Vorige maand zag ik ‘De Monogram Moorden’ van Agatha Christie in de boekhandel liggen. ‘Hé, die ken ik nog niet’, dacht ik nog. Dat kan kloppen, want hoewel Agatha Christie al decennia terug is overleden, is dit toch echt een nieuw verhaal over de beroemde Belgische detective Hercule Poirot. Wie’m geschreven heeft? Thrillerschrijfster Sophie Hannah.
Zij kreeg van de erven van Agatha Christie toestemming om onder deze naam een detective te schrijven. Dapper, want Agatha Christie is nog steeds één van de geliefdste misdaadauteurs ooit. Anno 2014 wordt ze nog steeds gelezen en bejubeld. En dan een vervolg schrijven op deze boeken? Dan moet je sterk in je schoenen staan.
Maar de erven hadden er vertrouwen in.`Sophies idee voor de plot was zo onweerstaanbaar en haar passie voor het werk van mijn grootmoeder zo groot dat we wisten dat dit het juiste moment was voor een nieuwe Christie’, zei Mathew Prichard, voorzitter van Agatha Christie Limited en kleinzoon van Agatha Christie.
De Monogram Moorden
In De Monogram Moorden draait het om één van de bekendste personages van Agatha Christie, Hercule Poirot. Op een avond wordt zijn rustige avondmaal in een Londens koffiehuis verstoord als een opgejaagde, jonge vrouw hem toevertrouwt dat iemand op het punt staat haar te vermoorden. Ze is doodsbang, maar zegt dat het recht zal zegevieren als ze dood is, en ze smeekt Poirot geen onderzoek te verrichten in het geval van haar dood.
Later die nacht worden drie mensen dood aangetroffen in een chic hotel in Londen. De moordenaar heeft drie sinistere aanwijzingen achtergelaten: een manchetknoop met initialen in de mond van elk slachtoffer. Is er een connectie met het incident in het koffiehuis? Al snel is Hercule Poirot verwikkeld in de zaak. Lukt het ‘m om alle stukjes van de puzzel te vinden?
Een échte Hercule Poirot?
Het verhaal klinkt als een ouderwetse Hercule Poirot detective. En je kunt zeggen wat je wilt, maar Sophie Hannah heeft Hercule Poirot zich behoorlijk eigen gemaakt. Zijn pedante voorkomen, zijn oog voor detail en zijn voorliefde voor orde en regelmaat? Het keert allemaal terug. Al is het wel jammer dat Poirot in dit boek net iets onsympathieker en arroganter is dan in de boeken van Christie.
Wel is het aardig gevonden dat Hannah nu een nieuwe Britse rechercheur als compagnon van Poirot heeft gevonden. Net als z’n voorganger Hastings, is de jonge Catchpool traag van begrip, maar stelt hij uiteindelijk wel de goede vragen die Poirot op de juiste ideeën brengen.
Al zijn deze ideeën in de Monogram Moorden soms wel wat vergezocht. Het ene detail volgt op het andere, zonder dat ‘t echt bijdraagt aan het verhaal. En misschien nog wel erger: geoefende detectivelezers hebben al snel door wie ‘t heeft gedaan. Alleen hoe?
Het lezen waard?
En dat is juist de reden waarom de Monogram Moorden toch aangenaam leesvoer is. Het verhaal is overduidelijk met veel plezier geschreven en Hannah heeft er alles aan gedaan om het ietwat ingewikkelde verhaal zo leesbaar mogelijk te houden. Niet zo goed als Christie, dat is ook wel heel veel gevraagd, maar zeker niet zo slecht als de gemiddelde detectiveschrijver.
Benieuwd of Sophie Hannah in de vervolgen er lekkerder inkomt.
De Monogram Moorden las ik binnen een dag of wat met veel plezier uit. En nee, ik heb geen spijt dat ik ‘m heb gekocht. Nog beter, ik heb weer zin om al die oude Agatha Christie’s te herlezen. En dat is een goed teken.
De monogram Moorden van Agatha Christie ( Sophie Hannah) is onder meer verkrijgbaar bij Bol.com
Geef een reactie