zang voor zijn rekening neemt en de hele act bedacht – heeft echt goed over zijn optreden nagedacht. De zang, dans, de belichting … Alles wat Nederland dit jaar niet goed deed, doet hij wel. Is daardoor de verrassing van dit Eurovisiesongfestival.

Al blijft ‘t een rip-off. Maar ach, na het zien van het eerste optreden vergeven we dat Loïc.

14 Oostenrijk: The Makemakes – I Am Yours

Vorig jaar won Oostenrijk met Conchita Wurst. En dat was een transseksueel met een dramatische powerballad. Maar deze inzending is énorm anders. Een stel hipsters met lang haar, stoppelbaardjes en kekke hoedjes zingen nu een vrolijk liedje achter de piano. En ach, wat doet die zanger z’n best. Het nadeel? Het liedje is volledig inwisselbaar en klinkt als heel veel andere inzendingen. Maar toch, wel extra punten voor de zanger. Maar een winnaar? Niet in de verste verte.

15 Griekenland: Maria-Eleni Kyriakou – One Last Breath

De Grieken hebben de laatste jaren behoorlijk wat aardige inzendingen gestuurd naar het Eurovisiesongfestival. Denk aan lekkere popliedjes, leuke dansjes en gezellige podiumacts. Dit jaar is dat helaas niet het geval. Ene Maria Elena zingt een slaapverwekkende ballad die Celine Dion voor haar nieuwste album zou weigeren. Geen hoogvlieger. En zeker geen winnaar.

16 Montenegro: Nenad Knežević (Knez) – Adio

Ken je die achtergrondmuziek in Griekse of Balkan-restaurants als je daar een lamskoteletje wegwerkt? Nou, daar zou Adio van Knez moeiteloos tussen passen. Denk aan een viooltje, wat muzikale Balkan invloeden en de serieuze stem van Knez. Toch komt dit liedje op het podium goed uit de verf. Vooral dankzij de folkloristische dansjes die Knez en kornuiten doen op het podium. Kom maar door met die drank en lamskoteletten. Hier worden we best een beetje vrolijk van.

17 Duitsland: Ann Sophie – Black Smoke

Het was even schrikken voor de Duitsers toen Andreas Kümmert hun versie van het Nationaal Songfestival won, maar op het podium na de bekendmaking doodleuk meldde dat hij er niet klaar voor was en dat nummer 2 – Ann Sophie – het maar moest doen. Waren de Duitsers niet blij mee. Vooral omdat Black Smoke niet een heel sterk nummer is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Ann-Sophie die niet helemaal toonvast is. En bedankt Andreas Kümmert, Duitsland gaat dit jaar niet het Eurovisie Songfestival winnen.

18 Polen: Monika Kuszyńska – In The Name Of Love

Dit jaar geen schreeuwerige opgedirkte chica met teveel lipstick en minirok, maar een ingetogen ballad van een zangeres die zowaar niet alles bij elkaar gilt. En oh ja, ze zingt in een rolstoel vanwege een ernstig ongeluk dat ze in het verleden heeft gehad. Ja mensen, dit is dit jaar de act ‘van het verhaal achter het liedje.’ Benieuwd of dat beloond wordt met punten. Anders volgend jaar toch maar weer een schreeuwlelijk met diep decolleté sturen.

19 Letland: Aminata – Love Injected

Over de Letse inzending zijn de meningen enorm verdeeld. De één vindt het niet om aan te horen, terwijl anderen dit moeilijk te volgen nummer met dubstep invloeden fantastisch vinden.  En dan hebben we het nog niet eens gehad over zangeres Aminata die behoorlijk ondefinieerbare bewegingen maakt met haar handen. Ook waren we afgelopen donderdag bang dat de windmachine haar zou wegblazen tijdens de eerste halve finale. Gelukkig hield de gigantische jurk haar stevig op de grond. Hopelijk is dat vanavond ook ‘t geval.

20 Roemenië: Voltaj – De la capăt

Het Roemeense Voltaj is een gezellige popgroep die een degelijk popliedje zingt in het Roemeens en Engels. En die is – op die verschrikkelijke Engelse uitspraak na – niet slecht. Het nummer had zo op een soundtrack van een serie als Greys Anatomy kunnen staan. Geen winnaar, hopelijk wel een degelijke middenmoter.

21 Spanje: Edurne – Amanecer

Laten we eerlijk zijn: de Spanjaarden zijn op het Eurovisiesongfestival op hun best als ze een zangeres – met een dijk van een stem – sturen die een gevoelige ballad zingt. Bij voorkeur over iets met corazon. En ja hoor, dat hebben ze dit jaar weer gedaan. En horen we daar zowaar wat Keltische invloeden en wat fijne beats?

Nog een leuk weetje? Edurne is stiekem een voetbalvrouw. Haar man raakt namelijk wel eens een bal bij Manchester United. En ja, kom maar door met die flauwe woordgrappen. Wij zijn in ieder geval benieuwd of zij ‘m vanavond ook erin schiet.

22 Hongarije: BOGGIE – Wars for nothing

Van Wars for Nothing waren we na de eerste halve finale niet helemaal overtuigd. Het nummer heeft nogal een hoog ‘Hallelujah’ gehalte. Denk aan iets teveel bloedserieus kijkende zangers en zangeressen die meerstemmig zingen over onzinnige oorlogen. Uitstekend geschikt voor de openingsceremonie voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede, maar wij vallen in slaap.

Haal nog maar een drankje.

23 Georgië: Nina Sublati – Warrior

‘I’m a waaaaa-iiiiii-o,’ zingt de Georgische Nina enthousiast. Ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar met die Engelse uitspraak is ook al van alles mis. En verder krijgen we vooral hoofdpijn van het geschreeuw van Nina. Hou vooral de oordopjes en aspirines tegen de hoofdpijn binnen bereik tijdens het beluisteren van dit nummer.

Je zult het nodig hebben.

Tenzij je een man ben en houdt van strakke outfits. Dan zit je geramd. Met gratis hoofdpijn erbij. Dat wel. Je moet er wat voor over hebben.

24 Azerbeidzjan: Elnur Huseynov – Hour Of The Wolf

Niet iedereen vindt ‘Hour of the Wolf’ van Elnur Huseynov amusant, maar wie niet vies is van een bombastisch, dramatisch nummer, een moeilijk kijkende zanger ( volgens een vriend ‘creepy cute’) en een galmend achtergrondkoor, vermaakt zich prima. Gaat daarom ook niet slecht scoren. Maar winnen? Nee, waarschijnlijk niet. Daarvoor is het nummer net iets te depressief.

25 Rusland: Polina Gagarina – A Million Voices

Geen idee of de titel van het liedje van Polina Gagarina slaat op alle stemmen in het hoofd van Vladimir Poetin, maar we gaan er gemakshalve vanuit van niet. De buurlanden vast wel, die gaan het zekere voor het onzekere nemen en veel punten geven aan Polina. En het nummer? Ach, als je houdt van Celine Dion en überzoete Disney-soundtracks dan past het helemaal in je straatje. Niet in die van ons. Het glazuur is al van de tanden gespat, thank you very much. Maar hoog scoren? Ja, het gaat misschien wel winnen.

26 Albanië: Elhaida Dani – I’m Alive

Niet alleen is de Albanese Elhaida bekend in eigen land, ook won ze in 2013 The Voice of Italy. Dan zou het met die stem wel goed moeten zitten. Toch? Maar we vroegen ons vooral af in de eerste halve finale allemaal of die Italianen dan massaal doof zijn geworden, want ze zong vals. En niet een beetje ook. ‘Kattengejank’,  zou mijn Amsterdamse buurvrouw gezegd hebben.

Toch is het nummer zelf niet héél afschuwelijk. Al mist het een beetje een kop en een staart. En waar is dat refrein eigenlijk? Maar wat maakt het uit, iedereen is toch doodsbang dat we straks weer naar dat kattengejank moeten luisteren.

27 Italië: Il Volo – Grande Amore

Als het aan de bookmakers ligt, gaat Italië het heel goed doen tijdens dit Eurovisiesongfestival. Waarom? Denk aan drie goed uitziende jongens die a la Andrea Bocelli een bombastisch opera-ish nummer ten gehore brengen. Een beetje LA the Voices, maar dan tien keer hipper.

En het moet gezegd worden: de mannen zien er goed uit, hebben allemaal fantastische stemmen en het genre kent vele fans. Dit gaat hoog scoren. Bij ons niet. Het doet net iets teveel aan LA the Voices denken. En dat is geen compliment.

Voorspelling?

En natuurlijk kan het Eurovisiesongfestival raar lopen, maar wij voorspellen dat de volgende landen in de race zijn voor de winst. En dat zijn – met stip op één – Zweden, Australië en Rusland. Met als gevaarlijke outsiders België, Estland en – bij de bookmakers staan ze namelijk hoog – Italië.  We gaan ‘t zien!

De finale van het Eurovisiesongfestival is op zaterdag 23 mei om 21 uur op NPO1 te zien

Post Views: 784

Meer lezen?:

  • Tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2022: wie gaat naar de finale en wie niet?
    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    Tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2022: wie…
  • De finale van het Eurovisiesongfestival 2021: wie gaat winnen?
    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    De finale van het Eurovisiesongfestival 2021: wie gaat…
  • De finale van het Eurovisiesongfestival 2022: gaat Oekraïne echt winnen?
    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    De finale van het Eurovisiesongfestival 2022: gaat Oekraïne…

Filed Under: Eurovisie & Muziek, Eurovisiesongfestival 2015 Tagged With: 2015, A Million Voices, albanië, Aminata, Australië, azerbeidzjan, belgië, edurne, Elhaida Dani, esf, Eurovisiesongfestival, Georgië, Grande Amore, guy sebastian, Heroes, I'm Alive, Il Volo, italië, kandidaten, letland, Loïc Nottet, Love injected, Manchester United, Nina Sublati, Polina Gagarina, Rhytm inside, rusland, spanje, voetbalvrouw, Warrior, Wenen, zweden

About Daniëlle

Blogger ( blogt ook dagelijks op OhOhMama.nl), tv-verslaafd, historica, ooit ook eens opgeleid als journalist, webjunkie en leest meer dan goed voor d'r is. Woont in het dagelijks leven samen met een geduldige vriend, twee dochters , een hond en een eigenwijze kat.

Reader Interactions

Geef een reactie Reactie annuleren

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primary Sidebar

Zoeken

Check hier de social media van Scriptgirl.nl

Follows
  • Facebook
    970 Followers
  • Twitter
    2.8k Followers
  • Instagram
    66 Followers

Recente Reacties

  • Derek on Oorbellen voor mannen!
  • Donnie on Oorbellen voor mannen!
  • Donnie on Oorbellen voor mannen!
  • Derek on Oorbellen voor mannen!
  • Jaap on Vanaf 1 januari 2023 bij de NPO: de serie ‘De Stamhouder’

Populairste blogs

  • Maestro in Blue Vanaf 17 maart op Netflix: de serie Maestro in Blue 62 views
  • Rough-Diamonds Leuk! Eén en Netflix werken aan nieuwe misdaadreeks ‘Rough Diamonds’ 52 views
  • lauchhammer Vanaf 22 maart op Netflix: de Duitse serie ‘Lauchhammer’ 50 views
  • Unstable Amerikaanse comedyserie ‘Unstable’ vanaf 30 maart op Netflix 43 views
  • biz kimden kaçıyorduk anne Nu op Netflix: de Turkse serie Biz kimden kaçıyorduk anne 33 views

Footer

  • Boeken
    • Detectives & Thrillers
    • Biografie
    • True Crime
    • Jeugdboeken
  • Film & TV
    • Serielijstjes
    • Amazon Prime Video
    • BBC First
    • Netflix
    • NPO Start Plus
    • Videoland
  • Mode & Lifestyle
  • Eurovisie & Muziek
    • Eurovisiesongfestival 2020
  • …&Zo

Schrijf ons

Heb je een vraag voor ons, wil je een nieuwtje met ons delen of heb je zin om een gastblog te schrijven?
Stuur Scriptgirl.nl dan een berichtje via info[AT]scriptgirl.nl

RSS Op de hoogte blijven?

  • Amerikaanse comedyserie ‘Unstable’ vanaf 30 maart op Netflix 23/03/2023
  • Nu op Netflix: de Turkse serie Biz kimden kaçıyorduk anne 23/03/2023
  • Vanaf 29 maart op Netflix: de Zuid-Afrikaanse serie ‘Unseen’ 22/03/2023

Copyright © 2023 · Scriptgirl.nl